Ponekad vaši audio driveri na računalu mogu prestati raditi, onako ”sami od sebe”. Restartiranje računala može otkloniti ovaj problem, ali je stvar u tome što to nije uvijek učinkovito i što to puno puta neće riješiti problem. Ako vam se dogodi takav problem s audio driverima na računalu, možete pokušati restartirati računalo, ali ako to ne otkloni problem, prije nego što zaronite ”dublje”, malo zastanite i pročitajte savjete koje ću napisati u nastavku članka.

Prva stvar koju trebate učiniti jest pronaći čarobnjak za rješavanje problema (ili ”Troubleshooting tool”). Kako biste pronašlo ovaj čarobnjak, idite pod Postavke – Čarobnjak za rješavanje problema – Audio playback. Nakon što odete pod čarobnjak za rješavanje problema Windows će prvo sam provjeriti kakvi problemi postoje na vašem računalu s audio komponentama. Ako ih pronađe (a ako postoje sigurno će ih pronaći) pokušati će ih popraviti automatski.

U slučaju da čarobnjak otkloni problem sa zvukom i driverima za zvuk – super. Problem je riješen. Ipak, ako čarobnjak u tome ne uspije to ćete trebati učiniti sami. Druga stvar (osim pokretanja čarobnjaka za rješavanje problema) jest da sami, ”ručno” pokušate restartirati audio driver (driver je pogonski program uz pomoć kojeg radi i funkcionira svaka komponenta na vašem Windows računalu).

Idite pod Upravitelj uređaja ili Device Manager. Najjednostavniji način kako otvoriti Upravitelj uređaja jest da desnim klikom kliknete na Start tipku i ondje ga pronađete ili da u isto vrijeme pritisnete tipke ”Window” i ”X” na tipkovnici. Ako te dvije tipke pritisnete u isto vrijeme, otvoriti će vam se novi izbornik sa kojega ćete moći odabrati Device Manager ili Upravitelj zadacima.


Kliknite na opciju ”Zvuk, video i kontroleri za igre” unutar izbornika Upravitelja zadacima. Klikom na ovu opciju vidjeti ćete sve audio uređaje koji su instalirani na vaše računalo. Ako imate više od jednog zvučnog uređaja koji je instaliran na vaše računalo ovdje ćete vidjeti sve ono što je instalirano. Ako ste instalirali headset drivere ili drivere (pogonske programe) za recimo mikrofon oni će biti tu izlistani.

Desnim klikom kliknite na onaj uređaj koji ne radi ili ne funkcionira onako kako bi trebao. Ako se radi o pogonskim programima za zvučnike koji se nalaze unutar vašega računala oni će biti napisani pod nazivom ”Realtek High Definition Audio”. Nakon što ste kliknuli na njih kliknite i na opciju ”Disable” ili onemogući i potvrdite ovu operaciju.

Nakon što ste onemogućili vaš audio uređaj vaše računalo će vas pitati želite i ga restartirati. Učinite to i nakon što to učinite opet se vratite u ove opcije i u ovaj izbornik.

Desnim klikom ponovno kliknite na onaj uređaj koji ste maloprije onemogućili, ali sada odaberite opciju ”Enable device” ili ”Omogući rad uređaja”. Nakon što ovo učinite provjerite li radi li vaš audio hardver (odnosno u ovome slučaju zvučnici).

Ako niti nakon ovoga nemate zvuka na računalu, problem je dosta kompleksniji. Trebati ćete deinstalirati i ponovno instalirati pogonske programe vaših audio uređaja. Deinstalacija i ponovna instalacija se isto može obaviti putem Upravitelja zadataka. Ondje ćete vidjeti opcije ”Uninstall”. Nakon što deinstalirate drivere, restartirajte računalo, ponovno idite pod ove opcije i odaberite opciju neka računalo samo instalira drivere sa interneta.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here