Biti uvijek ažuran i ”up-to-date” u vezi pogonskih programa računalnih komponenti je od velike važnosti!

”Driveri”, odnosno pogonski programi komponenata računala važni su za naša računala kao što su kruh i voda važni za nas. Ako komponente koje imate u svome računalu nisu maksimalno ažurirane, one jednostavno neće moći ostvariti svoj puni potencijal. Kod grafičkih kartica je to pogotovo problem, pogotovo iz razloga što se danas sve više korisnika bavi i igranjem igara.

No ako i niste ”gamer”, dobro bi bilo povremeno baciti oko na to je li i za vašu grafičku karticu u proteklih mjesec dana izašao kakav novi ”driver”, odnosno pogonski program. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako vi kao korisnik na vrlo jednostavan i brz način možete pronaći, skinuti i instalirati baš onaj ”driver” (ili pogonski program) koji je potreban za grafičku karticu vašeg računala! Da ne duljimo, prijeđimo na glavnu stvar.

 1. Pronalaženje, skidanje i instalacija pogonskih programa za AMD grafičke kartice.

Postupak pronalaženja, skidanja i instaliranja pogonskih programa za AMD-ove grafičke kartice danas je vrlo jednostavan. U odnosu na situaciju otprije nekoliko godina, danas AMD-ove ”drivere” možete pronaći jako brzo i gotovo da vam ništa ne može poći po krivu. No, prije nego što počnemo s postupkom, postoje neke stvari na koje treba obratiti pozornost.

 • Za početak, provjerite je li grafička kartica pravilno smještena u utor matične ploče računala. Prije nego što se bacimo na skidanje ”drivera” za AMD karticu, ono što je svakako dobra ideja jest provjeriti je li sama kartica pravilno ”instalirana” u matičnu ploču vašeg računala. Je li dobro i pravilno smještena u njezin utor, jesu li kabeli za struju spojeni na karticu te je li kartica u potpunosti osigurana, stvari su na koje treba obratiti pozornost prije same instalacije. Razlog tomu jest taj što se pogonski programi neće pravilno instalirati ako vaše računalo ne može detektirati grafičku karticu koja se u njemu nalazi. Ako je grafička kartica pravilno utaknuta u njezin utor i spojena, sve će biti u redu i pogonski programi će se pravilno instalirati (ovaj korak vrijedi i kod instalacije Nvidia grafičkih kartica).

AMD Radeon RX 5700 XT

 • Jesu li HDMI, DisplayPort ili USB-C kabeli s monitora spojeni na grafičku karticu? Jedna od najčešćih pogrešaka koje korisnici rade prilikom instalacije novih pogonskih programa za svoje nove grafičke kartice jest spajanje monitora na pogrešan utor. Velika većina današnjih novih matičnih ploča u sebi imaju HDMI utor, koji služi kao video-izlaz i koji služi za spajanje sa procesorom. No, taj utor neće sam po sebi prepoznati vašu grafičku karticu. Ono što ćete trebati ovdje napraviti jest pobrinuti se da je monitor vašeg računala pravilno spojen na jedan od utora vaše grafičke kartice.
 • Prije instalacije novih pogonskih programa, u potpunosti deinstalirajte sve stare pogonske programe. Ovo je dobar savjet već duže vrijeme kada se radi o instalaciji novih AMD-ovih ”drivera”, a vrijedi i danas. Kako se ne bi dogodila nekakva greška koja bi onemogućila instalaciju ili rad novog pogonskog programa na vašem računalu, dobra je ideja maknuti sve prijašnje verzije ”drivera” koji se mogu nalaziti u računalu. Jedan od vrlo dobrih alata za tu namjenu je ”Display Driver Uninstaller” od Guru3D. Radi se o jednom vrlo korisnom alatu koji će obrisati sve stare verzije pogonskih programa. Time ćete na najbolji način osigurati to da nema nikakvih potencijalnih konflikata između novih i starih ”drivera”.

AMD Radeon RX 5950 model te AMD Radeon RX 5900

Ako ste obavili sve provjere i obrisali stare ”drivere”, spremni se za instalaciju svojih novih AMD-ovih ”drivera”!

Ako ste obavili sve prethodne korake i ako sve ”štima”, spremni ste za postupak skidanja i instalacije novih pogonskih programa. Pokrenite svoj internetski preglednik i odande idite izravno na AMD-ovu stranicu podrške. Iako biste AMD-ove ”drivere” mogli skinuti i sa nekih drugih izvora, to ne preporučujem, budući da ćete na AMD-ovim službenim stranicama pronaći one pogonske programe za koje ćete moći biti sigurni da rade. Na službenoj stranici imate nekoliko opcija na temelju kojih možete odrediti vašu grafičku karticu.

Veliku većinu grafičkih kartica pronaći ćete unutar opcije ”Graphics”. Kliknite na tu opciju i na desnoj strani ćete vidjeti praznu rubriku, unutar koje ćete moći pronaći svoju grafičku karticu. Klikom na nju, pojavit će vam se novi skočni prozor koji će vam dodatni suziti izbor. Na kraju će vam se pojaviti i treći, posljednji skočni prozor, unutar kojeg ćete odrediti točan naziv grafičke kartice koja se nalazi u vašem računalu. Nakon što odaberete željeni model samo kliknite na ”Submit”.

Na idućoj stranici ćete trebati odabrati operacijski sustav za koji želite skinuti ”drivere”. Ovo će vam otvoriti novi odjeljak odakle ćete moći skinuti Radeon Software, odnosno poseban Radeon softverski dio. To je sve! Sada samo pričekajte da se ”driver” skine na vaše računalo, instalirajte ga i uživajte.

nvidia GeForce RTX 2070

 1. Kako pronaći, skinuti i instalirati Nvidia-ine pogonske programe za grafičke kartice?

Nvidia je, za razliku od svog konkurenta, oduvijek bila jednostavnija. Istina je da su se stvari u posljednje vrijeme pojednostavnile kod AMD-a, no bez obzira na to, Nvidia je i dalje vladar kada se govori o jednostavnosti i ”user-friendly” načinu korištenja. No, kako bi sve prošlo u najboljem redu i kako bismo se osigurali da će sve raditi kako treba, hajdemo pobliže vidjeti kako pronaći, skinuti i instalirati najnoviji Nvidia-in pogonski program.

Za početak, dobro bi bilo provjeriti sve ono što smo rekli da treba provjeriti prije skidanja i instalacije AMD-ovih ”drivera”. Je li grafička kartica dobro spojena u matičnu ploču, jesu li svi kabeli dobro spojeni i je li sve ”leglo” onako kako treba, korak je kojeg ne smijemo zanemariti. Nakon što smo se uvjerili da je sve u redu, možemo skočiti na potragu.

 

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition

 • Skidanje Nvidia pogonskih programa

Pogonske programe za Nvidia grafičke kartice možete skinuti na dva načina. Jedan način je preko službene Nvidia-ine internetske stranice, a drugi je putem Nvidia GeForce Experience programa (ako se u vašem računalu nalazi GeForce model grafičke kartice). Nažalost, Nvidia GeForce Experience se u posljednje vrijeme susreće s nekim problemima koji dovode do toga da program ne radi ili da ne radi kako treba, što može dodatno otežati pronalaženje i instalaciju ”drivera” preko njega.

U slučaju da vam GeForce Experience radi kako treba, kliknite na ikonu programa i nakon toga kliknite na opciju ”Check for new drivers”. U slučaju da postoji kakav novi pogonski program za vašu grafičku karticu, Nvidia GeForce Experience će ga početi skidati.

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition

Drugi način kako možete skinuti pogonski program je naravno preko službene internetske stranice. Nakon što odete na službenu Nvidia-inu stranicu, vidjet ćete traku s ponuđenim opcijama. Vi kliknite na ”Drivers” i nakon toga na ”All Nvidia Drivers”. Sada će vam se pokazati izbornik kojeg ćete trebati ispuniti kako bi stranica pronašla pogonski program za vašu grafičku karticu (ukoliko on postoji, naravno). Sada ćemo ukratko objasniti što koja od ovih opcija znači.

 • Prva mogućnost znači vrstu proizvođača grafičke kartice. Klikom na ovu opciju vidjet ćete izbor svih trenutno aktualnih proizvođača. Ovdje trebate odabrati točnog proizvođača vaše grafičke kartice.
 • Druga mogućnost označava seriju grafičke kartice. Ovisno je li grafička kartica za prijenosna ili stolna računala, to ćete vidjeti u ovoj opciji. Ako vaša grafička kartica spada u GeForce seriju 10 onda ćete ovdje trebati odabrati ”GeForce 10 Series”.
 • Treća mogućnost je naziv same grafičke kartice. Klikom na ovu opciju pokazat će vam se velik broj grafičkih kartica, od kojih ćete trebati odabrati onu koja je vaš model.
 • Četvrta mogućnost je operacijski sustav na kojem koristite svoju grafičku karticu. Ako na primjer, odaberete ”Windows 10 64-bit”, odabrat će vam se samo ono pogonski programi koji su za 64-bitnu verziju Windowsa 10.
 • Peta mogućnost označava vrstu pogonskog programa s obzirom na to želite li skinuti ”Game-Ready” ili ”Studio Driver”. Odaberite ”Game-Ready”.
 • Šesta je mogućnost mogućnost jezika na kojem želite da vaš pogonski program bude. Još uvijek nema hrvatskog, tako da je najbolje što ovdje možete učiniti jest da ostavite na engleskom, kako je bilo i zadano.

NVIDIA-Quadroo-RTX

Sada nakon što ste sve odabrali, slijedi skidanje pogonskog programa (opet ponavljam, ukoliko on postoji, jer može se dogoditi da trenutno ne postoji novija verzija pogonskog programa za vašu grafičku karticu). Ovo ne bi trebalo potrajati predugo, budući da Nvidia-ini serveri redovito dobro rade.

Nakon što je pogonski program skinut na vaše računalo, možete započeti s postupkom instalacije. Kod same instalacije isto je tako dobra ideja dopustiti programu neka obriše sve starije verzije instalacija pogonskih programa. Ovo će osigurati maksimalnu funkcionalnost i spriječit će bilo kakve konflikte, koji se mogu dogoditi među ”driverima” različitih verzija.

Kod pronalaska pogonskih programa (pogotovo kod Nvidia-inih programa), treba malo pripaziti ako imate prijenosno računalo. Iako danas većina ”casual” prijenosnih računala ili nema zasebne grafičke kartice ili su to neke tipa AMD Vega 3 ili Nvidia GeForce 900M, ako ih želite ažurirati, treba biti malo oprezniji.

Velika većina laptopa danas koji u sebi imaju ”dedicated” ili grafičku karticu sa zasebnom memorijom, imaju grafičke kartice koje nose u nazivu slovo ”M” (što znači ”Mobility”). Na ovo treba samo pripaziti, kako se ne bi dogodilo da umjesto da skinete ”drivere” za Nvidia GeForce 940M, vi skinete za Nvidia GeForce 940, jer postoji razlika.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here