U velikom broju situacija svi mi koji koristimo računala često promatramo računala samo kroz prizmu performansi. Gledamo koliko neko računalo ima dobar i brz procesor, koliko ima dostupne radne memorije, kakva je grafička kartica i hoće li računalo samo po sebi biti dovoljno dobro i snažno za pokretanje i za rad sa svime onime što mi radimo na njemu. Ono na što rijetko obraćamo pozornost jest prostor za pohranu, odnosno pravilno pohranjivanje svega onoga što pohranjujemo na svoja računala.

Ono što je isto tako važno, kada govorimo o radu računala, jest sposobnost i mogućnost pravilnog pohranjivanja datoteka, programa i svega što planiramo koristiti u svom radu. Iz tog razloga ćemo u nastavku nešto više reći o tome kako pravilno pohraniti podatke na računalo, kako ih pravilno razmjestiti i kako na najbolji način odrediti što gdje treba biti, ne bi li na taj način objedinili i jednostavnost pristupa tim podacima i najoptimalniju brzinu i kvalitetu performansi.

 

Prvi korak ka najekonomičnijoj upotrebi prostora na računalu – kreiranje odvojenih particija

Neovisno o tome ima li računalo prostor za pohranu od 500 GB ili od 1 TB, svako računalo, pogotovo ako je ”golo”, odnosno ako na sebi nema nikakav operativni sustav instaliran, ima disk koji nije određen particijama.


Što je to particija?

Particija je, najbrže i najlakše objašnjeno, određen prostor na disku računala koji je označen nekim slovom (c, d, e, f) unutar kojeg korisnik može pohranjivati podatke i koji je odvojena od drugih particija, pod uvjetom da postoje druge particije. Kako to izgleda u praktičnom primjeru? Ovako. Recimo da ste nedavno kupili novo računalo koje na sebi nema nikakav operativni sustav.

Jedino što ima jest Free DOS putem kojeg možete instalirati operativni sustav po volji. S obzirom da ste kupili i Windows 10 aktivacijski ključ i da imate kopiju Windowsa 10 na nekom od pokretnih medija (USB stick, DVD medij, itd.), željeti ćete ga instalirati na svoje novo računalo.

 

INSTALACIJA WINDOWS 10

 

Za vrijeme instalacije Windows će vas ”pitati” želite li kreirati particije na vašem disku i ako želite, koliko particija želite da se nalazi na disku. S obzirom da je danas recimo optimalan prostor diska oko 1 TB, bilo bi dobro kreirati tri odvojene particije (koje će se onda zvati Local Disk C, Local Disk D i Local Disk E ili kako ih vi već nazovete).

Na jednoj od tih particija će biti instalirana kopija Windows operativnog sustava (najčešće Windows odabere da particija na kojoj će biti Windowsi bude Local Disk C). ”D” i ”E” particije će služiti za ostale stvari, kao što su igre, programi, aplikacije, pjesme, filmovi i ostalo.

 

KREIRANJE PARTICIJA

 

Kreiranje odvojenih particija je jedan od najpraktičnijih i najekonomičnijih načina na koji možete rasporediti sve ono što se nalazi (ili što će se nalaziti) na vašem računalu. Uz to, na ovaj način najlakše možete znati gdje se što nalazi jer umjesto da sve bude pobrkano i pomiješano, s obzirom da imate dvije ili tri odvojene particije, sve ono što stavite na svoje računalo će moći raditi i funkcionirati odvojeno, bez da nešto nečemu ”smeta” u radu.

 

Shrink Volume

Kako se još može kreirati nova particija? Jedna od opcija kako se može kreirati odvojena particija od već odvojenog prostora na računalu jest pomoću opcije Shrink Volume.

Kreiranje novih particija se može napraviti i na ovakav način: klikom na Start tipku, potražite Disk Management opciju (koju možete pronaći i otvoriti i ako u isto vrijeme pritisnete Windows tipku s tipkom R nakon čega trebate upisati ”diskmgmt.msc”).

Nakon toga, desnim klikom miša kliknite na drive na kojemu želite kreirati novu particiju i odaberite opciju ”Shrink Volume.” Nova particija će biti imenovana drugačije, ovisno o tome koliko već imate particija na svom računalu. Ako imate samo jednu (koja se zove C), nova particija će se zvati D, ili Local Disk D.

 

shrink-volume

 

Ono što će Windows učiniti ”po defaultu” jest da će smanjiti volumen na prostor koji je maksimalno dostupan. Najbolje bi bilo da dodatna particija nema niti ”previše” niti premalo prostora za pohranu.

Koliko prostora za pohranu će novo-kreirana particija imati ovisi najviše o tome što vi kao korisnik planirate stavljati na nju. Ako nova particija treba biti samo za Steam naslove igara, onda je logično da ta particija neće imati 30 GB, nego puno više, barem 250.

 

Kako promijeniti Page File lokaciju

Mijenjanje drivea kojeg Windows koristi za virtualnu memoriju je nešto na što se korisnici odlučuju onda kada žele od prostora diska (odnosno od particije na kojoj je instaliran operativni sustav) izvući još više. Windowsi koriste određen prostor diska kao virtualnu memoriju koja u nekim situacijama ”pomaže” radnoj memoriji. Kako promijeniti lokaciju Page Filea? To se može učiniti u nekoliko jednostavnih klikova.

Kliknite na File explorer i na opciju ”This PC.” Nakon toga odaberite Svojstva ili ”Properties.” Idući korak je odabir ”Advanced System Settings”Advanced – Performance – Settings. Kliknite na ”Advanced” opciju koja će vam se otvoriti u novom prozoru.

 

Kako promijeniti Page File lokaciju

 

Nakon ovoga sve ono što trebate učiniti jest odabrati svoj novi drive ili particiju na kojem želite da bude Page File. To ćete učiniti tako što ćete odabrati opciju ”System Management Size” i kliknuti na Postavi ili ”Set.” Nakon toga kliknite na particiju na kojoj je prije toga bilo odlučeno da će biti Page File i opet odaberite ”No Paging File.” Nakon što sve završite i pod uvjetom da ste sve dobro napravili, računalo, to jest Windows će vas tražiti da napravite restart.

Iako se prostor za pohranjivanje na diskovima računala, bilo da se radi o stolnim ili prijenosnim, u posljednjih nekoliko godina poprilično povećao, opet je vrlo važno što ćemo učiniti s prostorom koje nam je na raspolaganju.

Pravilna preraspodjela prostora, kreiranje odvojenih particija, ovisno za što vam koja particija treba i pravilno upravljanje datotekama korištenjem određenih prečaca jest ono što svaki korisnik treba znati. Pravilan raspored i alokacija datoteka i slobodnog prostora može značiti razliku između normalnog i funkcionalnog rada računala i mnogih grešaka, bugova, glitcheva i svega onoga što ne volimo vidjeti na svojim računalima.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here