GPS senzori ključni su za korištenje svih aplikacija za navigaciju, bez obzira na to koristite li Android ili ‘i” uređaj. Google Maps i slične aplikacije vam neće raditi ako nemate uključene GPS senzore ili ako ti isti GPS senzori na vašim uređajima ne rade kako treba.

Iako uglavnom rade ispravno i kako treba, problemi ponekad ne zaobiđu niti ovaj segment Android uređaja. Što učiniti i kako poboljšati GPS signal saznajte u nastavku ovog članka!

 

Što uopće jest GPS?

GPS je kratica od ”Global Positioning System” iliti globalni sustav za pozicioniranje. Njega je kao takvoga razvila tko drugi nego američka vojska i to sada već podosta davne 1973. godine, no naravno za potrebe običnih ljudi GPS je u opticaj pušten tek krajem osamdesetih.

Na početku su za GPS pozicioniranje bila zadužena dvadeset i četiri satelita, no sada ih ima trideset i jedan. Svaki pametni telefon i sličan uređaj komunicira s tim satelitima pomoću GPS antene (koja je sastavni dio svake iznutrice svakog pametnog uređaja). Antena radi uz pomoć pomoćnog programa, što znači da se problem s GPS-om može pojaviti zbog tri najčešća uzroka:

  • Broj satelita GPS-a na koji pokrivaju trenutnu lokaciju
  • Kvaliteta GPS antene u pametnom telefonu
  • Kvaliteta rada pogonskog programa u operacijskom sustavu uređaja

Za početak uključite preciznost Google lokacija

Ako želite imati najbolji mogući signal na svom pametnom telefonu, prva stvar na koju ćete morati biti spremni jest povećano trošenje baterije. Bolji signal znači i veće ”naprezanje” antene, a to naravno za sobom i povlači veću potrošnju energije. To je nužna žrtva ako želite najbolji mogući signal. No, kada vam ne bude više trebao najbolji mogući signal, stvari vratite na stare postavke.

Kako omogućiti najbolji mogući GPS signal na pametnom telefonu? Jednostavno. Evo kako:

  • Za početak idite u postavke svog uređaja i ondje kliknite na lokacije. Tako ćete (ako još uvijek niste) uključiti lokacijske usluge. Te opcije bi se isto tako trebale moći uključiti iz brzih postavki, do kojih možete doći ako na prvom ekranu svog uređaja povučete odozgo prema dolje.
  • Drugi korak: unutar lokacija, idite pod napredno i nakon toga idite u opcije preciznosti Google lokacije. Kliknite na tu opciju i nakon toga kliknite na poboljšavanje preciznosti lokacije. Ove opcije će naravno koristiti internet vašeg uređaja (Wi-Fi ili podatkovni promet) i naravno uključivanjem ovih opcija vaš će uređaj trošiti puno više baterije, jer će se ”truditi” dati vam najbolju moguću preciznost po pitanju lokacije.
  • Neki pametni telefoni imaju dodatne opcije koje se nalaze unutar opcije skeniranja (opcija skeniranja se pak nalaz unutar opcija postavki lokacije). Ovdje čak možete uključiti i Wi-Fi ili Bluetooth skeniranje. Wi-Fi skeniranje će dodatno poboljšati preciznost i to na način da će aplikacije i ostale usluge koje koristite u svome uređaju detektirati Wi-Fi mreže bilo kada kada su one dostupne. Isto vrijedi i za Bluetooth skeniranje; svaki puta kada se u blizini pojavi neki Bluetooth uređaj s otvorenom konekcijom, vaš će ga uređaj primijetiti.

Aplikacije kompasa mogu vam pomoći u rekalibriranju GPS lokacije

U slučaju da vam sam GPS signal nije dovoljno snažan (ili ako sumnjate da nije), možete ga na određen način ”prisiliti” na rekalibriranje. Kako biste to mogli učiniti trebat će vam aplikacija kompasa. Neki modeli pametnih telefona na sebi već imaju aplikaciju kompasa ”po defaultu” instaliranu. Ako vaš pametni telefon u sebi nema jednu takvu aplikaciju, idite u Google Play Trgovinu i odande si skinite jednu po potrebi.

 

Neka GPS signal na vašem uređaju uvijek bude aktivan

Jedan od možda najvećih uzroka problema koji dovodi do smanjene preciznosti GPS signala, pogotovo kada korisnik prelazi iz jedne aplikacije, jest taj što se GPS kako bi se uštedjela baterija. Evo primjera: igrate neku igru za koju vam treba GPS signal, ali dođe vam poruka na Messenger. Nakon što minimizirate prozor igre i otvorite prozor Messengera (jer Messenger više ne podržava ”split screen” mogućnost), GPS će se privremeno isključiti (ili može biti isključen).

No, postoji način kako možete održavati GPS signal aktivnim, bez obzira na to što radite na svom uređaju i kakve aplikacije otvarate. Kako biste to mogli učiniti, treba vam GPS aplikacija. Jedna od vrlo dobrih za tu namjenu koja će vam super poslužiti je Connected GPS aplikacija. Radi se o jednostavnoj i ”prijateljski nastrojenoj” aplikaciji za korištenje koja će obaviti ono što se od nje traži na vrlo jednostavan način. No opet imajte na umu da će neprestano uključeni GPS signal utjecati na vijek trajanja vaše baterije.

GPS Status & Toolbox

Jesu li vaši problemi sa GPS povezivošću hardverske ili softverske prirode?

Uz pomoć alata pod nazivom GPS Essentials, možete otkriti jesu li GPS problemi s kojim se susrećete povezani s hardverom ili softverom. Unutar glavnog izbornika GPS Essentials alata, idite pod opciju satelita i pričekate malo. Vaš telefon će se spojiti na satelite koji okružuju naš dragi planet.

Ako se dogodi da se prilikom spajanja ne pojavit niti jedan satelit, nešto vrlo vjerojatno ometa spajanje. Moža je razlog smetnji metalni objekt oko vas, možda je stvar u maski u kojoj se nalazi vaš uređaj (ili u etuiju, koji na sebi mogu imati metalne dijelove), a možda je problem i hardverske prirode. U slučaju da se sateliti pojave, ali da GPS povezivost i dalje ne radi, onda znajte da je problem softverske prirode.

gps aplikacije Locus Free

”Osvježite” svoje GPS podatke

Aplikacije kao što su GPS Status and Toolbox pomoći će vam u ”čišćenju” podataka GPS spojivosti i brisanju predmemorije, što vama može uvelike pomoći u spajanju na GPS. Unutar same aplikacije, kliknite bilo gdje na ekran. Nakon toga kliknite na ikonicu izbornika te kliknite na opciju pod nazivom ”Manage A-GPS state”.

U idućem ekranu kliknite na Reset i nakon što se podaci resetiraju, vratite se unutar ”Manage A-GPS state” i kliknite na ”skini”, odnosno na ”Download”. Nakon ovoga i ako ste sve napravili kako treba, vaši GPS podaci trebali bi biti osvježeni. U slučaju da nastane bilo kakav sličan softverski problem s GPS-om, samo ponovite proces.

GPS danas igra veliku ulogu u životima korisnika. Putovanje je danas puno lakše i izvedivije uz pomoć Google Maps i sličnih aplikacija, koje funkcioniraju uz pomoć GPS-a. Iz tog razloga je dobro znati koji su najčešći problemi koji se mogu javiti sa GPS-om te kako ih riješiti i naravno kako poboljšati GPS preciznost na uređaju na kojem ga koristite.

Piše: N.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here