Da li je vaša Internet konekcija sporija nego prije? Da li možda u Windows Exploreru vidite uređaje koje niste nikad prije vidjeli? Imate li problema s castanjem multimedije na vaš TV? Sve ovo su mali znakovi da je možda netko od vaših susjeda spojen na vaš Wi-Fi. Sva sreća, postoji način da to otkrijete i da ih uklonite sa svoje mreže.

Netko će reći da nije problem ako se netko spoji na vašu mrežu i surfa po Internetu jer su danas brzine toliko velike da to vjerojatno nećete previše ni osjetiti. No, nije stvar samo u “krađi” bandwidtha. Onaj tko se spoji na vaš Wi-Fi može eventualno doći do vaših uređaja koji su spojeni na vašu mrežu, možda i presresti osjetljive informacije ili inficirati mrežu malwareom – namjerno ili slučajno.

Uz to, ako se netko spojio na vašu mrežu, onda vam ni lozinka nije dovoljno dobra. Ukratko – vrijeme je da uklonite uređaje koji ne bi trebali biti na mreži i ojačate zaštitu na routeru. Pa pogledajmo kako možete ovo provjeriti.

 

Pogledajte uređaje na vašoj mreži

 

Windows korisnici mogu skinuti besplatan i portabilan alat koji se zove Wireless Network Watcher, dok Mac korisnici mogu skinuti malo kompleksniji alat Who Is On My WiFi s App Storea. Oba alata će vam dati listu uređaja koji su trenutačno spojeni na vašu mrežu, pa možete i lako identificirati one koji pripadaju isključivo vama.

WINDOWS

Wireless Network WatcherDa biste koristili Wireless Network Watcher, samo pokrenite program i on će automatski početi skenirati vašu mrežu. To će potrajati minutu-dvije, a u donjem lijevom kutu ćete vidjeti “Scanning …”. Jednom kada ta labela nestane, prikazat će vam se lista spojenih uređaja na vašu mrežu. Nemojte se prepasti, pokazat ćemo vam kako čitati podatke koje vidite.

 

Nađite korisnike

Lista koju vidite može biti malo kaotična ako niste baš tehnički potkovani, ali ne brinite. Nije previše komplicirana. Za sada ignorirajte IP i MAC adrese. Ako koristite Wireless Network Watcher, samo se fokusirajte na “Device name” (ime uređaja) i “Network Adapter Company” kolumnu.

Na primjer, mi u svojoj listi vidimo “Boris’s iPhone” pa znamo da je to mobitel kojeg koristi naš autor. Isto tako vidimo i Windows laptope, MacBook i opremu koju koristimo. Čak vidimo i Philips Lightning BV, što vjerojatno označava Philips Hue žarulje. Možete napraviti dvostruki klik na redak u listi i dodati “User text” kako biste lakše identificirali svoje uređaje. Zapravo, preporučujemo vam da to i napravite kako biste lakše razaznali svoje uređaje.

MAC OS

Who is On My WiFi

Ako ste Mac korisnik i koristite alat “Who Is On My WiFi”, nakon što pokrenete dotični alat, odaberite opciju “Yes, set up continuous automatic scanning” na ekranu koju će vam se pojaviti. Kliknite “Proceed” na idućem prozoru i alat će automatski krenuti skenirati vašu mrežu. U gornjem desnom kutu ćete vidjeti labelu “Scanning” pa pričekajte dok ona nestane i ne završi skeniranje mreže. To može također potrajati koju minutu.

Provjerite tko vam je na mrežiAko koristite maloprije spomenuti alat, fokusirajte se na kolumne “Description” i “Manufacturer” kada kliknete na redak u listi. S Desne strane će vam se pojaviti dodatni ekran u kojem ćete vidjeti ove podatke.

Ako smatrate da je uređaj na listi vaš uređaj, kliknite na kućicu kraj koje piše “Known device” kako bi alat znao da je to vaš uređaj i kako biste na listi lakše odredili uređaje koji su vaši i koji nisu.

Nekad je dobro i “drugo mišljenje”

Ako imate malo sreće i ako se nitko nije spojio na vašu mrežu, uspjet ćete identificirati sve uređaje na listi koje vam alati izbace. No, možda će biti i onih za koje niste sigurni da li su vaši (jer nemate dovoljno informacija o istima) ili nisu. Mi smo ostavili par uređaja za koje nismo imali ime niti proizvođača i nismo bili sigurni o kojim se uređajima na mreži radi. No, uspjeli smo dobiti dodatne informacije preko web sučelja našeg routera.

Ako ne znate sami to napraviti, pitajte nekog tko se kuži u mreže. Sve što trebate napraviti je utipkati u URL web preglednika IP adresu vašeg routera. Kada se spojite na router, potražite opcije kao što su “Attached Devices” ili “Client List”. Tu ćete dobiti slične informacije koje vam daje I Wireless Network Watcher, ali s nekim sitnim različitostima.

Tako da ćete moći usporediti podatke s alatom i probati dešifrirati o kojim se uređajima radi. Ako ne možete, “izbacite” ih s mreže pa ćete vidjeti da li vam koji uređaj kojeg koristite više nije spojen na mrežu. Ako se to dogodi, onda ćete znati da ste zapravo izbacili svoj uređaj pa ga možete ponovno spojiti. Ako ne – onda se vjerojatno radi o “vanjskom uređaju”.

 

Pojačajte sigurnost routera

Čak ako i otkrijete da se netko od susjeda spojio na vaš Wi-Fi, nema potrebe da istražujete tko je to i da mu to predbacujete. Možete ih jednostavno izbaciti s mreže, pojačati svoju sigurnost i to je to. Ponovno se spojite na svoj router, te nađite opciju za promjenu lozinke i otvorite taj ekran.

Prvo, odaberite WPA2 zaštitu, a ne WEP. WEP ključ se može lako probiti (op.a. dovoljan vam je Linux Backtrack i 5-minutni video tutorijal na YouTubeu), dok WPA2 i ne baš. Zatim postavite mnogo snažniju lozinku. Koristite brojeve, velika i mala slova, neke specifične znakove (!”#$%&’()=) i neka bude duža od 12-13 znakova.

Ako vam je WPS uključen, isključite ga jer je to možda jedan od razloga zašto se vaša lozinka može probiti. I to je to. Ponovno se sa svojim uređajima spojite na svoju WiFi mrežu, ali ovog puta sa snažnijom i kompleksnijom lozinkom, te nastavite pratiti koji uređaji su spojeni na vašu mrežu. Nadamo se da tamo više nećete vidjeti susjedove uređaje.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here