Prilično je jednostavno prijaviti se na određenu web stranicu ili servis i napraviti korisnički račun. To može biti društvena mreža, online trgovina ili nešto treće. Do prije par godina i nije bilo toliko puno “popularnih” stranica, no danas prosječan korisnik ima preko 30 korisničkih računa na različitim stranicama, da je ponekad i teško sjetiti se gdje smo ostavili svoje podatke, a gdje nismo.

Naravno, kako smo ih otvorili, tako ih možemo i ugasiti, no ponekad to nije najjednostavnije. Pogotovo na popularnim web stranicama koje će učiniti sve da vam otežaju brisanje korisničkog računa jer mnogi od njih “žive” od broja korisnika i prodaje njihovih podataka drugim kompanijama. Zato vam mi danas donosimo vodič kako obrisati korisničke račune na pet iznimno popularnih servisa.

Nažalost, neki servisi vam nude praktički samo opciju deaktivacije računa, dok je brisanje istoga skriveno u postavkama ili još gore – negdje drugdje da je to teško naći. Deaktivacija korisničkog računa vam neće maknuti podatke sa servera kompanije, dok bi brisanje računa to trebalo napraviti. Pa krenimo redom i pogledajmo kako obrisati korisničke račune. Počinjemo s Amazonom.

AmazonAmazon je bio i ostaje broj jedan kada govorimo o online trgovinama. Vrijednost Amazona na burzama kao i bogatstvo Jeff Bezosa dovoljno govore o ovom gigantu. No, ako vam je dosta Amazona jer polovicu inventara ne dostavlja u Hrvatsku, možda ćete htjeti zatvoriti ovaj korisnički račun. Pogotovo ako niste fan knjiga i ne kupujete ih online. Samo imajte na umu da kada obrišete korisnički račun, obrisat će se vaši podaci, svi vaši reviewi ako ste ih pisali i ostali digitalni sadržaj koji se nalazi u bazi Amazona. To uključuje Kindle i Amazon Music ako ih koristite. Više informacija o tome možete naći na stranici “About closing your account” .
Nažalost, ne postoji direktni način da zatvorite ovaj korisnički račun. Proces počinje na stranici “Contact us” koji se nalazi na dnu linka od maloprije. Morati ćete se ulogirati, kontaktirati podršku i od njih zatražiti da vam obrišu račun. Izgleda da Amazon ne da tako lako korisnicima da “odu”!


FacebookFacebook je i dalje najpopularnija društvena mreža s preko 2.23 milijarde korisnika, odnosno mjesečno aktivnih korisnika, te s preko 1.4 milijarde dnevno aktivnih korisnika. Za one koji žele otići, Facebook nudi laganu deaktivaciju korisničkog računa koji će sačuvati vaše podatke iako korisnički račun neće biti dostupan drugim korisnicima i neće vas moći naći pod listom prijatelja niti vam slati poruke. Malo dublje je zakopana i opcija za brisanje accounta, odnosno korisničkog računa.

Ako obrišete trajno račun, sav vaš digitalni sadržaj će se trajno “uništiti”. Tu govorimo o svim vašim podacima, postovima, komentarima, slikama … Također, izgubit ćete pristup Facebook Messengeru i pristup svim servisima na koje ste se do sada logirali putem Facebook korisničkog računa.

Da biste obrisali račun, odite u postavke, te zatim kliknite na “Your Facebook Information”. Tu se nalazi opcija za brisanje računa, samo morate unijeti svoju lozinku. Nakon toga počinje teći razdoblje od 30 dana kada je korisnički račun neaktivan (deaktiviran) i nakon toga ide brisanje. U dotičnom razdoblju, ako se predomislite, samo se logirajte i poništit ćete brisanje računa.

GoogleGoogle korisnički račun vam je pristupna točka za sve glavne servise koje ova kompanija nudi, a to uključuje Gmail, Google Drive, GHangouts, GCalendar, Photos i mnoge druge. Da ne spominjemo da se Google account koristi i kao centralna točka ako koristite Chromebook ili Android telefon. Brisanjem Google korisničkog računa gubite podatke na svim Googleovim servisima i pristup spomenutim uređajima.

Ako se I dalje želite riješiti Google računa i maknuti ga iz vašeg online života, postoji Google help stranica koja se zove “Delete your Google account”. Tu možete naći i detaljne informacije što ćete sve izgubiti ako obrišete korisnički račun. Ako krenete tim putem, morat ćete par puta stisnuti da se slažete s navedenim, ali proces je relativno bezbolan. Google će vas također tražiti i da se logirate na svoj račun kako bi potvrdili da ste to stvarno vi i da želite napraviti to što ste ih tražili.

Zatim ćete dobiti popis Googleovih servisa koje ste koristili i dobiti ćete priliku da skinete sve vaše podatke na računalo (mailove, slike, postove …). Na dnu ćete još jednom potvrditi da želite obrisati račun i to je to.

Također, postoji i opcija za poništavanje brisanja, ali nigdje ne piše koliko dana nakon brisanja se imate vremena za predomisliti se. Na Facebook je to, kao što smo rekli 30 dana, dok Google ne daje taj podatak. Sumnjamo da je duži od 20-30 dana.

InstagramInstagram je servis u vlasništvu Facebooka i uz Facebook najpopularnija društvena mreža na svijetu. Ako ste kojim slučajem prespavali zadnjih par godina, onda ćemo vam reći da je to servis isključivo za dijeljenje slika s vašim prijateljima i pratiteljima. Instagram ima oko milijarde aktivnih korisnika, a dnevno se uploadao preko 100 milijuna slika i videa na ovu mrežu. No, ako vam je dosadila i ne vidite više smisao iste, postoji način kako da “pobjegnete” s nje.

Instagram, kao i Facebook, ima opciju da deaktivirate korisnički račun, ali i da ga obrišete. Naravno, kad krenete u proces brisanja računa, Instagram će vam ponuditi prvo da deaktivirate korisnički račun, jer ako ga trajno obrišete, gubite sve vaše podatke s njihovih servera. To uključuje vaš profil, slike, videe i komentare.

Ako i dalje želite obrisati korisnički račun, postoji stranica koja se zove “Delete your account” koja je startna točka u tom procesu. U prvom koraku, Instagram vam nudi link za brisanje, ali će vas tražiti prvo da se logirate sa svojim korisničkim računom. Napomena za one koji pokušavaju obrisati Instagram preko mobilne aplikacije. To ne možete učiniti, morate preko weba – bilo to na mobitelu ili PC-ju. Nakon što odaberete razlog zašto želite obrisati Instagram, kliknite na opciju “Permanently delete my account” i to je to. Više nemate Instagram profil.

MicrosoftMicrosoft korisnički račun je sličan onome od Googlea. Imate jedan račun s kojim se logirate na više servisa koje ova kompanija nudi. Neki od njih su popularni outlook.com, Office 365, Xbox live, Skype, OneDrive

Imajte na umu da ako koristite Windowse, pogotovo desetku, trebate MS account jer vam on služi za logiranje u Windowse i spremanje postavki u cloudu. Za mnoge Windows korisnike, brisanje Microsoftovog korisničkog računa nije opcija jer previše toga ovisi o njemu. Pogotovo ako ste kupili Windows licencu i vezali ju uz svoju Microsoft email adresu, odnosno korisnički račun. Prije brisanja budite sigurni da ništa važno nećete izgubiti.

Ako ste i dalje uvjereni da vam MS account ne treba, morate doći na ovu internacionalnu stranicu zvanu “How to close your Microsoft account”. Zatim scrollajte malo dolje dok ne do sekcije “How to close your account” i slijedite link koji je dan u prvom koraku. Nakon toga ćete se morati logirati u korisnički račun koji želite obrisati, odabrati razlog brisanja i to je to. Korisnički račun će biti stavljen za brisanje.
No, taj proces traje oko 60 dana, pa ako se predomislite i želite ipak ostaviti ovaj account, samo se logirajte i reaktivirajte ga.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here