Ako je vaš iPhone odjednom postao sporiji nego što je bio prije, ali niste sigurni što je uzrok sporosti, ono o čemu ćemo govoriti u nastavku vam može pomoći.

Ako imate novije iPhone uređaje (to znači iPhone 8 ili iPhone X), baterija i problemi koji se mogu odnositi na bateriju će vrlo vjerojatno biti zadnje na što ćete obratiti pozornost. Noviji iPhone uređaji su jednostavno to – noviji i samim time teško da će kod nekoga od njih bilo kakav problem koji nastane biti povezan s baterijom (osim u iznimnim slučajevima).

Ipak, ako posjedujete stariji iPhone (kao što je recimo iPhone 6 ili iPhone 5), u tom slučaju problemi s baterijom mogu itekako doći do izražaja. Ako uzmemo u obzir nedavno priznanje od strane Applea iz kojeg se čulo kako Apple u starijim iPhone uređajima namjerno ”usporava” baterije, onda sve ovo još i više dobiva na značaju.

Činjenica da baterija na vašem mobilnom uređaju, bez obzira o kojem uređaju se radi, može s vremenom biti lošija nije ništa novo. Svaka baterija koja je bazirana na litij-ionskoj jezgri, će s vremenom biti lošija. To će se najviše i prvo vidjeti po tome što će ona trajati sve manje i manje vremena u odnosu na proteklo vrijeme ili vrijeme kada ste uređaj tek kupili. Naravno, kvaliteta litij-ionskih baterija isto tako ovisi i o tome kakav uređaj imate.

S obzirom na to da iPhone spada pod skupinu kvalitetnih pametnih telefona, to isto tako znači da će njegova baterija biti kvalitetna i da će trajati duže nego kod nekih drugih pametnih telefona (ili bi barem tako trebalo biti, kažem osim u iznimnim slučajevima).


Ipak, bez obzira na sve, niti jedna baterija, pa tako niti one koje se nalaze unutar iPhone uređaja, nisu ”cijepljene” protiv starenja i gubitka na kvaliteti.

Što je ono što se smatra glavnim uzročnikom problema s baterijama na iPhone uređajima

Jedan od najočitijih i najvidljivijih problema koji se odnose na bateriju iPhonea se odnosi na ”nadogradnje”. Istina jest kako Apple svake godine izbacuje ili nadogradnje ili nove iteracije iOS sustava. To je dobro, ako imate iPhone koji je opet- noviji. Recimo, kod iPhonea 7 je mogućnost nastanka problema s baterijom zbog nadogradnje na novi iOS puno niža nego kod nekih starijih iPhonea. Zašto je to tako?

Zbog čega Apple namjerno oštećuje stare iPhone uređaje, odnosno njihove baterije na ovaj način? Odgovora na ovo pitanje može biti više i to je nešto što ostavljam svakom korisniku da odgovori za sebe.

iphone 6

Možda ste upoznati s time kako Apple prodaje zamjenske baterije za starije iPhone uređaje za ”samo” 29 USD. Ti uređaji su iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Ako imate stariji iPhone i želite zamijeniti bateriju putem Apple Care mogućnosti, to će va koštati oko 80 USD (ili oko 500 kuna).

Sve u svemu, dosta gnjavaže koja baš i nije jeftina. Iz tog razloga sve ovo u vezi baterija na iPhoneu treba što je više moguće pojednostaviti. Kako saznati treba li moj iPhone zaista novu bateriju? Ovo se može provjeriti na nekoliko načina.

 

Prvi način je provjera putem aplikacije

Najjednostavniji način kako provjeriti treba li zaista vaš stariji iPhone novu bateriju jest putem aplikacije koja se zove Battery Life (s time da je aplikacija koja je osmišljena od strane RBT Digital-a najbolja).

Battery Life RBT Digital

Prva stvar koju ćete vidjeti nakon što ovu aplikaciju instalirate na vaš iPhone  jest detaljan pregled trajnosti i kakvoće vaše baterije. Ova kakvoća i kvaliteta je podijeljena u tri stupca unutar kojih se  razina baterije uspoređuje s razinama kakvu imaju neki novi modeli iPhonea (na primjer iPhone X). Recimo, prema aplikaciji iPhone X ima trajnost od 2716 mAh, dok recimo iPhone 6, koji je prvotno imao trajnost od 2725 mAh sada ima trajnost od 2300 mAh.

Prema onome što kaže Apple, prosječan vijek trajanja baterije će biti isti na vašem iPhoneu unutar 400 do 500 postupaka punjenja. To znači da ćete prosječnim korištenjem uspjeti trajnost baterije vašeg iPhone uređaja zadržati na maksimumu oko dvije godine (taman tada će novi iOS dodatno ”doprinjeti” manjem vijeku trajanja baterije, što će značiti da će to biti idealno vrijeme za nabavku nove baterije, ili još bolje, ako već niste- novog iPhonea).

 

Još jedan način provjere jest putem računala

Iako se može činiti malo kontradiktorno to da ćete trebati svoje računalo ne biste li provjerili vijek trajnosti baterije na vašem iPhoneu, to je ipak tako. Što se tiče velikog broja aplikacija kojima se mogao mjeriti vijek trajanja baterije, u prošlosti je vrlo često bio slučaj da kada bi se takva aplikacija pojavila, Apple bi ju samo maknuo iz Apple Trgovine.

S dolaskom iOS 10 Apple je odlučio maknuti i informacije u vezi toga koliko ciklusa punjenja je baterija prošla kao i informacije u vezi temperature koju baterije odašilju. Zašto? Vjerojatno zbog transparentnosti kojom se Apple tako često ponosi.

coconutBattery

Ipak, situacija nije tako crna i postoje neke aplikacije putem kojih možemo provjeriti informacije vezane uz baterije iPhonea. Za Mac je to coconutBattery dok korisnici Windowsa mogu koristiti iBackupBot (koji ima free trial ili besplatno pokusno korištenje, ali nakon čak 7 dana, ako želite i dalje  koristiti aplikaciju za nju ćete trebati izdvojiti 35 USD).

 

Trebam li zamijeniti bateriju na svome iPhoneu ili ne?

Ono što se preporučuje jest to da ako imate bilo koji iPhone koji je stariji od iPhonea 7, bilo bi dobro dobiti zamjensku bateriju za 29 USD. Jest da malo košta, ali nova baterija će vašem ”starom” iPhoneu dati novi dašak života i omogućiti će da performanse baterije budu i dalje ili oko 100% ili vrlo blizu tom postotku još barem godinu dana (ili dok ne izađe novi iPhone, kada će cijena onih iPhonea koji su trenutno najnoviji ipak pasti).

Sve u svemu, bilo kako bilo, baterija, pa čak i ona na iPhone uređajima, s vremenom stari i njezina vrijednost, odnosno ti ”mili-Amper sati” s vremenom opadaju. To je nešto na što se svaki korisnik treba pripremiti. Bez obzira na sve aplikacije, načine produljivanja vijeka trajanja baterija ili bilo čega drugoga, baterija na svakom pametnom telefonu, pa tako i na iPhoneu će kad-tad doći do svoga kraja.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here