Svaki iPhone pametni telefon na sebi sadrži nekoliko mogućnosti zaključavanja uređaja. U prošlosti je Touch ID (ili zaključavanje iPhonea otiskom prsta) bio prevladavajući, dok se u posljednjih nekoliko godina to promijenilo. Noviji iPhone pametni telefoni na sebi niti nemaju Touch ID, jer im ni ne treba. Otključavanje i zaključavanje uređaja odrađuje se Face ID-om ili biometrijom prepoznavanja lica.

Zaključavanje iPhonea Touch ili Face ID mogućnostima prikladno je i vrlo korisno iz nekoliko razloga. No što ako poželimo isključiti ovakve načine osiguravanja uređaja? Mogu nastati situacije kada vi kao korisnik jednostavno poželite onemogućiti biometriju na svom iPhoneu. To se može napraviti na vrlo jednostavan način. Umjesto da se mučite i kopate po postavkama svog iPhonea, biometriju na njemu možete vrlo jednostavno i brzo onemogućiti preko brzih postavki.

Ako negdje putujete ili ako se nalazite negdje gdje je velik broj ljudi i ako mislite da bi se ondje moglo dogoditi da vam se vaš iPhone slučajno otključa (što svakako ne bi bilo dobro), privremeno isključivanje Touch ili Face ID-a bit će vam od velike pomoći u takvim situacijama. Postavke možete privremeno isključiti čak i dok se vaš iPhone nalazi u džepu. Evo i kako!

 

Sve što trebate pritisnuti za privremeno onemogućivanje Touch/Face ID je tipka za volumen

Za početak, na svom iPhone telefonu, pritisnite i držite tipku za pojačavanje uređaja. Na starijim iPhone telefonima to su tipke za ”buđenje” i tipka za stavljanje uređaja na spavanje). Ovu tipku ne trebate držati dugo; dovoljno je do dvije sekunde. Ako ste sve napravili dobro, pokazat će vam se novi izbornik pod naslovom ”Slide to Power off” (odnosno ”Povuci za isključivanje uređaja”).

Ako vam  se ne pokaže izbornik možda ćete osjetiti laganu vibraciju, što će također značiti da ste na neko vrijeme onemogućili biometriju na svom iPhoneu. Nećete trebati isključiti iPhone kako biste ga ponovno zaključali i kako biste ponovno restartirali opcije biometrije. Sve što trebate jest pritisnuti tipku koja se nalazi sa strane, odnosno tipku za uključivanje i isključivanje uređaja kako bi vaš iPhone bio zaključan. Sada, ako ste sve dobro napravili, vaš će iPhone biti zaključan na standardan način i nećete ga moći otključati osim ako ne utipkate svoju lozinku.

Ako pak želite trajno onemogućiti Touch i/ili Face ID na svom iPhone telefonu, to možete napraviti na ovaj način:

  • Idite u postavke svog iPhonea. Nakon toga u postavkama idite pod ”Touch ID and Passcode” (kod novijih iPhonea ovo se zove ”Face ID and passcode”).
  • Sada ćete trebati utipkati svoju lozinku.
  • Unutar postavki ”Touch ID and passcode” (ili kod iPhonea od X pa nadalje ”Face ID and passcode”) odznačite i isključite sve one opcije koje se nalaze unutar opcije ”Use Touch ID/Face ID For”. To znači da ćete trebati onemogućiti opcije pored ”iPhone Unlock, Apple Pay” i ”iTunes and App Store”.
  • To je sve. Ako ste sve odznačili odsad ćete sve što budete radili morati potvrditi lozinkom koju ste utipkali. Isto tako, sve kupovine koje budete odrađivali preko App Storea ili iTunes-a morat ćete potvrđivati lozinkom.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here