Ono s čime se vlasnici pametnih telefona i pametnih uređaja uopće najčešće suočavaju su dvije stvari: ili je baterija na uređajima preslaba pa ju je potrebno često puniti ili vrlo brzo potrošimo te gigabajte koje si uplatimo kada kupimo neki od dostupnih paketa.

Zanima li vas što možete učiniti ne biste li si maksimalno uštedjeli na potrošnji interneta i na taj način si maksimalno uštedjeli kućni proračun? Evo savjeta kako to možete učiniti!

 

Kao prvo – koliko nam uopće interneta treba za pretraživanje?

Ovisno o tome što radimo kada smo spojeni na internet, neke stvari će trošiti više podataka, dok će neke aktivnosti trošiti znatno manje. Na primjer, GIF fotografije troše više podataka od otvaranja i pregledavanja običnih JPG fotografija (procjenjuje se da tri sekunde GIF animacije potroši jedan cijeli megabajt).

YouTube video-isječci, ovisno o njihovoj kvaliteti, trošiti će tako između dva i deset megabajta po minuti. Dopisivanje na Messengeru Lite i na običnom Messengeru se razlikuje po potrošnji podatkovnog prometa. Slično je i kod Facebooka i Facebooka Lite. Sve u svemu, ovisno o tome što radite kada ste na internetu, vaši podatkovni podaci će se trošiti brže ili sporije.

 

data-usage

Kako možemo mjeriti potrošnju interneta na svom Android uređaju?

Alati za mjerenje

Jedna od svakako pozitivnih stvari koje se odnose na Android kao operacijski sustav, pogotovo ove novije verzije, jest to da on korisniku daje izravnu kontrolu i uvid u potrošnju podatkovnog prometa. Drugim riječima, možete na jednostavan način vidjeti koliko ste potrošili interneta ovisno o tome što ste radili dok ste bili spojeni na internet.

Držanjem prsta unutar brzih postavki iznad određene aplikacije će vam pokazati točnu potrošnju interneta ovisno o aplikaciji. Kod nekih uređaja ćete za ovaj uvid trebati otići unutar glavnih postavki (Settings) i onda pod opciju Mobile data.

Unutar evidencije potrošnje još jedna stvar koju možete učiniti jest postavljanje ograničenja na potrošnju internetskog prometa, no o tome ćemo nešto više reći u nastavku članka.

Ograničavanje potrošnje internetskog prometa

Postavljanje ograničenja unutar postavki uređaja

Ograničenje potrošnje internetskog prometa se prvenstveno može obavljati unutar glavnih postavki kod svakog Android uređaja. Ovdje u postavkama možete ograničiti i upravljati cjelokupnom potrošnjom podatkovnog prometa. Prvo što trebate napraviti ovdje jest postavljanje ciklusa potrošnje podatkovnog prometa ovisno o tome koliko planirate potrošiti interneta u tekućem mjesecu.

Android-Data-usage-settings

Znači, ako ste si aktivirali 1 GB interneta, ovdje možete postaviti da je gornja granica potrošnje interneta 1 GB i da, nakon što potrošite taj gigabajt, internet sam bude onemogućen (kako biste se zaštitili od dodatnih troškova potrošnje koji su ogromni ako trošite megabajte izvan paketa).

Osim ograničenja neki uređaji će vam dopustiti i da si postavite granicu upozorenja. To znači da, ukoliko vaša potrošnja dođe do recimo 800 MB, će vam se pokazati upozorenje da vam je preostalo još 224 MB dostupna za potrošnju unutar aktivirane opcije.

Prisiljavanje određenih aplikacija na uštedu podatkovnog prometa

Još jedna stvar koju možete učiniti ovdje jest prisiliti određenu aplikaciju na uštedu podatkovnog prometa. Ovaj postupak ograničavanja pojedinih aplikacija je dosta jednostavan i vrlo ga je lako moguće namjestiti.

Klikom na jednu od aplikacija vidjeti ćete uvid i pregled u to koliko je točno ta aplikacija potrošila internetskog prometa, bilo da je aplikacija radila aktivno (foreground) ili da je radila u pozadini operacijskog sustava vašeg uređaja (background).

Ovo je poželjno i vrlo korisno za uključiti iz više razloga, a posebice iz tog što postoje neke aplikacije koje se vole uključiti ”same od sebe” i koje onda potajno troše podatkovni promet vašeg uređaja, a da vi toga niste niti svjesni. Ipak, kod ograničavanja potrošnje interneta treba biti oprezan.

Ako kod nekih aplikacija (pogotovo kod onih koje se odnose na Google aplikacije) ograničite potrošnju to može dovesti do toga da te aplikacije u potpunosti prestanu s radom, što u nekim slučajevima može dovesti do toga da operacijski sustav vašeg uređaja radi ili otežano ili da uopće ne može raditi. Zato, prije nego što odlučite ograničiti pojedine aplikacije dobro provjerite o kakvim se aplikacijama radi i koliko su one krucijalne za rad cjelokupnog uređaja.

 

OFFLINE IGRICE

Korištenje izvanmrežnih (ili ”offline”) mogućnosti

Učitavanje (ili ”streaming”) glazbe

Ovo znači da možete koristiti video-isječke koje ste već skinuli kao i glazbu kako biste uštedjeli na potrošnji interneta ili da možete koristiti izvanmrežne mogućnosti koje vam nude neke usluge učitavanja (”streaminga”) glazbenih ili video-sadržaja.

Dobra stvar ovdje jest ta što velik broj pružatelja usluga učitavanja glazbenih medija imaju i izvanmrežnu mogućnost. Na taj način možete sve vaše omiljene pjesme sigurno pohranjivati na vaš uređaj i puštati ih i onda kada niste spojeni na internet.

Kao alternativa način možete vaše MP3 sadržaje prebaciti na medij vašeg uređaja (unutarnju memoriju ili microSD karticu) i možete slušati ili gledati željene medije i kada niste ”online”. Ovo je svakako dobar način uštede internetskog prometa, pogotovo ako često gledate neki video ili slušate neku glazbu tako da ne morate svaki puta kada taj sadržaj poželite slušati i/ili gledati biti spojeni na internet.

Kako koristiti Google Maps – u offline modu

Google Maps se isto može koristiti u izvanmrežnom načinu rada

Sustav navigacije na Androidu u izvanmrežnom načinu rada je u proteklih godina doživio neke vrlo važne nadogradnje. Google Maps će vas na primjer pitati želite li svoje karte držati snimljene u izvanmrežnom načinu 30 dana. Ako odaberete da želite te karte možete skinuti i čuvati si ih kasnije za upotrebu kada ne budete imali mogućnost spajanja na internet.

Kompresija odašiljanja podataka

Svaki puta nakon što se spojimo na internet i nakon što otvorimo internetski preglednik na svojim uređajima ti preglednici u isto vrijeme šalju i primaju različite podatke na internet, što naravno dodatno troši podatkovni promet.

Ušteda podataka prilikom pregledavanja uz pomoć već ugrađenih mogućnosti kompresije podataka kakve recimo nude preglednici tipa Google Chrome ili UC Browser je itekako moguća i dodatno će vam pomoći kod pregledavanja sadržaja. Još jedan vrlo dobar način kompresiranja podataka jest putem Opere Max.

opera-max

Radi se o aplikaciji koja sve podatke šalje koristeći vlastiti server virtualne privatne mreže te uz to kompresira (smanjuje) sve video, foto kao i sadržaje internetskih stranica i aplikacija koje preglednik odašilje na internet i koje koristi.

Podatkovni promet nije problem kada su nam uređaji spojeni na Wi-Fi mrežu, ali može postati problem ukoliko njegova potrošnja kada smo spojeni na ”vlastiti” internet nije pod kontrolom. Ovi savjeti će vam pomoći da svoju potrošnju interneta uvijek držite pod kontrolom kao i spas od (neplanirano) visokih računa.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here