Svi uređaji, a posebice naši pametni telefoni koje koristimo svakodnevno po nekoliko sati, se vrlo lako prljaju. No za pravilno čišćenje vašeg pametnog telefona i još nekih uređaja koje vrlo vjerojatno imate u kućanstvu vam ne treba puno vremena. Kako na najbolji način očistiti svoj pametni telefon, koje ”alate” i pomagala pritom koristiti – pročitajte u nastavku ovog članka!

 

Pogled izbliza

Kada razmišljate o tome koja su mjesta u vašoj kući ili stanu sa najviše bakterija, vrlo vjerojatno su prva mjesta na koja ćete pomisliti umivaonik, sudoper u kuhinji ili vaša kupaonica. No, to nije tako. Najprljavija mjesta (doslovno) u vašem domaćinstvu nije niti WC školjka, niti kuhinjski sudoper, čak niti pod po kojemu hodate. Što mislite o mišu, tipkovnici vašeg računala ili vašem pametnom telefonu? Ili pak o daljinskom upravljaču?

Bez obzira na ono što možda mislite ali vjerojatno je da je WC školjka koja se nalazi u vašoj kupaonici čišća od vašeg pametnog telefona ili tipkovnice vašeg računala. To nije nimalo čudno, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su ti uređaji vrlo često u našim rukama, a naše ruke su objektivno i realno pravo veliko okupljalište i rađaonica bakterija.

To ne znači da trebamo veću pažnju posvetiti čišćenju pametnih telefona, računala i daljinskih upravljača i da trebamo zapustiti sudopere i kupaonice. Ali, ono što ovo znači jest da trebamo posvetiti puno veću pažnju čišćenju ovakvih gadgeta i uređaja koje koristimo svakoga dana.


 

čiščenje protektora za ekran

Kako na najbolji način možete očistiti svoj pametni telefon (i ostale uređaje)

Kada se govori o čišćenju ovako delikatnih uređaja onda tu nema baš puno toga što se može učiniti. Pogotovo kada govorimo o pametnim telefonima. Nije da baš možete uzeti uređaj i staviti ga pod mlaz vode, nasapunati ga ili pa politi sredstvom za čišćenje, isprati ga i to je to. Treba paziti i biti oprezan kako ne bi prilikom čišćenja napravili više štete nego koristi.

Dobra stvar kod velikog broja današnjih pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja jest ta što veliki broj modela danas ima oleofobnu presvlaku. Oleofobne presvlake štite uređaje od mrlja i svakog oblika zaprljanja (koji se mogu dogoditi i jednostavnim tipkanjem po uređaju s obzirom na to da su ljudski prsti masni i prljavi), što postupak čišćenja uvelike olakšava.

Zato pazite da prilikom čišćenja svog pametnog telefona nikada ne koristite nikakvo sredstvo koje ima nagrizajuće sredstvo ili bilo kakve kemikalije. U slučaju korištenja takvih sredstava možete oštetiti zaštitnu oleofobnu presvlaku, a to je ono što ne želite učiniti.

 

čiščenje telefona

Za vanjske površine alkohol, malo vode i tkanina od nježnijih vlakana

Imajući ovo na umu nemate baš puno mogućnosti. Najbolja metoda čišćenja uključuje krpicu ili bilo kakvu tkaninu od nježnih vlakana kako ne biste ni na koji način oštetili svoj uređaj. Što se tiče sredstava za čišćenje tu je najbolja opcija voda, dok neki korisnici savjetuju i čišćenje uz korištenje malene količine alkohola.

Bez obzira na to koje sredstvo za čišćenje želite koristiti, u malim količinama ga primijenite na tkaninu kojom ćete čistiti uređaj i nakon toga tom tkaninom nježno prebrišite uređaj. Imajte na umu da bilo kakvo lijevanje ili prskanje sredstava za čišćenje, bez obzira na to radi li se o običnoj vodi, alkoholu ili nečemu trećem, može dovesti do oštećenja uređaja (s obzirom na to da na taj način ta tekućina može doprijeti kroz sićušne otvore u unutrašnjost vašeg uređaja nakon čega može doći do težih oštećenja).

Neki korisnici preporučuju prebrisavanje uređaja vlažnim maramicama, s time da ovo nije preporučljivo, ali o tome nešto kasnije.

 

nokia 1 baterija

Možete odvojiti stražnji poklopac uređaja i izvaditi bateriju? Učinite to i očistite taj dio uređaja.

Ako se vaš uređaj može rastaviti na uobičajen način (što znači bez upotrebe alata, nego samo otvaranjem stražnjeg poklopca), s vremena na vrijeme očistitite i unutrašnjost svog uređaja. Za čišćenje unutrašnjosti nikada nemojte koristiti nikakve tekućine, s obzirom na to da je rizik od toga da nešto nenamjerno zabrljate i uzrokujete više štete od koristi previsok.

Ako možete, maknite bateriju, izvadite SIM i microSD kartice i nježno prebrišite unutrašnju stranu uređaja. Čitače, to jest dodirne površine putem kojih uređaj očitava vaše kartice isto tako možete nježno prebrisati kako biste izbjegli mogućnost slučajnog neočitavanja kartica ili greške s karticama (posebice SIM karticom, zbog čega vam se može dogoditi da vam uređaj ne može očitati SIM).

S obzirom na to da pametni telefoni imaju raznorazne malene utore (kao što su utori od 3.5 mm za slušalice ili Micro USB, USB-C utor) dobro bi bilo s vremena na vrijeme i njih očistiti. Najbolja metoda za čišćenje ovih komponenti uređaja jest lagano upuhivanje kompresiranog zraka. Limenka kompresiranog zraka je jeftina za nabavljanje i moguće ju je kupiti u bilo kojoj trgovini elektroničke opreme za 30-ak kuna (s time da jednom kada je kupite imati ćete je sigurno barem godinu dana).

Protresite limenku kompresiranog zraka i laganim pritiskanjem na ventil upuhujte zrak u otvore. Na taj način ćete očistiti mjesta koja su inače vrlo teško dostupna.

Drugi način kako očistiti ove malene otvore jest putem igle i tkanine koja treba biti dovoljno tanka da može proći do unutrašnjosti utora. Samo pazite da ovo radite nježno i bez žurbe jer je svaka od ovih komponenti pametnog telefona dosta osjetljiva.

 

ČIŠČENJE TIPKOVNICE

Čišćenje računala, posebice tipkovnice i miša  

Vaše računalo, a posebice tipkovnica i miš su mjesta na kojima se nalaze tisuće ne baš dobrih bakterija. S obzirom na to dobra ideja je s vremena na vrijeme očistiti tipkovnicu i miš. Kada kažem s vremena na vrijeme to ne znači nužno svaki dan, ali isto tako ne znači niti jednom u šest mjeseci.

Otprilike svaki tjedan (ovisno o tome gdje i u koliko čistoj prostoriji se vaše računalo nalazi i koliko ga često koristite) očistite tipkovnicu i miš. Za ovo možete koristiti čak i vlažnu maramicu, s obzirom na to da je ona već ”utopljena” u alkoholnu otopinu, što će omogućiti da sve one masne mrlje odu sa vaših tipkovnica i miševa. Nakon čišćenja alkoholom i/ili vodom prebrišite tipkovnicu i miš.

Za ovo možete koristiti i tkanine od grubljih materijala s obzirom na to da ove komponente nisu toliko osjetljive. Kako biste očistili prostor između tipki koristite štapiće za čišćenje uha (s obzirom na njihovu savitljivost i vatu koju imaju na vrhu, a koja može doprijeti do teško dostupnih mjesta između tipki na tipkovnici vašeg računala.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here