Evo pet načina kako ubrzati podizanja računala sa Windowsom 10, koja uključuju neka softverska ali i hardverska rješenja.

S vremenom svako računalo postane zatrpano mnoštvom aplikacijama, raznih datoteka unutar Windowsa koje su ostavile razno razne instalacije programa i igrica, i generalno cijeli operativni sustav se počinje usporavati. Postoji mnogo načina da bi se ubrzali Windowsi, ovdje ćemo se zadržati a nekoliko generalnih savjeta koji će svakako utjecati na brzinu rada vašeg operativnog sustava.

 

  1. Zaustavite programe koji se automatski pokreću kod podizanja oprerativnog sustava

Kada instalirate nove programe mnogi od njih će se htjeti pokrenuti, svaki put kada uključite računalo.


To može biti korisno i poželjno za programe poput OneDrive, Google Drive ili antivirusne alate, ali treba naći pravu mjeru. Naime problem je u tome što čim imate više aplikacija koje se same pokreću, pokretanje cijelokupnog sustava će biti duže. Ako dodamo na to godinu – dvije neprekidnog instaliranja novih programa i aplikacija, netreba čuditi što će vašem računalu trebati cijela vječnost da se pokrene u potpunosti.

Međutim rješenje za ovo je ustvari relativno jednostavno jer Windows 10 nudi kontrolu nad aplikacijama koje će se podizati prilikom pokretanja operativnog sustava, pa možete jednostavno odabrati one za koje želite da se automatski uključuju kod pokretanja sustava.

Da bi pristupili tim postavkama pritisnite CTRL+ALT+DEL i onda odaberite Task Manager iz menija koje će se pokazati. Ako je ovo prvi put da koristite ovaj program, trebat ćete kliknuti na gumb “More Details” na dnu prozora. Sada bi trebali vidjeti listu svih pokrenutih programa na vašem računalu.

 

windows 10 startup

Odaberite “startup” i sada ćete vidjeti sve aplikacije koje su uključene za podizanje prilikom podizanja operativnog sustava, i dovoljno je da isključite one za koje mislite da vam nisu nužno potrebne kod slijedećeg pokretanja računala.

Imajte na umu da sa ovim ne uklanjate programe sa svog računala. I dalje ćete ih moći koristiti, ali se neće automatski pokrenuti sa sustavom. Prilikom procjene koje ćete aplikacije ostaviti da se podižu sa sustavom imate kolonu koja se zove “Startup impact” pa pomoću nje možete procjeniti i koliko vam ta aplikacija utječe na cjelokupno podizanje operativnog sustava, tako da lakše odbacite nepotrebne potrošače vaših resursa.

Inač kao savjet, često puta se u startup ubace razne skripte poput “updater” ili “helper” za određene programe, to svakako isključite, jer takve stvari nisu potrebne prilikom pokretanja windowsa. Ako slučajno onemogućite neki važniji program ili vam neka funkcija prestane raditi, uvijek možete u Task Manageru ponovo omogućiti taj program.

 

  1. Ažurirajte, ažurirajte, ažurirajte

Ponekad loši driveri ili pokoji bug u nekom ažuriranju mogu usporiti sustav, tako da uvijek vrijedi zlatno pravilo imati Windowse i drivere ažurirane. Da bi provjerili da li ima dostupnih Windows ažuriranja pritisnite Win tipku+I i onda odaberite Update & Security.

 

update sistema

 

Tu ćete vidjeti sve opcije oko ažuriranja vaših Windowsa, backup-a i ostalih sigurnosnih aplikacija. Ako pronađete dostupna ažuriranja svakako ih instalirajte. Za drivere vrijedi ista stvar. Već smo pisali kako pronaći pravi driver za vaše računalo ovdje, kao i o automatskim programima koji će to napraviti za vas, ovdje. Naravno uvijek možete i ručno provjeriti da li ima dostupnih ažuriranja za vaš printer, grafičku i sve ostale hardverske komponente povezane na vaše računalo.

 

  1. Provjerite da nemate viruse ili malware u vašem računalu

Još jedan lak način da možda ubrzate pokretanje računala je da uključite skeniranje sustava da bi provjerili da neki zlonamjerni program ne vreba po vašem sustavu. Malwarei su obično uzrok usporavanja Windowsa, tako da bi trebali redovito provjeriti da li je vaše računalo zdravo.

Ili koristite antivirusni program koji već imate instaliran na svom računalu, ili ako koristite Windows Defender pritisnite Windows tipku+I, odaberite Update & Security, onda kliknite na Windows Defender sekciju u lijevom stupcu. U prozoru koji se prikaže, pri vrhu ćete vidjeti opciju Open Windows Defender. Kada ovo napravite odaberite Full u opcijama skeniranja i kliknite Scan Now.

Ovaj proces će malo potrajati, najbolje je da ga uključite prije spavanja i ostavite preko noći. Ako koristite neki drugi sigurnosni paket trebat ćete ga pokrenuti i potražiti slične opcije. Kada je skeniranja završeno znat ćete da li je vas sustav ugrožen ili nije. Ako je pokrenite popravke koje vaš software preporuča. Ako nije trebat ćete se pomaknuti na malo drastičnije mjere.

 

  1. Resetirajte Windows

Vrijedi reinstalirati Windows svakih 18-24 mjeseci, jer bi to trebalo držati vas sustav u svježem stanju. Naravno to nije baš mala stvar za napraviti, i morate se osigurati da se spremili svoje podatke da ih ne bi izgubili. Windows ima razne sigurnosne mjere, ali mi preporučamo da bacite pogled na naš članak najboljih Backup Software da bi odabrali najbolji način da zaštitite svoje slike, glazbu i ostale važne dokumente.

Kada ste sigurno spremili svoje podatke, možemo početi. Pritisnite Windows tipka+I, odaberite Update & Security i onda odaberite Recovery sa liste u lijevom stupcu. Na vrhu stranice vidjet ćete opciju Restart PC. Pritisnite Get started i onda će se prikazati plava kutija sa dvije opcije Keep my files i remove everything.

Odaberite prvo ako želite zadržati podatke na računalu, ili drugo ako želite potpuno svjež Windows. Vaše računalo će sada reinstalirati Windows i nadajmo se biti bitno brže kod pokretanja sustava kada završi.

 

  1. Ugradite SSD disk

Ako ste iscrpili sve softwarske mogućnosti, onda ostaje još samo nadogradnja hardwarea. Zamijenite svoj stari tvrdi disk za novi super brzi SSD disk. To je laka nadogradnja i jako puno znači na starijim strojevima. Ako niste upoznati sa otvaranjem vašeg računala pročitajte upute Kako instalirati SSD disk u svoje računalo .

Piše: V.Č.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here