Kvaliteta kamera koje imamo na svojim pametnim telefonima (bez obzira na to radi li se o iOS ili Android pametnim telefonima) u posljednih nekoliko godina strašno se povećala. Ipak, bez obzira na to Facebook se baš i ne može nositi sa sve više rastućom kvalitetom kamera, a samim time i fotografija.

”Po defaultu” je određeno to da svaki puta kada neku fotografiju učitate ili ”uploadate” na Facebook ona bude učitana u niskoj kvaliteti. Šteta što je to tako jer smo mišljenja kako je Facebook ipak daleko dogurao u mnogim stvarima pa je nejasno zbog čega i ova mogućnost nije sama po sebi omogućena. Želite li to promijeniti? Evo kako možete.

U nastavku članka ćemo objasniti kako svaki korisnik brzo i jednostavno može na svom pametnom telefonu (ili tabletu), bez obzira radilo li se o iOS ili Android uređaju, sam promijeniti ove opcije.

 

Ako imate Android uređaj


Ako pak imate neki od Android pametnih telefona ili tableta i želite učiniti isto, prva stvar koju trebate učiniti jest to da također trebate pokrenuti Facebook aplikaciju. Nakon što ste je pokrenuli, idite pod izbornik opcija. Nakon toga idite pod dio opcija koje se zovu Help and Settings, a unutar ovih opcija pronađite dio koji se zove App Settings.

FOTOGRAFIJE VISOKE REUOLUCIJE NA FACEBOOKU

Pod ovom skupinom opcija biste trebali moći pronaći opcije koje se zovu Upload Photos and Videos in HD (ove opcije su odvojene, ali ako i nisu nema veze jer to je ono što nas zanima). Kliknite na svaku od ove dvije opcije i odaberite da klizač opcije bude prema ”On”, to jest da svaka od te dvije opcije bude omogućena. To je sve.

Nakon ovoga moći ćete uživati u tome da sve ono što stavljate na Facebook sa vaših Android pametnih telefona bude isto tako stavljeno u visokoj rezoluciji.

 

Ako imate iOS uređaj

U slučaju da imate iOS uređaj (iPhone ili iPad), ono što prvo trebate učiniti jest to da trebate pokrenuti Facebook. To ćete naravno učiniti ako kliknete na Facebookovu aplikaciju. Sada kada ste ovo učinili idite pod izbornik opcija i odaberite postavke (Settings). Nakon toga idite pod Postavke korisničkog računa ili Account Settings – Videos and Photos.

iphone slike u visokoj rezoluciji

 

Ovdje ćete vidjeti opciju koja kaže Upload HD. Ta opcija će, nakon što je uključite, sve fotografije i video-isječke koje ubuduće budete učitavali na Facebook omogućiti da one budu učitane u visokoj kvaliteti, umjesto u dosadašnjoj niskoj kvaliteti. Uključite ovu opciju (odnosno stavite je na ”On”). To je to.

Nakon ovoga sve fotografije i svaki video koji odlučite s vašeg ”i” uređaja staviti na Facebook bi trebao biti učitan u HD-u ili visokoj kvaliteti.

Premda je evidentno to kako Facebook s vremenom biva sve bolji i da sve više pokušava pratiti razvoj osalih grana tehnologije, čudno je što ovakvo nešto nije omogućeno samo po sebi, odnosno ”po defaultu”. Ipak, dobra stvar je ta što se ove opcije vrlo lako mogu pronaći i promijeniti, tako da nećete trebati prčkati po postavkama Facebooka kako biste promijenili kvalitetu fotografija, odnosno videa koje želite očitati na svoj profil.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here