Koristite svoje prijenosno računalo i odjednom, ono se isključuje. Baterija je prazna. Ono što je čudno jest da prije nego što se laptop isključio nije došlo nikakvo upozorenje od strane operativnog sustava. Što se dogodilo?

Stvar je u tome da unatoč tomu što bateriju na laptopima tretiramo na najbolje moguće načine, njihov vijek trajanja se s vremenom smanjuje i to je činjenica. Bez obzira na to što mjerač pokazuje koliko je energije ostalo i koliko dugo bi baterija vašeg laptopa trebala raditi bez da se laptop isključi, ti podaci ne moraju uvijek biti 100 % točni, pogotovo ako je laptop star već nekoliko godina.

Iz razloga što se vijek trajanja baterije s vremenom smanjuje i što pokazivači trajnosti baterije mogu ”pogriješiti” od iznimne važnost je pravilno optimizirati bateriju, o čemu ćemo nešto više reći u nastavku članka.

 


kako kalibrirati bateriju na laptopu

 

Zbog čega je pravilna optimizacija baterije nužna i potrebna?

Baterija na prijenosnim računalima je vrlo važna komponenta, pogotovo ako govorimo o onim prijenosnim računalima sa kojih nije moguće izvaditi bateriju ”normalnim” načinom.

Prva stvar na koju treba obratiti pozornost prilikom punjenja baterije jest to da uglavnom ne treba dopustiti bateriji da se u potpunosti isprazni. Čak se ne bi trebalo dopustiti ni to da razina energije koja je dostupna u bateriji padne na nisku razinu. Ipak, ovakvo ponašanje i tretiranje baterije može zbuniti mjerač i pokazivač energije koja je dostupna na laptopu.

I još jedna stvar koja stoji i koju treba uvijek imati na umu glasi da bez obzira na to koliko dobro korisnik tretirao bateriju na laptopu, njezin vijek trajanja će ipak s vremenom opadati. To je nešto što je neizbježno. Ono što bi se ipak trebalo omogućiti jest da se baterija povremeno isprazni do kraja. Ako s vremena na vrijeme (ne uvijek) dopustimo bateriji da se zaista isprazni to će pomoći mjeraču pri točnom izračunavanju dostupne enegije unutar baterije.

To znači da ako budemo povremeno dopuštali bateriji laptopa da se do kraja isprazni i nakon toga pustimo da se ona napuni do 100%, mjerač više neće pokazivati stanje energije od 25% unatoč tomu što je pravo stanje 2%.

 

Koliko često bi se baterija i njezin vijek trajanja trebali optimizirati?

Proizvođači obično preporučuju da korisnici optimiziraju i kalibriraju potrošnju energije na baterijama svojih prijenosnih računala svakih dva do tri mjeseca. To znači da se svaka dva do tri mjeseca treba dopustiti bateriji laptopa potpuno pražnjenje i nakon toga punjenje do maksimuma, jer će ovo pomoći da očitavanja pravog stanja baterije uvijek budu točna.

Ako ne optimizirate i kalibrirate potrošnju energije baterije laptopa gotovo je sigurno da ćete se susresti s problemom pogrešnih očitavanja i ”iznenadnog” isključivanja.

 

kalibriranje baterije na laptopu

 

Osnovne upute u vezi kalibriranja i optimiziranja baterije

Rekalibriranje baterije laptopa je u stvari vrlo jednostavan postupak. Sve što trebate učiniti jest dopustiti bateriju laptopa da se od maksimuma (100%) njezin kapacitet spusti na 1%. Nakon što se kapacitet spusti na 1% ono što trebate napraviti jest pustiti da se baterija napuni ponovno do 100%. Nakon ovoga će pokazivač energije baterije pokazivati koliko zapravu dugo baterija može trajati i koliki je zaista vijek trajanja baterije.

Neki proizvođači prijenosnih računala sa svojim računalima prodaju zajedno i programe koji služe automatskoj kalibraciji i optimizaciji baterije laptopa. Ovi alati i programi rade na takav način da uvijek osiguravaju to da baterija laptopa radi na najbolji mogući način kao i neke druge pomoćne i vrlo korisne stvari. Naravno, ne dolaze svi laptopi sa ovakvim programima, tako da bi bilo dobro provjeriti je li i vaš laptop jedan od odabranih.

Ono što se isto tako može razlikovati kod kalibracije i optimizacije rada baterije jest način i postupak. Stvar je u tome da neki proizvođači savjetuju malo drugačije načine kalibracije baterije od drugih. Drugi proizvođači (kao što je recimo Apple) će reći kako za njihove uređaje kalibracija baterije nije uopće potrebna.

 

Kako možemo manualno (ili ručno) kalibrirati bateriju na prijenosnom računalu

Korištenje svakog dostupnog alata za kalibriranje baterije koji je došao zajedno s laptopom je uvijek dobra ideja. Ako pak želimo obaviti kalibraciju bez bilo kakvih alata i programa, to možemo učiniti i sami. Postupak je jednostavan i uključuje nekoliko faza:

  • Punjenje baterije laptopa na 100% (odnosno do maksimuma).
  • Ostavljanje baterije i računala ”na miru” barem nekih dva sata, s time da računalo treba biti uključeno u struju putem kabela. Ovo će omogućiti to da baterija bude hladna, jer se inače zna dogoditi da se baterija za vrijeme punjenja zagrije. Dok je računalu uključeno u struju možete ga normalno koristiti. Samo pazite na to da se računalo ne zagrije, jer je ključno u ovoj fazi da računalo (a samim time i baterija) budu hladni.

 

power management settings

 

  • Idite pod postavke za struju računala i postavite da računalo automatski uđe u fazu hibernacije kada je baterija na 5%. Ove opcije možete pronaći ako odete pod Control Panel – Hardware and Sounds – Power options – Change plan settings – Change advanced power settings – Battery – Critical battery action – Critical battery level (na hrvatskom- Kontrolna ploča – Hardver i zvuk – Opcije napajanja – Promijenite opcije napajanja – Promijenite napredne opcije napajanja – Baterija – postupak kada je baterija na kritičnoj razini – Kritična razina).
  • Isključite laptop iz struje i dopustite da sam ode u fazu hibernacije.

Ono na što isto tako treba obratiti pažnju ako želite kalibrirati bateriju kada ne koristite prijenosno računalo jest da ono nije postavljeno na automatsko spavanje, hibernaciju ili da se zaslon isključi u slučajevima kada je računalo neaktivno, odnosno kada se ne koristi. Ove opcije semogu pronaći ako idete pod Control Panel – Hardware and Sound – Power Options – Change Plan settings.

 

kalibriranje baterije na prijenosnom računalu

 

  • Ne dirajte računalo oko 5 sati nakon što je automatski otišlo u fazu hibernacije ili ako se isključilo.
  • Za vrijeme punjenja računala možete normalno koristiti računalo i raditi što želite.

To bi bilo sve. Nakon pravilne kalibracije i optimizacije potrošnje energije baterije prijenosnog računala pokazivač o potrošnji bi trebao sada precizno pokazivati koliko energije baterija vašeg prijenosnog računala ima u sebi. Više vam se ne bi trebale događati situacije u kojima se laptop ”sam od sebe” odjednom isključuje, s time da treba znati da će vijek trajanja baterije s vremenom ipak opadati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here