Svaki puta nakon što na svoje Android pametne telefone instaliramo neku aplikaciju pokaže nam se nekakav popis. Unutar tog popisa piše sve ono što bismo mi kao korisnici trebali odobriti ne bi li aplikacija mogla funkcionirati kako treba. Vrlo često se korisnici baš i ne zamaraju oko čitanja ovoga.

Ono što nam je važno jest to da instaliramo neku aplikaciju i da ona radi. Ipak, u onome što ne čitamo mogu biti neke jako važne informacije, kao što je recimo upit o pristupu lokaciji. Ako želite dodatno poboljšati svoju privatnost trebali biste biti svjesniji u vezi toga koje točno aplikacije od vas traže infromacije o mjestu, odnosno lokaciji.

U nastavku članka ćemo nešto više reći o tome kako onemogućiti da aplikacija (bez obzira o kojoj se radilo) dobije pristup mjestu gdje se nalazimo.

 

Kod novijih Android operacijskih sustava (Marshmallow, Nougat i Oreo) – za sve aplikacije


U glavnim postavkama vašeg pametnog telefona trebali biste moći vidjeti opciju koja se odnosi na mjesto, odnosno lokaciju i koja se zove jednostavno- Lokacija ili Location. Klikom na ovu opciju moći ćete onemogućiti (ili ako ponovno kliknete – omogućiti) opciju lokacije.

ISKLJUČIVANJE LOKACIJE NA ANDROIDU

Ipak, imajte na umu da će onemogućivanje ove opcije u isto vrijeme onemogućiti lokaciju za sve one aplikacije koje ovise o lokaciji (kao što su GPS na primjer koji je potreban za Google Maps). U slučaju da vam je to problem nastavite čitati jer ćemo do rješenja doći malo kasnije.

Još jedan način kako možete promijeniti mod lokacije na jedan od tri moguća načina jest da dodatno ”tweakate” stvari. To možete učiniti na sljedeći način:

  • High Accuracy – koristi sve opcije koje uključuju GPS, Wi-Fi, Bluetooth i mobilne mreže.
  • Battery Saving – koristi Wi-Fi, Bluetooth i mobilne mreže, ali ne i GPS.
  • Device only – koristi samo GPS, ali ne i Wi-Fi, Bluetooth ili mobilne mreže.

 

Za aplikacije pojedinačno

Idite pod Settings – Apps – Configure apps (ili App Settings) – App permissions (Postavke – Apps – Konfiguracija aplikacija – dopuštenja aplikacija). Ondje biste trebali moći vidjeti popis mogućnosti koje su osjetljive za vaš model pametnog telefona (kao što su opcije vezane uz mikrofon, kameru ili popis kontakata).

DOZVOLE LOKACIJE ZA APLIKACIJE

Ovdje isto tako možete sami označiti i odabrati koja će aplikacija imati pristup kojoj od mogućnosti. Naravno jedna od ponuđenih mogućnosti je i mogućnost pronalaska vaše lokacije. Kliknite na Your location (ili Vaša lokacija) kako biste odabrali za koje aplikacije želite omogućiti da imaju uvid u vašu lokaciju. Neke aplikacije kao što su recimo Google Maps ili Googleova aplikacija ne bi bilo loše da imaju uvid u vašu lokaciju – najviše iz praktičnih razloga.

Ipak, kod drugih aplikacija situacija je drugačija. Neke aplikacije su takve da im se treba onemogućiti pristup informacijama vezanim uz vašu lokaciju jednostavno iz razloga što one ne bi trebale imati uvid u takve informacije. Najbolje bi bilo onemogućiti pristup informacijama o lokaciji za sve aplikacije osim za one za koje je nužno potrebno da takve informacije imaju (kao što su recimo Google Maps i Google Apps) i to je to.

 

Android operacijski sustavi od verzija 4.3 (Jelly Bean) do verzije 5.1 (Lollipop)

Za sve aplikacije općenito

Slično kao i kod novijih verzija Androida i kod starijih isto tako možete promijeniti postavke lokacije za sve aplikacije odjednom jednostavnim klikom na opciju. Kako biste to učinili idite pod Settings – More – Permissions (Postavke – Više – Dopuštenja) i ondje kliknite na On ili Off opciju koja se nalazi tik do opcije Location. Nakon što opciju kliknete na Off vaš uređaj će prestati skupljati podatke vezane uz lokaciju.

Možete isto tako i promijeniti način na koji se koristi izvještavanje vezano uz lokaciju. Kliknite na Location – Mode. Ondje ćete vidjeti tri različita načina ovisno o onome što najviše preferirate. Ako budete listali preko opcije Location vidjeti ćete popis svih onih aplikacija koje su nekada (ili za vrijeme instalacije ili nakon) zatražili bilo kakve podatke koji se odnose na lokaciju.

Možete sami istražiti postavke za svaku pojedinu aplikaciju i vidjeti sami postoji li način na koji možete onemogućiti praćenje lokacije, to jest spriječavanje slanja podataka vezanih uz vašu lokaciju.

Kontrola nad aplikacijama koje traže podatke vezane uz vaše mjesto ili lokaciju je puno veća i detaljnija na uređajima koji na sebi imaju novije Android operacijske sustave (kao što su Android 6.0 Marshmallow i noviji, naravno zaključno s Androidom Oreo).

Google Location Reporting

Slično kao što je to slučaj s aplikacijama koje ste instalirali i Googleovi servisi, kao što je recimo Google Now mogu tražiti podatke vezane uz lokaciju. I ovo je nešto što možete kontrolirati. Ispod popisa aplikacija kliknite na Google Location Reporting i vidjeti ćete popis svih onih korisničkih računa koje ste ikada postavili na svome pametnom telefonu.

Za svaki korisnički račun možete koristiti Location Reporting kako biste ili dopustili ili onemogućili pristup podacima vaše lokacije, dok unutar opcija Location History možete obrisati sve podatke koji su nekada bili snimljeni.

 

Za aplikacije pojedinačno

Unatoč tomu što je i na starijim inačicama Androida moguće isključiti praćenje podataka o lokaciji za svaku pojedinu aplikaciju, znajte kako je to ovdje ”sve ili ništa”. Još jedan način kako to možete (recimo bezbolnije) učiniti jest putem aplikacije koja se zove AppOps.

AppOps

Aplikacija je besplatna i idealna je ako želite imati uvid i ako želite kontrolirati dopuštenja i informacije vezane uz lokaciju. Iaku unutar Googleove Trgovine postoji nekoliko aplikacija sa sličnim imenima, pazite na to da instalirate pravu. Nakon što je instalirate, pokrenite je i vidjeti ćete popis aplikacija koje na vašem uređaju koriste podatke vezane uz lokaciju.

Kliknite na bilo koju aplikaciju i vidjeti ćete sva dopuštenja koja ta aplikacija koristi. Ovdje možete namiještati postavke vezane uz lokaciju kako biste onemogućili da pojedina aplikacija ima pristup tim podacima. Sve ovo možete napraviti za bilo koju aplikaciju koja se nalazi unutar popisa.

Podaci vezani uz lokaciju, odnosno mjesto gdje smo i gdje se nalazimo spadaju u skupinu visoko-povjerljivih podataka. S obzirom da je to tako, te podatke ne bismo nikako trebali dragovoljno davati, pogotovo ne onim servisima i aplikacijama (a onda i ”third-party” korisnicima) kojima objektivno takvi podaci ne trebaju.

Ako vas brine vaša sigurnost i ako ju na još jedan način želite poboljšati, a niste sigurni na koji način to možete – vjerujem kako će vam savjeti koje smo naveli iznad pomoći.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here