Jednom davno, dok još internet nije bio ovako razvijen kao što je to slučaj danas internetske stranice su bile statične nakon što su se jednom učitale. Kliknete na stranicu, ona se učitava i učita i to je to. Ništa dalje se ne događa, nema nikakvih dodatnih automatskih osvježavanja stranica niti automatskih učitavanja dodatnom sadržaja. Stranica se učita i tako ostane učitana.

Danas je situacija dosta drugačija. S obzirom da je danas internetski sadržaj dosta bogatiji i da su stranice prilagođene da na što bolji način učitavaju taj isti sadržaj, osmišljena je nova mogućnost, koja danas više nije toliko nova, ali se ipak može smatrati novom mogućnošću. Radi se o ”Auto Refresh” ili automatskom osvježavanju stranica.

Iako je automatsko osvježavanje internetskih stranica osmišljeno kao bi nam pomoglo, ono ponekad može biti kontraproduktivno. Nije rijetkost da se zbog automatskog očitavanja video i tekstualni sadržaj ponovno očitava i učitava baš u trenutku kada mi taj sadržaj čitamo to jest gledamo. Kako se to ne bo događalo poželjno je isključiti Auto Refresh. Kako isključiti automatsko osvježavanje sadržaja internetskih stranica na preglednicima saznajte u nastavku ovog članka.

 

Oneogućivanje Auto Refresh-a unutar Google Chromea


Googleov Chrome je postao i ostao najbrži internetski preglednik na svijetu. Zašto je to tako te zbog čega je sve Chrome brži i od Firefoxa i od Opere, to je tema o kojoj se može pisati nadugačko i naširoko, ali o tome nema potrebe sada govoriti. Ono o čemu ćemo ovdje pisati jest kako onemogućiti Auto Refresh mogućnost unutar Chromea.

auto-refresh-blocker

Onemogućivanje automatskog osvježavanja sadržaja na Chromeu je malo kompliciranije nego na nekim drugim preglednicima iz razloga što se Auto Refresh u Chromeu ne isključuje izravno iz preglednika već preko ekstenzije. No, na svu sreću postoji baš prava ekstenzija za ovo. Radi se o ekstenziji pod nazivom Auto Refresh Blocker. Ekstenzija zapravo ima logičan naziv i služi jednoj namjeni, a to je onemogućivanje Auto Refresh-a unutar Chromea.

Instalirajte ekstenziju, idite pod opcije preglednika i pod chrome://extensions pa pod opciju ”Details”. Kliknite na novu opciju pod nazivom ”Extension options” i označite opciju pored ”Disable Meta Refresh”.

Kako biste dodali stranice na Auto Refresh crnu listu, otvorite tu stranicu unutar Chromea, kliknite na Auto Refresh Blocker ikonicu koja će biti u gornjem, desnom kutu preglednika te nakon toga kliknite na ”Blacklist website”.

Automatic Tab Discarding

Isto tako, ako vidite da vam se neki prozori, odnosno neke internetske stranice koje niste otvarali duže vrijeme automatski osvježavaju, ono što ćete trebati učiniti kako biste ovo isključili jest onemogućivanje ”Automatic Tab Discarding” opcije. Ova opcija se nalazi unutar Google Chrome zastavica ili Flagova. Kako biste došli do ovih opcija, unutar Chromeove tražilice utipkajte chrome://flags i potražite za riječju ”discarding”. Nakon što pronađete ”Automatic Tab Discarding”, ovu opciju promijenite sa ”Default” na ”Disabled”.

 

Onemogućivanje Auto Refresh-a na Mozillinom Firefoxu

Mozillin Firefox možda nije brži preglednik (sorry Quantumm ali Chrome je ipak brži) od Googleovog Chromea, ali zato ovaj preglednik u sebi ima puno više mogućnosti za razliku od dotičnog ”brzanca”. I uz to, na Firefoxu su stvari nekako jednostavnije i za pronaći i za namjestiti, pogotovo ako nešto želimo ”tweakati” ne bi li Firefox radio još bolje. Jedna od takvih, pojednostavnjenih stvari je i onemogućivanje Auto Refresh-a.

onemogućavanje-auto-refresh-u firefoxu

Postupak onemogućivanja Auto Refresh mogućnosti na Firefoxu je dosta jednostavniji u usporedbi s onime što se treba proći kako bismo isto učinili na Chromeu. Unutar tražilice Firefoxa utipkajte about:config, kliknite na to da prihvaćate rizik (rizik koji se odnosi na stvaranje promjena unutar Firefoxa). Sada biste desno gore trebali vidjeti prijedloge koji se nalaze pod novom opcijom koja se zove accessibility.blockautorefresh.

Desnim klikom miša kliknite na ovu preferencu i nakon toga kliknite na ”Toggle” kako biste vrijednost ove preference promijenili sa ”false” na ”true”. Kada vrijednost promijenite na ”true” onemogućiti ćete automatsko osvježavanje internetskog sadržaja unutar Mozille Firefox.

 

Onemogućivanje automatskog osvježavanja unutar Edgea

Microsoftov Edge je specifična vrsta internetskog preglednika. Osim što se radi o bržem i po mnogočemu kvalitetnijem pregledniku za Windows računala, Microsoft Edge začudo u sebi nema neke stvari koje recimo ima naš dragi i poštovani Internet Explorer. Jedan od tih nedostataka jest i nepostojanje onemogućivanja Auto Refresh-a.

Nažalost, Microsoftov Edge preglednik nema u sebi ugrađenu mogućnost onemogućivanja Auto Refresha. Uz to, za Edge još uvijek ne postoji nikakva ”third-party” ekstenzija koja bi to omogućivala. Zapravo, ekstenzija za ovakvo nešto možda i postoji, no s obzirom na to da developeri nisu baš ažurni što se tiče ekstenzija za Edge općenito, a kamoli ekstenzija za blokiranje Auto Refresh-a, vrlo je vjerojatno da ovakva ekstenzija ne postoji.

U slučaju da koristite Microsoft Edge i želite onemogućiti Auto Refresh to nećete moći učiniti. Savjet koji ovdje vrijedi je da prijeđete na neki drugi korisnik (kao što su Chrome ili Firefox) i da isto pokušate ondje, s obzirom da je onemogućivanje Auto Refresha na tim preglednicima izvedivo.

 

Može li se automatsko osvježavanje stranica onemogućiti unutar Internet Explorera?

Začudo- može. Za razliku od svog naprednijeg i mlađeg brata Edgea, Internet Explorer u sebi ima mogućnost za isključivanje Auto Refresh mogućnosti.

No pitanje koje se ovdje postavlja jest- tko još koristi Internet Explorer? Uz Chrome, Operu, Firefox pa čak i Edge teško je da više itko uopće i koristi Internet Explorer. No, za slučaj da ste nostalgični ili da jednostavno volite ovaj internetski preglednik i ako želite znati kako onemogućiti iritantno automatsko osvježavanje stranica, evo kako to možete učiniti.

Prvi korak uključuje klik na Start tipku i utipkavanje riječi ”internet options” unutar tražilice koja će vam se pokazati nakon što mišem kliknete na Start izbornik svog računala. Nakon što tražilica izbaci rezultate vi odaberite Internet Options. Unutar svojstava interneta ili Internet Properties kliknite na ”Custom” prozor pa na ”Custom Level”.

onemogućavanje-auto-refresh- u internet explorer 11

Nakon toga kliknite na ”Security Settings” prozor i listajte prema dolje sve dok ne dođete do opcije pod nazivom ”Allow Meta Refresh”. Onemogućite ovu opciju i kliknite na ”OK”. Sada će svako automatsko osvježavanje internetskih stranica koje otvorite unutar Internet Explorera biti onemogućeno. Za slučaj da koristite Internet Explorer i da ste jedan od strpljivih korisnika kojemu ne smeta čekanje na očitavanje internetskog sadržaja, dobro je ovo znati.

To je to. Auto Refresh, bez obzira na to koliko ke koristan može više smetati nego koristiti. U slučaju da vam smeta i da ga poželite isključiti, evo kako to možete učiniti.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here