Volite li svoje uspomene? Događaje koji su se dogodili prije godinu, dvije, pet ili pak deset? Stvar je u tome da nisu sve uspomene lijepe i ugodne. Jedna od mogućnosti koje Facebook ima se zove mogućnost pokazivanja obavijesti koje su se dogodile na ovaj dan, ali u prošlosti kada se neki događaj dogodio. Ta mogućnost se jednostavno zove ”On this day” ili ”Na ovaj dan”.

Stvar kod tih obavijesti jest ta što Facebook ne zna je li neki od tih događaja zaista događaj kojeg se vi kao korisnik želite sjećati ili biste ga najradije zaboravili. Ono što je dobra stvar kod velikog broja stvari u vezi Facebooka, pa tako i kod ove jest to što mi kao korisnici možemo donekle regulirati što želimo vidjeti i što je ono za što želimo da nam se pokazuje i ”iskače”.

Kako onemogućiti unutar Facebooka prikazivanje ”Na ovaj dan” obavijesti? U nastavku članka ćemo to objasniti.

 

Kako isključiti ili namjestiti sjećanja za koja želimo i za koja ne želimo da nam Facebook prikazuje


Neka sjećanja (kao što su recimo zajedničke fotografije s bivšim djevojkama, dečkima, suprugama ili pak osobe koja je nedavno umrla) bismo najradije željeli zaboraviti (ili bismo barem htjeli da nas, barem neko vrijeme, Facebook na njih ne podsjeća). Bilo da se radi o odnosu koji je prekinut smrću ili nekim drugim događajem, pojavljivanje obavijesti o tome što se dogodilo na primjer- pet godina ranije nam može pokvariti dan. Evo kako onemogućiti pojavljivanje istih u budućnosti.

fb-on-this-day isključivanje

Prvo što trebate učiniti jest otići pod Vremensku crtu. U tražilicu upišite ”On this day” (ili ”Na ovaj dan”). Kliknite na Visit ili Posjetite. Poslije toga odaberite opciju Preferences ili Preference (nalazi se u gornjem, desnom kutu stranice). Kvadratić On This Day Preference će vam dati mogućnost klika na dva izbora.

fb-on-this-day

Možete kliknuti na Edit za oba izbora nakon čega jednostavno odaberite ili određene ljude ili datume u vezi kojih više ne želite da vas Facebook podsjeća. Nakon što ste gotovo sa svime jednostavno kliknite na Done ili Završi. Ovo je što se tiče namiještanja ”On this day” obavijesti na računalima. Ispod ćemo objasniti kako se to isto može učiniti na pametnim telefonima.

fb-on-this-day setings

Kliknite na ikonicu izbornika koja se nalazi u gornjem, desnom kutu zaslona (označena je paralelnim crtama). Idite prema dolje sve dok ne dođete do opcije pod nazivom Apps. Ovdje kliknite na ”On this day”. Sada kliknite na ikonicu zupčanika nakon čega trebate kliknuti na Preferences. Ovdje će vam isti filter dopustiti da sami odaberete ili ljude ili datume u vezi kojih više ne želite dobivati obavijesti ”Na ovaj dan” u budućnosti.

 

Dodatne mogućnosti ograničavanja vijesti možete dobiti opcijama ”unfollow” i ”Take a break”

Još jedna od korisnih stvari koju Facebook omogućuje svojim korisnicima jest mogućnost micanja praćenja (ili ”unfollow”), kao i mogućnost blokiranja bilo kojeg korisnika, što može dodatno pomoći u spriječavanju da se vijesti vezane uz tog korisnika dalje pojavljuju na vašem zidu.

Druga mogućnost, koja je dosta nova se zove ”Take a break” (ili na hrvatskom – ”Uzmi predah”). Ovom mogućnošću možete, kao što naziv kaže- uzeti predah od nekog korisnika, što će isto tako ograničiti pojavljivanje vijesti vezane uz tog korisnika.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here