Vjerojatno vam se to barem jednom dogodilo: uzeli ste svoj pametni telefon u ruku, rastegnuli ste ruku koliko ste god mogli kako biste na što bolji način fotografirali selfie vas i vaših prijatelja za Instagram.

No taman nakon što ste se svi pozicionirali ispred kamere, pojavio se problem: kako dosegnuti do tipke okidača, a da pritom svi ostanu u kadru i da selfie ispadne fotografiran na najbolji mogući način? Ako vam ovakve situacije nisu strane, onda je ovaj članak sigurno za vas, jer ćemo u nastavku nešto više reći o tome kako fotografirati selfie ”bez ruku” (i da vam pritom telefon ne ispadne iz ruke)!

Huawei Mate 20X 5G baterija

Kako opaliti ”selfie bez ruku” na Huawei pametnim telefonima

Huawijevi pametni telefoni svojim korisnicima nude mnoge mogućnosti kako fotografirati selfie (ali isto tako i obične) fotografije bez potrebe pritiskanja tipke za okidanje. Unutar opcija kamere (koje su označene simbolom zupčanika, on se nalazi u gornjem, desnom kutu) pronaći ćete nekoliko dodatnih mogućnosti: fotografiranje sa smiješkom, kontrole gesti, zvučne kontrole, riječ ”cheese” kao ključnu riječ za fotografiranje.

Opcije smiješka i prepoznavanja glasa rade jako dobro, no geste ruke će ponekad ”zaštekati (iz kojeg razloga, nije poznato). Osim ako te opcije drugačije podesite, vaš će Huawei pametni telefon automatski fotografirati selfie fotografije, pod uvjetom da je neka od mogućnosti odabrana. Na primjer, ako stojite ispred selfie kamere i ako koristite geste bez pokreta rukom (ili ”hands-free” geste), kamera uređaja će fotografirati nekoliko selfija odjednom. Svaki puta kada se nasmiješite, selfie kamera će zabilježiti selfie.

samsung galaxy note 10+ performanse

Kako fotografirati selfije bez korištenja ruku na Samsungovim pametnim telefonima

Slične mogućnosti moći ćete pronaći i na Samsungovim pametnim telefonima. Zahvaljujući kontroli glasa, uređaj će moći razlikovati želite li snimati videozapise ili samo fotografirati fotografije. Ako tako namjestite, glasovnim naredbama moći ćete bez ikakvih problema snimati i videozapise.

Ako pak namjestite okidanje selfie fotografija gestama dlana, Samsungovi pametni telefoni će, prije fotografiranja selfija, pričekati dvije sekunde. Nakon što svoj dlan pomaknete u okvir fotografije, senzor će to prepoznati kao gestu pokreta rukom i fotografirat će selfie.

U opcijama fotoaparata Samsungovih pametnih telefona imate nekoliko načina kako možete fotografirati selfie na malo drugačiji način od uobičajenog: glasovnom kontrolom, pokazivanjem dlana, klikom na senzor otkucaja srca i klikom na dodatnu tipku okidača (s time da posljednje dvije opcije uključuju tipkanje po uređaju, što znači onda i korištenje ruku).

Xiaomi Mi 9T

”Hands-free” fotografiranje selfija na pametnim telefonima općenito

U slučaju da vaš pametni telefon nema neke očigledne trikove za fotografiranje selfija bez korištenja ruku, problema nema. Postoje i drugi načini kako možete slikati svoje selfije bez klika na tipku okidača senzora kamere (što nije uvijek najzgodnije).

Velika većina pametnih telefona danas imaju fizičke tipke glasnoće, kao i fizičku tipku za isključivanje i uključivanje uređaja. Kod nekih uređaja tipka za stišavanje može se koristiti i kao tipka za fotografiranje selfija.

Možete koristiti i ”self-timer”, odnosno postavljeno vrijeme odbrojavanja, opciju koju danas ima gotovo svaki pametni telefon. U opcijama kamera telefona možete namjestiti odbrojavanje vremena od 2 do 5 sekundi. Nakon što odbrojavanje završi kamera će fotografirati selfie. I to je to. Fotografirali ste selfie ”bez korištenja ruku”!

Fotografiranje selfija nikada nije bilo baš jednostavno, no uz ove trikove to može biti jednostavnije i brže.

Piše: Z.K.

1 komentar

  1. Koristim Huawei uredaje i da opcija slikanja selifea pomocu podesavanja postavki je super. U postavkama sam odabrala opciju automatskog snimanja fotke pri osmijehu. Super praktično.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here