Ako želimo koristiti Windows 10 operacijski sustav (ili bilo koju drugu iteraciju Windowsa) za to trebamo platiti licencu. Licenca je, kao što znamo, pravo koje korisnik dobiva na korištenje određenog programa kroz određeno vrijeme. Većina današnjih računala koja su unaprijed sklopljena dolaze sa predinstaliranim Windows OS, zbog čega im je cijena malo viša, no to ima i svojih pozitivnih strana- barem se više nećete morati brinuti oko licence Windowsa.

Jednom kada kupimo licencu vrlo je vjerojatno da nećemo barem duži vremenski period željeti kupiti još jednu. No što ako smo licencu za recimo Windows 10 kupili i aktivirali je na starom računalu i nakon nekog vremena kupimo novo i sada tu istu licencu želimo koristiti na njemu? Kako to možemo učiniti i možemo li to uopće učiniti? Više o tome saznajte i pročitajte u nastavku ovog članka!

deaktivacija windows 10

Deaktiviranje i ponovno aktiviranje Windows licence je puno isplativije od ponovne kupovine nove

Licenca za korištenje Windows operacijskih sustava je skupa. Tako ćete recimo u hrvatskim trgovinama, bilo internetskim, bilo u ”offline” obliku pronaći različite verzije Windowsa 10 po različitim cijenama. Windows 10 Home je tako dostupan po cijeni od oko 800 kuna dok je Professional verzija ”desetke” dostupna i po cijeni od 2000 kuna. Jednom riječju to je- PUNO.

Za 2000 kuna možete recimo kupiti prijenosno računalo, solidnu grafičku karticu ili neki dosta dobar SSD. Sve u svemu, kupovina Windowsa 10, bilo u sklopu cijelog računala koji je onda predinstaliran na njemu ili naknadno, košta. Posljednje što bi bilo koji korisnik želio učiniti jest kupiti još jednu licencu, samo zato što sada ima novo računalo. No postoje neke super stvari koje možete napraviti i tako si uštedjeti.

Jedna od njih je da možete prenijeti staru licencu Windowsa na novo računalo. Prije nego što se odlučite na prijenos trebat ćete deaktivirati Windows licencu na  starom računalu nakon čega ćete ju moći ponovno koristiti na novom.

 

Za svrhu deaktiviranja Windows licence koristit će vam ”slmgr” naredba

Deaktivacija i nakon toga ponovna aktivacija Windows licence moguća je zahvaljujući slgmr naredbi. Iako je ona dosta jednostavna i sama po sebi jasna, prije nego što krenemo na glavnu stvar treba imati nekoliko drugih stvari na umu.

Prva stvar je da ova naredba neće funkcionirati kod OEM ključeva (odnosno sa ključevima koje ste dobili sa računalom na kojem su već bili instalirani Windowsi nakon što ste ga kupili u trgovini). Stvar je u tome da je proizvođač povezao ove ključeve sa računalima na koje su Windowsi postavljeni tako da prebacivanje na nove uređaje neće funkcionirati.

Druga stvar je ta da iako slmgr naredba može deaktivirati ”retail” serijski ključ Windowsa (ili ključ Windowsa kojeg ste dobili nakon što ste naknadno kupili Windowse), ta naredba će moći aktivirati samo one serijske ključeve koji odgovaraju instaliranom operacijskom sustavu.

windows-kljuc
Windows ključ

Nadalje, serijski ključevi Windows 7 i 8 operacijskih sustava će i dalje aktivirati Windows 10. No tu ativaciju ćete moći obaviti samo kroz uobičajeni način aktivacije, a ne preko slmgr naredbe. Isto tako, ako recimo na Windows 10 Home instalaciju utipkate serijski ključ Windowsa 10 Pro ni ovdje neće upaliti slmgr.

Najjednostavnije što možete učiniti jest da serijski ključ recimo Windows 10 Home verzije utipkate na uređaj koji naravno na sebi ima instaliran Windows 10 Home. Sada kada smo riješili neke potencijalne nedoumice, vrijeme je da prijeđemo na najvažniju stvar.

 

Kako mogu deaktivirati svoje staro računalo?

Prije nego što počnete pronađite svoj Windows serijski ključ. Ako kod sebe imate kutiju u kojoj je bio instalacijski disk Windowsa ili račun, serijski ključ će biti zapisan ondje.

Kako biste deaktivirali svoje staro računalo, najprije ćete trebati pokrenuti dobar, stari Command Prompt. Kliknite na Start tipku, u tražilicu utipkajte cmd i kliknite na Enter. Nakon što ga tražilica pronađe, desnim klikom kliknite na CMD i odaberite ”Run as Administrator”.

Unutar prozora koji će se pojaviti utipkajte ovu naredbu. Nakon što je utipkate, restartirajte svoje računalo:

slmgr.vbs /upk

U slučaju da svoje staro računalo želite prodati ili ga nekome pokloniti ne bi bila loša ideja da serijski ključ Windowsa očistite sa Registryja (osim ako ne planirate nekome dati svoje staro računalo sa Windowsom 10 na njemu, što znači da sve ovo što ćete raditi nema smisla). Brisanje tragova serijskog ključa iz Registryja Windowsa može se obaviti utipkavanjem iduće naredbe:

slmgr.vbs /cpky

slmgr za deaktiviranje windows ključa

Ako ste sve dobro napravili uspjet ćete dekativirati svoje staro računalo. Iako ćete i dalje moći koristiti Windows on neće biti tretiran kao autentična kopija i neke mogućnosti koje su prije radile sada neće raditi.

 

Kako mogu aktivirati Windows OS na svom novom računalu?

Kako biste aktivirali Windowse korištenjem slmgr naredbe pokrenite Command Prompt i utipkajte iduću naredbu:

slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-##### (# zamijenite serijskim ključem Windowsa)

aktivacija windowsa slmgr.vbs

Ako pokušate koristiti serijski ključ Windowsa na novom računalu, a da ga prije toga niste deaktivirali sa svog starog računala moći ćete normalno koristiti Windowse do određene mjere. No nakon nekog vremena vidjet ćete obavijest o tome da Windowsi nisu autentični (to jest ”not genuine”).

Opet ponavljam, ovakav način aktivacije Windowsa će funkcionirati samo i ukoliko serijski ključevi točno odgovaraju verziji operacijskog sustava koji se nalazi na vašem računalu. Ako na računalu imate Windows 10 Pro i utipkate serijski ključ Windowsa 10 Home (ili obrnuto) dobit ćete obavijest o greški. Ako želite aktivirati Windowse na ovakav način, bez korištenja Command Prompta i slmgr naredbe onda učinite ovo: otvorite postavke, kliknite na ”Activate Windows” i nakon toga sami utipkajte serijski ključ.

Ako se odlučite na korištenja serijskog ključa Windows 10 Pro verzije za aktiviranje instalirane kopije Windowsa 10 Home na ovakav način, Windows će se automatski nadograditi na Windows 10 Pro.

Nadalje upamtite i to da jedan serijski ključ Windowsa možete koristiti samo sa jednom instalacijom Windowsa odjednom (što znači da ne možete imati i na starom i na svom novom računalu jedan te isti serijski ključ Windowsa).

S obzirom na to koliko Windows 10 verzije operacijskih sustava još uvijek koštaju, kupovina novog računala značit će dvije moguće stvari: ili ćete na svoje novo računalo prebaciti Windows 10 (što je logičan potez) ili ćete ga ostaviti na svom starom računalu, a na novo ćete staviti novu verziju Windowsa.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here