Tijekom vremena, računalo vam radi sve sporije i počelo vas živcirati? Možete pokušati sa novom instalacijom Windowsa, možda pomogne, ali osvježenje sa novim hardverskim komponentama, svakako može riješiti vaš problem. Dat ćemo vam nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći, ali uz dodatnu investiciju.

Proširenje memorije

Popularni programi kao što su Skype, Firefox, Anivirus, programi od grafičke kartice i još mnogi drugi stalno rade u pozadini vašeg računala i troše puno memorije. Ako je RAM premali, sustav je prisiljen stalno učitavati potrebne podatke s tvrdog diska.

To možete primijetiti kada surfanje webom ili igranje igirca postaju vidljivo sporijima i dulje se učitavaju. Sa današnjim računalima uz mnoštvo instaliranih programa za zabavu i rad, minimalna veličina memorije za ugodan rad iznosi 8GB RAMa, dok bi 16GB bilo idealno. Dodavanje RAM memorije bi olakšalo rad računala, a RAM je posebno koristan u slučajevima kada pokrećete zahtjevnije programe koji troše memorijske resurse u isto vrijeme.

RAM MEMORIJA DDR4


 

Ako vas interesira koliko RAM memorije zaista trebate pročitajte ovdje.

Srećom, zamjena RAM je prilično jednostavna i nije jako skupa. Međutim, ako svoj stari RAM ostavite u utorima i dodate mu novi, situacija postaje kompliciranijom. U tom slučaju, potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da novi RAM ima isti radni takt i vrijeme kao i RAM koji se otprije nalazi u vašem računalu.

Sigurnije je zbog kompatibilnosti jednostavno kupiti isti RAM. Također, imajte na umu da ne pokušavate ubaciti DDR3 memoriju u matičnu ploču koja koristi standard DDR4. Ispravna vrsta memorije se može očitati u priručniku za matičnu ploču.

 

Instaliranje SSD diska

Onaj tko pokreće operativni sustav na SSD-disku, nikada se više ne želi vratiti na uobičajene tvrde diskove. Također, možete znatno ubrzati vrijeme potrebno za učitavanje igre i programa, i tako spasiti neke dragocjene minute svog života, a samo igranje ili rad učiniti još ugodnijim. Jedini nedostatak: SSD-ovi su još uvijek realtivno skupi. Koje vrste SSD diska imamo pročitajte ovdje.

sata ssd

 

Imate li veliki tvrdi disk, a na SSD biste pohranili samo operacijski sustav i možda jedan ili dva programa? Tada će vam disk od 128 GB biti dovoljan. Kupnja velikog SSD-diska je opravdana samo u slučaju da pravite veliku zbirku računalnih igara. Jedini problem: morate premjestiti svoj operativni sustav. U pravilu, to znači ponovno instalirati ili klonirati disk uz pomoć posebnog softvera. Ako Vas zanima zašto su SSD diskovi mnogo brži pročitajte ovdje.

 

Proširenje kapaciteta tvrdog diska

Možete imati bilo koju veličinu tvrdog diska, ali mu se prostor prije ili kasnije uvijek napuni. Ako već koristite SSD-disk kao disk za operativni sustav i važnije programe, možete nadograditi svoje računalo s konvencionalnim tvrdim diskom s kapacitetom od nekoliko terabajta, i to za malo novaca. To je idealno za pohranu glazbe, filmova, slika ili programa a da nemorate pri tome previše paziti na veličine.

 

Nadogradnja na Windows 10

Da, iako se neki neće složiti sa ovom opcijom, i dalje se drže svojih omiljenih sedmica i osmica, najnovija verzija operativnog sustava iz Microsofta nudi niz prednosti: Windows 10 je vrlo brz, čak i bez SSD diska podizanje traje nekoliko sekundi, a također podržava DirectX 12. Što prije svega, čini nove igre ljepšima i bržima. Koja je razlika između Windows 7 i Windows 10 i koji su bolji pročitajte ovdje.

Windows 10

 

Nadogradnja s Windowsa 7, 8 ili 8.1 je poprilično lagana. Da biste ih nadogradili, trebate samo valjani broj licence za Windows 10. Tada možete preuzeti Media Creation od Microsofta, a računalo će obaviti ostalo. Kako skinuti Windowse legalno sa Microsoftove stranice pročitajte ovdje.  Kao alternativu možete napraviti bootabilni  USB flash drive pomoću tog alata i sami ćete ponovno pokrenuti sustav. Kako napraviti bootabilan USB pročitajte ovdje.

 

Zamjena grafičke kartice

Performanse grafičke kartice imaju odlučujući utjecaj na vizualnu kvalitetu igranja igrica. Model grafičke kartice koji vam je potreban ovisi o vašim zahtjevima. Želite li Full HD razlučivost i brzinu od 30 do 60 sličica u sekundi? Ili želite koristiti sve mogućnosti 4K monitora?

Ako želite imati grafičku karticu visoke klase, u današnje vrijeme se izbor svodi na Nvidia GTX 1070 ili GTX 1080. Rival AMD sa svojim grafičkim karticama Vega još nije “dostignuo” konkurenciju. U srednjim i nižim klasama, s druge strane, čak i za malo novca možete dobiti vrlo dobre performanse od obje marke.Tako da AMD RX480 koja je i VR ready možete dobiti za oko 2000kn, a cijelu recenziju pročitajte ovdje.

Vodič za kupnju grafičkih kartica 3GB – GTX 1060

 

Nvidia takožer nudi i srednje modele poput odlične GTX 1060 o kojoj možete više pročitati ovdje, ili najjeftiniji model GTX 1050 koja je dostupna već za 1400kn a opisana je ovdje.

Savjete za odabir NVIDIA grafičke kartice i usporedba modela 1060,1070 i 1080 dajemo u ovom članku gdje možete pronaći potpune informacije o Nvidia modelima uz objašnjenje koja kartica vam najbolje odgovara.

Još jedan savjet kod nadogradnje: provjerite da vaša nova grafička kartica ne troši osjetno više energije od one stare. Jer u tom slučaju morate provjeriti i dali je vaše sadašnje napajanje dovoljno snažno da cijelom sustavu daje potrebnu energiju.

Postavljanje dodatnog velikog ventilatora

Ovo je vjerojatno najlakše nadogradivi dio računala spomenut u ovom članku: sustavni ventilator. Novi ventilator može donijeti razliku u temperaturi od nekoliko stupnjeva. To bi trebalo donijeti neke prednosti: procesor i grafička kartica se neće tako brzo zagrijavati, a niže radne temperature produžuju životni vijek pojedinih komponenti.

zračno hlađenje ventilator

 

Hlađenje zrakom je još uvijek dobar izbor ako vaše računalo ima predvižen prostor za drugi ventilator, pa možete osigurati pristojnu razinu hlađenja unutrašnjosti računala. Koje sve vrste ventilatora imamo i koje su im svrhe pročitajte u ovom članku.

 

Zamjena procesora

Zamjena procesora je jedan od najvećih zahvata na računalu i može donijeti osjetnu razliku u performansama cijelog sustava. Troškovi se mogu zadržati u razumnim granicama, ako novi procesor pristaje u istu utičnicu kao i stari.

Ako svoj Intel Core i3-6100 zamijenite za, na primjer, i5-6600, procesor, zamjena bi trebala biti jednostavna, a računalo dobiva izvrsno poboljšanje performansi. Ako je utičnica novog procesora drugačija, nadogradnja će izazvati gomilu ostalih problema, a na prvom mjestu je zamjena matične ploče sa adekvatnim utorom za novi procesor i eventualno RAM memorije, kao i nekih drugih komponenti.

amd-procesor-fx-9590

 

Stoga preporučujemo zamjenu procesora samo ukoliko je vaš trenutni procesor stariji od 5 godina. Ako je vaš procesor mlađi od pet godina, dovoljno je snažan, čak i za igranje novijih igrica. Ako vam procesor stvara probleme samo u rijetkim situacijama, tada ga nemojte mijenjati.

Pogledajte usporedbu AMD procesora za igranje ovdje, ili Intelovih procesora ovdje. Ako se dvoumite dali AMD ili Intel pogledajte usporedbu ovdje. Uvijek vma ostaje i varijanta APU procesora pa nemorate trošite novce na grafičku karticu, o tome više pogledajte ovdje.

No, čak i ako je vaš procesor doista star, nadogradnja nije nužno potrebna. Svježi termički premaz, snažni ventilator i malo overklokiranja sustava, bi moglo biti dovoljno za još koju godinu rada. A kako napraviti dobar overclocking procesora, pročitajte ovdje.

Piše: J.Š.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here