Ako imate računalo, bez obzira na to radilo li se o stolnom ili prijenosnom, gotovo je sigurno da ćete htjeti ostaviti svoj trag i dati do znanja kako se radi o nečemu što je vaše. Bilo da se radi o kupovini posebne tipkovnice koju ste baš vi htjeli, miša ili bilo čega drugoga, postoji mnoštvo načina na koje svaki tehnološki gadget, pa tako i računalo možemo što je to više moguće individualizirati.

Još jedan način individualizacije, baš kada se govori o računalima se ogleda i z mijenjanju (ili kreiranju) vlastitih pozadinskih slika, zvukova i sličnoga. Recimo da ste neki wallpaper ili pozadinsku sliku baš vi radili (ili da vam je trebalo dugo da je pronađete). Ono što nikako nećete tada željeti jest da netko drugi tu pozadinsku sliku promijeni (što se zna dogoditi pogotovo ako se jedno računalo dijeli između više korisnika u kući).

Imate klince koji često vole ”prčkati” po vašem računalu, ali biste htjeli da ono ipak ostane što je više moguće ”vaše”, odnosno da sve ono što ste vi namjestili ostane baš onako kako je bilo i zanima vas kako to učiniti? O tome nešto više ćemo govoriti u nastavku članka.

 

Kako onemogućiti druge korisnike da mijenjaju pozadinske slike na vašem računalu  


Želite onemogućiti druge korisnike vašeg računala u mijenjanju pozadinske slike radne površine vašega računala? Ako želite, dobra stvar je ta što je to moguće učiniti na vrlo jednostavan način. Sve što trebate u stvari raditi je slijediti korake koje ću navesti ispod i to je to.

  • U isto vrijeme pritisnite tipke Windows i R. Nakon što to učinite u donjem, lijevom kutu vašeg zaslona će se pojaviti Run traka.
  • Unutar alatne trake Run upišite regedit naredbu i nakon toga pritisnite tipku Enter. Nakon što to učinite trebao bi vam se otvoriti Registry vašeg računala. U slučaju da ne znate kako upravljati Registryjem ili se ne usuđujete ovo raditi, nemojte (iako ovo što ćemo obraditi nije nimalo komplicirano).

kako onemogućiti mjenjanje windows pozadine

 

  • Unutar Registry direktorija pronađite sljedeću opciju: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies. U slučaju da vam se ne pokaže (ili ako ne vidite) mapu koja se zove ActiveDesktop, sam je kreirajte na način što ćete desnim klikom miša kliknuti na Policies i nakon toga stvoriti New>Key.

active desktop

  • Nakon što ste ovo učinili desnim klikom kliknite na ActiveDesktop mapu i unutar nje odaberite New>DWORD (32-bit) Value Ovdje trebate stvoriti novu vrijednost pod nazivom NoChangingWallPaper.

no changing wallpaper

  • Dvostrukim lijevim klikom miša kliknite na novostvorenu vrijednost NoChangingWallPaper i u novom prozoru koji vam se otvori promijenite vrijednost upisani podataka sa 0 na 1.

promjena windows pozadine

Ako ste sve napravili kako treba (što biste trebali moći napraviti ako ste pažljivo slijedili sve korake koje sam naveo) nakon što snimite sve promjene i nakon što se vratite u rad vašeg računala, vidjeti ćete kako više nećete niti vi niti bilo tko drugi moći promijeniti pozadinsku sliku radne površine vašeg računala.

U slučaju da ikada opet poželite promijeniti sliku, samo idite pod NoChagingWallPaper unutar Registry direktorija i vrijednos unutar mape promijenite sa 1 ponovno na 0.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here