Većina nas je ili korisnik Androida ili iOS-a. Međutim, možda ćete se naći u situaciji da želite pokrenuti određenu iOS aplikaciju, ali imate samo Android uređaj. Iako to nije tako jednostavno koliko zvuči, ipak postoji način kako možete pokrenuti iOS aplikacije na Android uređaju. Međutim, mnoge aplikacije neće raditi ispravno i većina emulatora nije aktivno podržana. No ako želite saznati kako pokrenuti neke iOS aplikacije na Android uređajima, nastavite čitati ovaj članak.

Appetize.io

Pokretanje putem Appetize.io alata, koji se pokreće putem internetskog preglednika

Jedan od najjednostavnijih načina pokretanja iOS aplikacije na Android uređaju bez instaliranja bilo koje aplikacije je upotreba Appetize.io u pregledniku telefona. Ovaj mrežni emulator pokreće uređaj nalik iOS-u, upotpunjen izgledom i dojmom iOS-a.

Evo kako ga možete iskoristiti za pokretanje iOS aplikacija:

  • Otvorite preglednik telefona i posjetite Appetize.io.
  • Kad se učita, prikazat će se donji zaslon; kliknite gumb “Click to Play”.
  • Ovo otvara iOS, omogućujući vam da ovdje pokrenete bilo koju iOS aplikaciju. Da biste pokrenuli svoju iOS aplikaciju, možete je prenijeti na web stranicu i bit će vam dostupna za pokretanje.

Ono što stvara glavnu razliku u vezi ovog načina pokretanja iOS aplikacija jest to što ne morate brinuti je li ona kompatibilna s vašom verzijom Android uređaja. Međutim, emulator neće uvijek imati trenutnu podršku za novije iOS aplikacije. Appetize.io je također više namijenjen programerima za testiranje novih aplikacija na različitim sustavima. Osim toga, ne možete jednostavno preuzeti aplikacije iz trgovine aplikacija putem ovog alata, što je također nešto na što trebate pripaziti.

iOS emulator

Emulator iOS aplikacija za Android operativne sustave

Za Android je dostupno nekoliko iOS emulatora koji omogućuju pokretanje iOS aplikacija na Androidu. Najčešće aplikacije su Cider i iEMU aplikacije za Android. Nažalost, niti jedna od njih trenutno nije podržana, što znači da novije verzije iOS aplikacija vjerojatno neće raditi.

Za pokretanje ovih emulatora vaš će uređaj morati ispunjavati ove preduvjete:

  • Uređaj mora imati dostupno najmanje 512 MB RAM
  • Na uređaju mora biti instalirana Android verzija 2.3 ili novija
  • Dostupni prostor, jer iEMU zauzima do 60 MB prostora, dok aplikacija Cider zauzima do 12 MB. (Upamtite, trebat će vam i prostora za iOS aplikacije.)

iEMU emulator

iEMU emulator

iEMU emulator jedan je od najboljih emulatora za pokretanje iOS aplikacija na Android uređajima. Može se jednostavno preuzeti, instalirati i koristiti. Možete ga preuzeti s ove internetske stranice i nakon toga samo slijedite korake koji će biti napisani u nastavku: https://www.cyanogenmods.org/downloads/iemu-2-1-2-apk-download/ .

  • Ako ste preuzeli apk datoteku s računala, morat ćete je prenijeti na svoj Android uređaj. Zauzet će otprilike 60 MB prostora. Kliknite na nju kako biste otvorili datoteku na svom uređaju. Trebali biste dobiti poruku u kojoj se navodi da morate dopustiti instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora.
  • Ovo bi vas trebalo odvesti izravno u Postavke. Ako ne, učinite to u sljedećih nekoliko koraka ručno. Ovi se koraci odnose na Android 11. Ako trebate omogućiti instalaciju iz nepoznatih izvora u ranijim verzijama učinite ovo:
  • Idite na “Postavke -> Aplikacije i obavijesti -> Napredno -> Pristup posebnim aplikacijama -> Instaliraj nepoznate aplikacije”.
  1. Odaberite aplikaciju (obično vaš internetski preglednik) kojoj želite odobriti instalaciju iz nepoznatih izvora. Nakon što je dodirnete, dodirnite “Dopusti iz ovog izvora” da biste omogućili nepoznate izvore za tu određenu aplikaciju.)

–   Idite na Postavke svog Android uređaja, dodirnite Upravljanje aplikacijama i    odaberite Posebni pristup i kliknite na instalaciju nepoznatih aplikacija.

–    Odaberite iEMU za dopuštanje pristupa.

–     Idite do mjesta na kojem imate pohranjenu iEMU apk datoteku i dodirnite je za instalaciju.

Nakon uspješne instalacije emulatora provjerite instalirane aplikacije; vidjet ćete aplikaciju pod nazivom AIO Downloader. Dodirnite je da biste je pokrenuli.

Ova će vam aplikacija omogućiti preuzimanje iOS aplikacija i njihovo pokretanje pomoću emulatora. U mom slučaju, preuzeo sam aplikaciju iMusic. Preuzmite iOS aplikaciju po svom izboru i uživajte u pokretanju i korištenju na svom Android uređaju. Jedini nedostatak povezan s ovim emulatorom je taj što podržava samo datoteke .zip i .ipas formata.

Cider app

Cider aplikacija

Cider je još jedna aplikacija koja se može koristiti za pokretanje iOS aplikacija na Android uređaju. Ovu aplikaciju razvila je skupina studenata koji tvrde da i Android i iOS rade na hardveru koji pokreće ARM. Aplikacija je još uvijek u naprednoj fazi istraživanja, ali se ipak može koristiti. Međutim, ima jedan nedostatak u usporedbi s iEMU emulatorom: nema podršku za GPS, Bluetooth ili bilo koje druge lokacijske usluge.

Prvo što trebate učiniti je preuzeti Cider apk datoteku. Kad preuzimanje završi, prenesite datoteku na svoj Android uređaj i instalirajte je. Preuzeti je možete s ove internetske stranice: https://www.cyanogenmods.org/downloads/cider-apk/ .

Nakon uspješne instalacije idite u ladicu aplikacija na svom uređaju i pronađite aplikaciju Cider. Kliknite na nju kako biste je pokrenuli. Time ćete otvoriti emulator u kojem ste sada u mogućnosti preuzeti i pokrenuti iOS aplikacije. Na primjer, iOS aplikacija za razmjenu poruka funkcionira na isti način kao i na iOS-u.

iOSEmus

iOSEmus

Alat iOSEmus je nešto noviji od prethodna dva emulatora. Posljednja verzija izašla je 2017. Baš kao i ostale, instalirat ćete je putem apk datoteke. Dizajniran je tako da bude kompatibilan s najpopularnijim iOS aplikacijama, iako možda neće biti i s najnovijima. Najvjerojatnije najbolja stvar u vezi ovog alata jest to što je sve besplatno u emulatoru, čak i plaćene iOS aplikacije.

Međutim, morat ćete se nositi s velikom količinom reklamnog sadržaja dok ga budete koristili. Osim toga, bit će i ponekih grešaka, no sve u svemu, ovaj alat poprilično je prijateljski nastrojen za korisnike i poslužit će za pokretanje iOS aplikacija na Androidu.

 

Ako je moguće iOS aplikacije pokretati na Android uređajima i ako funkcioniraju na isti način, zašto te aplikacije nisu kompatibilne?

Stvar je u tome da su Android i iOS iznimno različiti. Zbog toga programeri moraju zasebno stvarati aplikacije za svaku platformu. Hardverske i softverske razlike onemogućuju rad svake iOS aplikacije na Android uređajima i obrnuto. Ipak, zahvaljujući gore navedenim aplikacijama, ne samo da je moguće nego je zapravo vrlo jednostavno pokretati iOS aplikacije na Android uređaju.

(Također možete učiniti da vaš Android uređaj izgleda kao iPhone te nakon toga možete pregledavati iPhone emotikone na Androidu.) Treba napomenuti da nisu podržane sve iOS aplikacije, pa ćete morati koristiti metodu pokušaja i pogrešaka kako biste vidjeli hoće li aplikacije koje želite koristiti funkcionirati na vašem uređaju.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here