U prethodnom članku pisali smo o kreiranju rezervne kopije operacijskog sustava Windows 10 koristeći alat Backup and Restore (Windows 7), koji je integriran u operacijski sustav Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 i Windows 10. Pomoću istog alata možemo kreirati i system repair disc.

System repair disk omogućuje kreiranje bootabilnih CD ili DVD diskova na kojima se nalazi operacijski sustav Windows i alati za rješavanje bootabilnih problema u Windows-u. Ukoliko se desi da operacijski sustav Windows 10 nije moguće pokrenuti (bootabilni problemi), a i ne može pristupiti alatima za rješavanje problema (System Restore, System Image Backup, Command Prompt, Startup Repair), tada ćemo kreirati system repair disc.

Da bi kreirali system repair disc potrebno je pokrenuti Backup and Restore (Windows 7), koji je dostupan na sljedećoj lokaciji Control Panel\All Control Panel Items\Backup and Restore (Windows 7).

U nastavku članka, opisati ćemo proceduru kreiranja system repair disc u operacijskom sustavu Windows 10. Procedura je kompatibilna i sa prethodnim operacijskim sustavima, uključujući Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1. Da bi uspješno kreirali system repair disc potreban nam je CD ili DVD pisač i prazan CD ili DVD disk, na koji želimo snimiti system repair disc.

  1. Držati Windows logo a zatim pritisnuti R kako bi otvorili Run dialog
  2. Upisati (kopirati) control panel a zatim pritisnuti Enter kako bi otvorili Control Panel
  3. Filtrirati ikone na osnovu prikaza manjih ikona:Small icons
  4. Kliknuti na Backup and Restore (Windows 7)

system repair disk

  1. Sa lijeve strane prozora kliknuti na Create a system repair disc kako bi kreirali bootabilni CD ili DVD disk
  2. Ukoliko koristite više od jednog CD ili DVD pisača, potrebno je odabrati jedna od njih, a zatim kliknuti na Create disc

system repair disk

Ukoliko operacijski sustav Windows 10 nije detektirao CD ili DVD pisač, nije moguće kreirati         system repair disc, kao što je prikazano na sljedećoj slici.

system repair disk

  1. Promijeniti postavke u BIOS ili UEFI, kako bi računalo bootali sa CD ili DVD diska
  2. Popraviti probleme u radu operacijskog sustava koristeći dostupne alate

Autor: J.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here