U prethodnom članku pisali smo o kreiranju rezervne kopije podataka pomoću alata File History (Backup). Ukoliko imamo adekvatnu rezervnu kopiju podataka, možemo ih vratiti na originalnu lokaciju u roku od par minuta. No, što ukoliko se desi da operacijski sustav Windows 10 prestane raditi, a mi kao krajnji korisnik ili nemamo vremena da riješimo problem ili nemamo adekvatnog rješenja za problem.

U ovakvim slučajevima, Microsoft preporučuje kreiranje rezervne kopije operacijskog sustava, tkz. system image. Rezervna kopija operacijskog sustava omogućuje nam vraćanje operacijskog sustava u funkcionalno stanje, tj. period kada smo kreirali rezervnu kopiju operacijskog sustava.

U operacijskom sustavu Windows, Microsoft je integrirao program Backup and Restore (Windows 7), koji omogućuje kreiranje rezervne kopije operacijskog sustava, system repair disc i rezervnu kopiju podataka. Alat je zadržao identičan izgled još od operacijskog sustava Windows 7, i kao takav je dostupan i u operacijskom sustavu Windows 10.

Alat pokrećemo kroz Control Panel i dostupan je na sljedećoj lokaciji Control Panel\All Control Panel Items\Backup and Restore (Windows 7). U nastavku članka, opisati ćemo proceduru kreiranja rezervne kopije operacijskog sustava u Windows 10. Procedura je kompatibilna i sa prethodnim operacijskim sustavima, uključujući Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1.

 1. Držati Windows logo a zatim pritisnuti R kako bi otvorili Run dialog
 2. Upisati (kopirati) control panel a zatim pritisnuti Enter kako bi otvorili Control Panel
 3. Filtrirati ikone na osnovu prikaza manjih ikona:Small icons
 4. Kliknuti na Backup and Restore (Windows 7)

system image

 1. Sa lijeve strane prozora kliknuti na Create a system image kako bi kreirali rezervnu kopiju operacijskog sustava Windows 10
 2. Na sljedećem prozoru odabrati disk na koji želimo snimiti rezervnu kopiju operacijskog sustava, a zatim kliknuti Next. Na raspolaganju imamo tri opcije, uključujući:
  1. On a hard disk – snimiti system image na interni ili eksterni disk
  2. On one or more DVDs – snimiti system image na jedan ili više DVD diskova
  3. On a network location – snimiti system image na mrežnu lokaciju (mrežni disk, dijeljeni mrežni direktorij)

 

U našem slučaju na računalu imamo dva diska, na SSD je instaliran operacijski sustav Windows 10, a HDD koristimo za skladištenje podataka. Rezervnu kopiju operacijskog sustava Windows 10 snimiti ćemo na HDD, WD 1 TB.

system image

 1. Na sljedećem prozoru potrebno je kliknuti Start backup kako bi kreirali rezervnu kopiju operacijskog sustava Windows 10. U našem slučaju kreirati ćemo rezervnu kopiju operacijskog sustava Windows 10 i Windows Recovery Environment (System)system image
 2. Sačekati dok se završi procedura kreiranje rezervne kopije operacijskog sustava. Ukoliko imamo potrebu da zaustavimo kreiranje rezervne kopije operacijskog sustava, to možemo napraviti klikom na Stop backupsystem image
 3. Čestitamo, uspješno ste kreirali rezervne kopije operacijskog sustava. Kliknuti na Close.

system image

Nakon kreiranja rezervne kopije operacijskog sustava, Windows će ponuditi kreiranje i System repair disc, koji nam omogućuje popravke problema u bootanju operacijskog sustava Windows 10. U našem slučaju System repair disc ćemo kreirati u nekom od sljedećih članaka.

system image

Rezervna kopija operacijskog sustava Windows 10 kreirana je na destinacijsku lokaciju, u direktorij WindowsImageBackup.

 

Nakon što smo kreirali rezervnu kopiju operacijskog sustava Windows 10, istu ćemo vratiti koristeći System Image Recovery.

 • Držati tipku SHIFT na tipkovnici a zatim restartati operacijski sustav Windows 10. Ukoliko operacijski sustav Windows 10 ne može da se boota, automatski će pristupiti modu za popravak operacijskog sustava
 • Kliknuti na Troubleshoot

system image

 • Kliknuti na Advanced options

system image

 • Kliknuti na System Image Recovery

system image

 • Odabrati korisnički račun koji ima privilegije da uradi vraćanje rezervne kopije
 • Upisati lozinku za odabrani korisnički račun
 • Odabrati rezervnu kopiju operacijskog sustava, koju smo kreirali u prethodnom dijelu članka, a zatim vratiti operacijski sustav na prethodno stanje kada je sve radilo bez problema

Nakon što kreirate rezervnu kopiju operacijskog sustava, preporučujemo da ju testirate.

Autor: J.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here