Ako razmišljate o promjeni (mobilnog) operatera, nije loše prvo provjeriti da li je vaš telefonotključan” za sve telefonske mreže. Ako je, onda u njega možete staviti koju god SIM karticu želite, odnosno možete mijenjati tele operatere kad god to poželite. Ali ako je zaključan, onda ga prvo morate otključati jer inače neće raditi.

Zato ćemo vam u ovom tekstu pokazati kako provjeriti je li telefon otključan ili nije, te što napraviti ako je zaključan.

Što uopće znači otključan telefon?

Prije nego krenemo dalje s tekstom, važno je da razjasnimo nekoliko pojmova, odnosno što znači da je telefon otključan. U ovom slučaju ne mislimo na zaključavanje ili otključavanje telefona putem PIN-a ili otiska prsta. Isto tako, imati otključan telefon ne znači imati jailbreakan iPhone ili rootan Android.

Umjesto toga – termin “otključan” nam govori da li vaš telefon može primiti SIM karticu drugog teleoperatera. Ako ga kupite uz pretplatu kod teleoperatera A i želite nakon isteka ugovorne obaveze prijeći kod teleoperatera B, morate znati je li vam telefon sposoban “primiti” drugu SIM karticu.

Nažalost, neki teleoperateri zaključaju telefon na svoju SIM karticu i onda ih morate ići tražiti da vam ga otključaju. Prije se to čak i moralo platiti, no sada su dužni to napraviti besplatno. Barem uz određene uvjete.

Kako provjeriti je li iPhone otključan?

Na iOS-u 14 postoji lako naći da provjerite stanje svog iPhonea. Samo odite u Settings > General > About i nađite Carrier Lock polje (ili Network Provider Lock). Ako u tom polju vidite “No SIM restrictions” to znači da je vaš iPhone otključan za sve teleoperatere.

Na ranijim verzijama iOS-a odite u Settings > Cellular (ili Mobile Data) > Cellular Data Options (ili Mobile Data Options). Ako tamo vidite opciju koja se zove “Cellular Data Network” (ili Mobile Data Network) to vjerojatno znači da vam je telefon otključan.

U ovom drugom slučaju niste 100 posto sigurni da je iPhone otključan, ali možete probati staviti SIM karticu druge mobilne mreže i vidjeti hoće li raditi ili ne. Ako ne vidite tu opciju, onda vam je vjerojatno iPhone zaključan na trenutačnu telefonsku, odnosno mobilnu mrežu i morate ga dati otključati.

Kako provjeriti je li Android otključan?

Nažalost, Android nema kao iPhone jednostavnu metodu provjere za SIM karticu. Ali postoji metoda koju možete probati, iako nije savršena. Samo odite u Settings > Network & Internet. Kraj opcije “Mobile network” vidjet ćete “+” (plus) gumb. On vam daje mogućnost da dodate sekundarnu mrežu (ako to mobitel dozvoljava). Ako ne vidite, onda vam ili telefon ne dozvoljava dodavanje sekundarne mreže ili vam je telefon zaključan na trenutačnog teleoperatera.

Ovo gore se referencira na Stock android. Proces na vašem telefonu može biti drugačiji i čak i ako nemate “plus” gumbić, telefon može biti otključan. Da biste bili 100 posto sigurni, napravite iduće …

Umetnite drugu SIM karticu u vaše telefon

Da biste 100 posto bili sigurni da je vaš telefon otključan (bio to Android ili iPhone), najbolje je testirati sa SIM karticom drugog tele operatera. Ako nemate drugu SIM karticu, najbolje je pitati prijatelje ili obitelj da umetnu SIM karticu u vaš telefon, te ju otključaju sa svojim PIN-om. Nakon toga bi trebali napraviti jedan telefonski poziv.

Ako se poziv uspostavi i sve radi, onda je vaš telefon otključan. Ako ne možete nazvati nikoga ili telefon uopće ne prepoznaje telefonsku (mobilnu) mrežu, onda postoji šansa da je telefon zaključan na spomenutu mrežu koju koristite. To je definitivno najbolja metoda za Android, ali nije loša ni za testiranje iOS uređaja.

Što ako je moj telefon zaključan?

Ako je vaš telefon zaključan, ne brinite. Nije kraj svijeta. Ako ste mobitel uzeli na pretplatu uz određeni ugovor, odite u poslovnicu teleoperatera kod kojeg ste ga uzeli i pitajte mogu li ga otključati. Velika je šansa da će vam to besplatno napraviti ako je prošlo ugovorno razdoblje.

Ako i nije, možda ga možete otključati tako da platite, samo je pitanje zašto za želite otključati ako vam još ugovor nije istekao i morate koristiti postojeću mrežu. U svakom slučaju, prije nego kupite novu SIM karticu druge telefonske mreže, provjerite podržava li vaš telefon tu drugu mrežu i što sve morate napraviti prije toga. I naravno, uvijek je bolje imati otključan telefon ako ga namjeravate prodati.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here