Aplikacije su srž svakog Android uređaja. Sve što koristimo na svojim pametnim telefonima, počevši od najjednostavnijih stvari kao što su mogućnost uspostavljanja poziva, slanja SMS poruka, pa do onih kompliciranijih kao što su korištenje NFC-a, internetskih preglednika ili igranja igara koristimo iz razloga što su na našim uređajima instalirane aplikacije za te namjene.

Google Play Store ili Googleova trgovina aplikacija mjesto je gdje korisnici Android uređaja mogu pronaći mnoštvo korisnih aplikacija za sebe. Gotovo sve što od aplikacija korisniku zatreba on to može pronaći na stranicama Google Play Storea. Gotovo sve ne znači baš apsolutno sve što nam može zatrebati.

Iz tog razloga Google je dosta pooštrio uvjete i mogućnosti korištenja svojih stranica kako bi korisnike zadržao na svojim stranicama i odvratio ih od pokušaja skidanja aplikacija s drugih mjesta na internetu. Ovo je nešto što je itekako dobro poznato svima onima koji su na svoje uređaje pokušali nešto skinuti i instalirati izvan Google Play trgovine.

najpopularnije igre i aplikacije na Google Play Store-u

Google Play Store, iako odličan izvor aplikacija, ipak nije i jedini izvor

Jedna od vjerojatno najosjetljivijih sigurnosnih mogućnosti kod svih Android uređaja jest ta što korisnicima nije dopušteno instalirati aplikacije izvan Googleove službene trgovine aplikacija. Google se pravda time što je ovo onemogućeno za zaštitu korisnika. Iako ovdje ima istine (jer je mogućnost da korisnik na nepoznatim izvorima puno prije i puno lakše ”pokupi” neki virus), činjenica jest da Google Play Store na sebi nema baš sve što bi nam moglo zatrebati.

Iako je u teoriji nedopušteno skidati aplikacija sa nepoznatih izvora, u praksi se to može zaobići i samim time korisnik neće zapravo kršiti nikakva pravila. S obzirom na to postoje različite kvalitetne i korisne aplikacije koje nećemo pronaći unutar Googleove trgovine korisnici žele tražiti izvan Google Play Storea.

Ono što je ovdje dobro jest to što danas korisnik može na vrlo jednostavan način instalirati aplikacije sa nepoznatih izvora na svoj Android uređaj (iako treba imati na umu da se ovaj način razlikuje ovisno o tome kakav uređaj korisnik posjeduje te o tome koju verziju Androida taj uređaj ima na sebi).

Zbog toga se različita pravila primjenjuju na korisnike s uređajima koji na sebi imaju Android 7.0 Nougat i starije, dok se druga primjenjuju na uređaje sa Androidom 8.0 Oreo i 9.0 Pie (jer 10.0 još uvijek nije službeno vani, barem ne na većini uređaja). Kako instalirati aplikacije na Android uređaj izvan Googleove trgovine aplikacija? Zašto je uopće ”dobro” i korisno tražiti aplikacije izvan Google Play Storea? Više o ovome saznajte u nastavku članka!

 

android-9-pie

Kako instalirati aplikacije bez Google Play Storea kod uređaja sa Androidom 8.0 (Oreo) i 9.0 (Pie)?

Načini instaliranja aplikacija sa nepoznatih izvora (nepoznati izvori su od strane Android uređaja svi oni izvori koji nisu Google Play Store) su od Androida 8.0 nešto promijenili. Umjesto dotad aktualnog načina koji je korisniku omogućio skidanje APK-ova preko bilo koje postojeće aplikacije na uređaju Android 8.0 korisnike prisiljava na pojedinačno odobravanje instalacije svake pojedine aplikacije koju korisnik želi instalirati sa nepoznatog izvora.

Ova odobrenja mogu se postaviti na sljedeći način. Potrebno je otići pod Settings – Apps and notifications – Advanced – Special app access – Install unknown apps. Ovdje korisnik može odabrati aplikaciju (koja će obično biti internetski preglednik) preko koje se može omogućiti instaliranje drugih aplikacija s nepoznatih izvora. Nakon klika na aplikaciju potrebno je kliknuti na ”Allow from this source” nakon čega će biti omogućeno skidanje i instaliranje aplikacija s tog izvora.

 

Android 7.0 Nougat

Kako instalirati aplikacije bez Google Play Storea u Androidu 7.0?

Svi paketi za Android uređaje spremljeni su u posebne datoteke koji nose kraticu ”APK”. APK paketi se mogu skinuti i izvan Googleove Trgovine. Jedan od načina je izravno putem internetskog preglednika. No prije nego što pokušate instalirati bilo kakvu APK datoteku kod svog uređaja ćete morati omogućiti instaliranje sa nepoznatih izvora (ili ”install from unknown sources”).

Kod uređaja sa Androidom 7.0 ili 7.1 Nougat da biste to mogli trebat ćete otići na ove opcije: Settings – Security – Unknown sources – ovu opciju označite tako što ćete kliknuti na kvadratić pored nje. Nakon toga kliknite na ”OK” i ”Trust”.

 

Instaliranje aplikacija korištenjem mrežnih usluga pohrane podataka (Google Drive, Dropbox)

Ako ste recimo skinuli neku APK datoteku na neki drugi uređaj koji nije vaš Android pametni telefon i dalje ćete tu aplikaciju moć instalirati na svoj pametni telefon. Sve što trebate učiniti jest tu aplikaciju prebaciti sa uređaja na kojeg ste ju skinuli na jednu od cloud usluga koju koristite (recimo Google Drive). Nakon što je datoteka učitana na cloud možete je otvoriti izravno s clouda i započeti instalaciju iste na svoj pametni telefon.

 

APK Mirror

Koji su (osim Google Play trgovine) drugi kvalitetni izvori Android aplikacija?

Sada kada ste omogućili skidanje i instaliranje aplikacija s nepoznatih izvora možete ih početi skidati i koristiti. Možda već znate neku od internetskih stranica odakle možete na sasvim ”bezbolan” način skinuti Android aplikacije. U slučaju da ne znate nijednu evo nekoliko:

Aptoide

  • GetJar (vrlo dobra i sigurna stranica odakle ćete moći skinuti različite vrste aplikacija koje su razdijeljene po skupinama i operacijskim sustavima).
  • F-Droid (internetska stranica na kojoj su sve aplikacije označene sa ”FOSS” ili ”Free and Open Source Software” ili besplatni i programi otvorenog tipa, odlična za developere i korisnike).
  • Aptoide (stranica otvorenog tipa koja unutar sebe sadrži više od 800.000 aplikacija i koja do danas broji više od 3 milijarde skidanja, što govori dovoljno samo po sebi).
  • APKMirror (odlično mjesto gdje korisnik može pronaći solidan broj legalnih Android aplikacija, starih verzija aplikacija iz Google Play trgovine kao i besplatnih aplikacija).

 

Zašto skidati izvan Google Play trgovine i stvari na koje treba pripaziti

Razlog zbog kojeg korisnici skidaju i pronalaze aplikacije izvan Google Play trgovine je očigledan: sve ono što korisnicima treba se ipak ne može pronaći na stranicama Googleove trgovine zbog čega korisnici traže dalje i zbog čega su se stranice kao što su APKMirror, F-Droid ili Aptoide toliko razvile u nepunih desetak godina.

No iako traženje i skidanje aplikacija sa alternativnih izvora može biti plodonosno, postoje neke stvari na koje treba obratiti pozornost. Pazite odakle skidate aplikacije i kakve aplikacije skidate. Opasnost od skidanja štetnih programa koji će umjesto koristi uzrokovati štetu uređaju je dosta velika. Google Play Store, iako nije ”savršen” je ipak sigurnije mjesto od velike većine ”nepoznatih” izvora.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here