Kupili ste novi pametni telefon, naučili ste neke osnovne stvari na njemu (kao što je recimo promjena wallpapera), kupili ste zaštitnu maskicu koja će najbolje odgovarati vašim preferencama i onome što vi volite. Sve u svemu, radite na tome da vaš pametni telefon svakim danom bude i izgleda tako da je sve više i više- vaš jer ima sve ono što vas obilježava kao vas.

Ipak, ono što je problem kod velike većine pametnih telefona jest to što svaki od njih ima ograničen broj ringtonova ili melodija zvona. Naravno, nekim korisnicima ovo neće biti problem i zadovoljiti će se s ponuđenim i već postojećim izborom. Ipak, kod nekih drugih korisnika koji teže tomu da budu više jedinstveni (kao što bi i trebali biti) postojeći izbor melodija zvona bi mogao biti premalen. Što tada?

Ono što možete učiniti jest da ili osmislite i kreirate vlastitu melodiju ili da iz neke već poznate melodije izrežete dio te melodije i nju koristite kao ringtone. U ovome članku ćemo baš nešto više reći o tome, s time da ćemo (barem sada) pokriti ovaj postupak sam u slučaju Android pametnih telefona.

 


kako napraviti ringtone za mobitel

 

Ono što je super kod kreiranja vlastitih melodija zvona jest to što ovaj postupak nije toliko kompliciran kao što to može izgledati na prvi pogled. Postoje tri načina kako se može kreirati vlastita melodija zvona: putem interneta, na radnoj površini računala i izravno na mobilnom uređaju. Ipak, ono što treba napomenuti prije nego što počnemo jest da ona glazba koju ste streamali preko internetskih stranica ili servisa kao što je Google Play Store neće biti moguće izmijeniti.

 

Najjenostavnija metoda: koristite MP3 Cut

Ako ne volite tražiti bespućima interneta u potrazi za odgovarajućim programom, postoje načini kako se kreiranje melodija zvona za pametne telefone može pretvoriti u nešto što će biti minimalni iritantno, ali zato maksimalno jednostavno i čak i zabavno. Iako postoje više internetskih stranica odakle korisnici mogu kreirati svoje melodije zvona mi ćemo nešto reći o jednoj takvoj kojoj možete ostvariti pristup ako odete pod mp3cut.net.

 

mp3 cat

 

Radi se o mrežnom audio ”rezaču” s kojim ćete osim kreiranja melodija zvona za vaš pametni telefon isto tako moći napraviti sinkronizacije s Google Driveom, Dropboxom ili s nekom custom internet stranicom. Sve u svemu radi se o servisu koji je užasno jednostavan za korištenje pa ćemo iz tog razloga prvo krenuti na internet kreiranje melodija kroz mp3cut.

Nakon što ste otvorili internet stranicu mp3cut.net idite pod opciju koja se zove ”Open File.” Ovu opciju nećete moći promašiti jer je obilježena na vrlo dobar način na zaslonu.

 

MP3 Cut

 

Prva stvar koju ćete primijetiti kod mp3cut jest što koristi slidere za odabrane dijelove stranice, što postupak kreiranja melodije može učiniti malo kompliciranijim, ali to ne bi trebao biti preveliki problem osim ako niste perfekcionist. Isto tako ćete primijetiti da se na stranici nalaze opcije ”Fade in” i ”Fade out”, što je super stvar ako želite da vaša novokreirana melodija bude malo suptilnija.

Krenite s kreiranjem melodije pomičući slidere lijevo ili desno sve dok ne dobijete točno onako određenu selekciju kako vi želite. Ako svoje novo-stvorene melodije želite iz bilo kojeg razloga snimiti u nekom drugom formatu osim u MP3 to možete učiniti na dnu stranice. Ipak, imajte na umu da je MP3 format najbolji i najprikladniji za sve Android melodije zvona i melodije općenito.

Nakon što ste završili i sa selekcijom i sa vrstom kliknite na tipku ”Cut.” Nakon što kliknete na tu tipku stranica će ”izrezati” željenu melodiju i dati vam link s kojeg ćete moći skinuti željenu melodiju. Sve u svemu, poprilično jednostavan postupak.

 

Audacity

 

Ako se smatrate perfekcionistom – koristite Audacity na svome računalu

S obzirom da želimo da ovaj postupak bude što jednostavniji, a samim time i što jeftiniji (i ako može besplatan), objasniti ćemo i kreiranje melodija uz korištenje besplatnog, open-source programa koji se zove Audacity, a možete ga skinuti ovdje.

Ono što ćete na računalu trebati imati zajedno sa Audacity jest LAME enkoder pomoću kojega ćete moći prebacivati sve vaše MP3 datoteke u Audacity, koji možete skinuti ovdje. Nakon što skinete LAME, pokrenite Audacity. Odmah nakon što ga pokrenete, program će automatski skenirati datoteku i otvoriti je u editoru.

 

audacity

 

Ako pak niste sigurni koju pjesmu želite koristiti kao melodiju zvona, ono što bi bilo dobro za učiniti jest naravno prethodno poslušati pjesmu, s time da prilikom slušanja pjesme posebnu pozornost treba obratiti na ”Audio Position” traku koja se nalazi na dnu stranice jer ćete se putem te trake najlakše orijentirati točno gdje se nalazite unutar pjesme.

Pronađite savršeno početno mjesto i označite gdje želite da vaša melodija započne i gdje želite da prestane. Nakon što ste spremni, spremite melodiju u MP3 format i kliknite na ”Save.”

 

Ringtone Maker

 

Ako želite ringtonove možete kreirati i preko svog vlastitog pametnog telefona i to koristeći aplikaciju koja se zove Ringtone Maker

Za sve one koji misle da mogu i znaju kreirati melodiju na vlastitom pametnom telefonu, jedna od najboljih aplikacija koja im u tome može pomoći jest Ringtone Maker. Radi se o aplikaciji za kreiranje vlastitih melodija koja je iznimno jednostavna za korištenje, i mođete je skinuti ovdje.

Odmah nakon što je pokrenete aplikacija bi odmah trebala detektirati sve one MP3 datoteke koje se nalaze unutar vašeg uređaja. Ako želite editirati neku od svojih pjesama, trebati ćete kliknuti na strelicu prema dolje (nalazi se s desne strane od imena pjesme) i nakon toga kliknuti na ”Edit.”

rington maker aplikacija

rington maker app

 

 

Nakon što postupak počne spremni ste za obilježavanje onog dijela pjesme za koji želite da bude melodija koju ćete kasnije koristiti kao melodiju svog uređaja. Nakon što ste odabrali dio melodije možete ga snimiti opcijama ”Save As” nakon čega ćete moći i imenovati melodiju te odrediti za što će se nova melodija koristiti.

Ovo bi ukratko bilo nešto o tome kako svaki korisnik može kreirati vlastite ringtonove u slučaju da već postojeći ringtonovi nisu dovoljni. Naravno, kao što sam već rekao, nekim korisnicima će biti dovoljno ovo što se već nalazi unutar njihovih pametnih telefona, dok opet drugi dio korisnika neće biti zadovoljan ponuđenim.

Bilo kako bilo, kreiranje vlastitih ringtonova je sve u svemu nešto što od korisnika zahtijeva barem minimalno znanje korištenja Android programa i surfanja internetom, malo vremena i kreativnosti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here