GPS senzor na uređajima, bilo da se radi o Android, iOS ili pak nekim trećim, služi za navigaciju. Zahvaljujući ovom senzoru pametni telefoni mogu koristiti različite aplikacije koje služe za navigaciju.

Kod Androida su to Googleove aplikacije kao što je recimo Google Maps. Što je signal GPS-a bolji to je bolja mogućnost geo-tagiranja (a i ako recimo imate dobar GPS signal moći ćete bolje igrati neke AR igre kao što je recimo Pokemon Go). Želite poboljšati GPS signal na svom Android pametnom uređaju (tabletu ili pametnom telefonu)? Evo kako to možete učiniti.

 

Prebacite na mod visoke preciznosti

Kako biste na svom uređaju dobili najbolji mogući signal ono na što ćete trebati biti spremni ovdje jest veća potrošnja baterije. GPS senzor itekako troši bateriju vašeg uređaja, a ako želite da senzor radi ”na maksimumu” to će brže iscrpiti vašu bateriju. Ovo je nužno, premda svaki puta kada ne želite koristiti GPS ove opcije možete vratiti na staro ili na predefinirani način rada.

Idite na Settings ili na opcije Postavki vašeg Android uređaja i odande kliknite na Location ili Lokaciju kako biste uključili opcije servisa lokacije. Ove opcije biste trebali moći namjestiti sa gornjeg desnog kuta zaslona (trebala bi biti označena zelenom tipkom s desne strane).

GPS-Accuracy
GPS-Accuracy

Prva opcija pod kategorijom opcija Lokacije bi trebala biti Mode ili Mod. Kliknite na ovu opciju i ondje namjestite High Accuracy ili Visoka preciznost. Ako ovu opciju uključite to će u isto vrijeme koristiti i senzor GPS-a, Wi-Fi i mobilnu mrežu kako bi na najbolji način bila pronađena vaša lokacija. Iako će ovaj način koristiti najviše energije baterije vašeg uređaja on će u isto vrijeme omogućiti i to da se na vašem uređaju uključe svi dostupni načini za pretraživanje lokacije na najbolji i najprecizniji mogući način.

 

Neka GPS signal bude aktivan

Jedan od da tako kažem najvećih problema s kojima se susrećemo kada se prebacujemo s jedne aplikacije na drugu jest to da se GPS isključuje kako bi se dobilo na uštedi baterije uređaja. Ako na primjer igrate bilo koju igru koja koristi senzor GPS-a vašeg uređaja i ako biste željeli na brzinu pogledati u pretinac vaših poruka, vidjeti ćete da nakon što minimizirate prozor igre i odete na poruke da će GPS biti isključen.

Ipak, postoji način kako se GPS signal može držati uvijek uključenim ili aktivnim. Kako biste ovo mogli imati i kako bi GPS signal na vašem uređaju bio uvijek uključen trebati ćete skinuti jednu aplikaciju koja se zove GPS Connected. Aplikacija je dosta jednostavna, praktična je i svrsishodna. Ipak, imajte na umu da će vaš uređaj, nakon što instalirate ovu aplikaciju, dodatno trošiti bateriju.

 

Otkrijte ima li senzor vašeg uređaja nekakav problem i je li taj problem povezan s programom ili je ipak hardverski problem u pitanju

GPS Essentials (aplikacija koja služi dijagnosticiranju problema s GPS senzorom, dostupna u Googleovoj Trgovini) će vam pomoći da na svom uređaju pronađete to zbog čega senzor za GPS prima loš signal. Uzroci mogu biti vezani ili za hardver ili su programskog tipa.

GPS-Essentials

U glavnom izborniku GPS Essentials kliknite na Satellites i nakon toga promatrajte kako se vaš uređaj spaja na satelite koji okružuju naš prelijepi planet.

Ako vam se dogodi to da ne vidite nikakav satelit, problem može biti u tome što nešto ometa signal. To može biti ili nekakav metalni objekt koji se nalazi u vašoj blizini (možda čak i futrola za vaš pametni telefon) ili pak može biti problem u tome da hardver za GPS ne radi kako treba. U slučaju da se pojave sateliti, ali da je GPS signal na vašem uređaju i dalje loš ili nikakav, problem je programskog tipa.

 

Osvježite GPS podatke vašeg uređaja

Ponekad će se znati dogoditi da će vaš uređaj ”zapeti” kod pojedinih GPS satelita čak i u slučaju da ti sateliti nisu u dosegu i da ih senzor ne može učitati. Senzor će ih i dalje pokušavati ”uloviti” i s obzirom da u tome neće uspjeti, samo će se ”zaštekati” zbog čega jednostavno neće raditi dobro. Kako biste otklonili ovaj problem možete koristiti još jednu dosta korisnu aplikaciju.

 GPS Status & Toolbox

Ona se zove GPS Status & Toolbox. Uz pomoć ove aplikacije moći ćete očistiti sve one spremljene podatke koje je GPS spremio u svoju memoriju nakon čega će se sve opcije vratiti na predefinirane načine. Nakon što očistite memoriju GPS senzora moći ćete se ponovno spojiti na satelite i ne bi trebalo biti prije spomenutih problema.

Nakon što skinete i instalirate aplikaciju, kliknite na nju kako biste ju pokrenuli. Nakon toga kliknite bilo gdje na zaslon vašeg uređaja te kliknite na ikonicu izbornika. Ovdje kliknite na Manage A-GPS state. Poslije toga kliknite na Reset i nakon što se brisanje podataka završi vratite se natrag pod opciju Manage A-GPS state nakon čega kliknite na opciju Download.

Nakon ovoga bi svi podaci koji se odnose na GPS trebali biti osvježeni i sve bi trebalo raditi normalno. Ako se problem ponovi, vi opet pokrenite ovu aplikaciju i slijedite naputke u vezi čišćenja umemoriranih podataka kao što smo objasnili u retcima iznad.

 

Nabavite si vanjski GPS receiver

U slučaju da GPS vašem pametnog telefona više jednostavno nije dovoljan za hvatanje GPS signala, možda ne bi bila loša ideja nabavka vanjskog GPS receivera. Taj receiver se može zajedno spojiti s pametnim telefonom i to putem Bluetooth konekcije, dok se punjenje uređaja obavlja istim punjačem s kojim punite i svoj pametni telefon.

Garmin GLO GPS receiver

Neki od dobrih vanjskih GPS receivera jest recimo Garminov GLO GPS receiver koji će vas koštati oko 650 kuna. Možda se ne radi o najjeftinijem načinu, ali ako želite da GPS signal vašeg uređaja bude što je moguće više jak bez obzira na sve vanjske i unutarnje smetnje, ovakav receiver je dobro rješenje.

GPS je nešto što je prisutno među običnim korisnicima od 1995. godine, unatoč tomu što je sam sustav izumljen i stavljen u korištenje (iako za vojne potrebe američke vojske) 1973. godine. GPS ili ”Global Positioning System” od te davne 1995. godine pa do danas je, baš kao i svaki drugi segment tehnologije, dosta napredovao.

Danas se GPS nalazi u gotovo svakom pametnom telefonu. Koliko je to dobro ili nije, teško je reći. Ono što se mora priznati jest to kako je GPS, baš kao i mnoge druge ”tech” stvari postao nešto bez čega se gotovo ne može.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here