Jeste li ikada zaboravili lozinku za vaš Windows korisnički račun? Možete ju promijeniti koristeći Microsoft account ili uz pomoć novog trika koji je došao s Windows 10 April 2018 updateom.

Recite nam da li vam je poznata ova situacija? Upalili ste računalo, pokušali se logirati ali dogodio se problem. Zaboravili ste lozinku.

Nemojte paničariti. Windows 10 već duže vrijeme nudi mogućnost da resetirate lozinku ako koristite Microsoft account, odnosno korisnički račun. A sada kada je došao April 2018 Update možete resetirati i lokalni korisnički račun. Ako koristite lokalni račun, dovoljno je da postavite nekoliko sigurnosnih pitanja i odgovorite na njih ako ste zaboravili lozinku, pa to svakako učinite! Ako dođe do toga da zaboravite lozinku, resetirat ćete ju u par minuta.

Ako koristite Microsoftov account za logiranje u Windowse, možete iskoristiti ovaj trik koji ćemo vam pokazati bez obzira koju verziju Windowsa 10 imate.
Znači, resetirati lokalni account možete tek od April 2018 Updatea (op.a. postavite sigurnosna pitanja dok se još sjećate lozinke), a resetirati lozinku koristeći Microsoft account možete bez obzira koju verziju Windowsa 10 imate.


Ako želite provjeriti koju verziju Windowsa imate, otvorite Settings – System – About. Scrollajte dolje do “Windows Specifications”. Ako Windows verzija kaže 1803, onda ste u redu. Ako ne, odite u Update & Security kategoriju u Settingsima. Trebali bi vidjeti dostupan update za instalirati koji se zove “Feature Update to Windows 10, version 1803”. Instalirajte to. Ako ne vidite tu mogućnost, uvijek možete manualno instalirati April 2018 Update ovdje.

MICROSOFT KORISNIČKI RAČUN

Idemo redom. Prvo ćemo probati resetirati Windows 10 lozinku koristeći Microsoft account. Ako ste na Windows 10 Sign-in ekranu i ne možete se sjetiti lozinke, stisnite link “I forgot my Password”.

“Recover your account”
U polje Microsoft account upišite email adresu koju koristite za logiranje. Zatim u donje polje upišite CAPTCHA-u, odnosno znakove koje vidite i kliknite “Next”.

Verificirajte identitet
Na ekranu za verifikaciju vašeg identiteta, odaberite kako želite primiti sigurnosni kod. To može biti email, SMS poruka, poziv … Što ste već odabrali kao način za dobivanje sigurnosnog koda.

Unesite kod
Provjerite email ili mobitel i pričekajte dok ne dobijete kod. Nakon što ste ga dobili, unesite ga u za to predviđeno polje. Kliknite “Next”.

Resetirajte lozinku
Nakon što ste unijeli kod, dolazite na ekran za unos nove lozinke. Utipkajte ju, pokušajte ju ne zaboraviti, i kliknite “Next”.

Dolazite na ekran gdje ćete vidjeti da je vaša lozinka uspješno resetirana. Kliknite “Next”.

Logirajte se

Nakon što ste sve dobro napravili i resetirali lozinku za vaš Microsoft account, vratit ćete se na početni ekran za ponovno logiranje. Utipkajte novu lozinku i uđite u Windowse. Vrlo jednostavno i lako.

LOKALNI KORISNIČKI RAČUN

Pogledajmo sada kako resetirati lozinku ako imate lokalni korisnički račun, odnosno account na Windowsima 10.

Mala napomena – bolje je koristiti Microsoftov account jer imate neke pogodnosti koje nemate s lokalnim korisničkim računom, no što je tu je. Ako koristite lokalni račun, slijedite ove upute.

Prije nego se dogodi ova neželjena situacija, trebali biste postaviti sigurnosna pitanja koja će vam pomoći da povratite račun kada zaboravite lozinku. Kako biste to napravili, prvo otvorite Settings – Accounts – Sign-in options. U sekciji “Password”, kliknite na link “Update your security questions”.

Unesite lozinku
Prvo unesite lozinku vašeg lokalnog korisničkog računa.

Sigurnosna pitanja
Odaberite sigurnosna pitanja, te upišite odgovor na njih. Savjetujemo da “iskreno” odgovorite kako biste jednog dana mogli odgovoriti na njih, a ne nagađati što ste odgovorili na “Ime vašeg prvog kućnog ljubimca”. Nakon što odgovorite na pitanja, kliknite “Finish”.

Probajte se logirati
Recimo da ste na Sign-in ekranu i ne znate ili se ne možete sjetiti lozinke lokalnog Windows računa. Polje za unos lozinke ostavite prazno i kliknite na strelicu pokraj polja ili stisnite Enter.

Netočna lozinka
Pojavit ćete se poruka da vaša lozinka nije točna. Stisnite “OK”.

Resetirajte lozinku
Kliknite na link “Reset Password”.

Odgovorite na sigurnosna pitanja
Pojavit će se ekran s vašim sigurnosnim pitanjima koje ste postavili unutar Windowsa. Nakon što odgovorite na pitanja, kliknite na strelicu pokraj zadnjeg pitanja.

Kreirajte novu lozinku
Nakon što ste točno odgovorili na pitanja, doći ćete na ekran za upis nove lozinke. Upišite novu lozinku dva puta, te kliknite Enter. Sada ćete se moći logirati s novom lozinkom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here