Instagram je danas dominantna platforma za razmjenu fotografija na internetu i postao je jedina stranica na društvenim mrežama koju koriste ljudi koji se radije izražavaju slikama, a ne riječima.

No ni Instagram nije otporan na probleme. Što učiniti kada Instagram ne radi? U nastavku članka govorit ćemo o najčešćim razlozima zbog kojih Instagram ne funkcionira ili ne funkcionira pravilno, kao i o potencijalnim rješenjima za te probleme!

android čiščenje keš memorije

Očistite pred-memoriju na svom pametnom telefonu

Ako vam ponovno pokretanje nije riješilo problem s Instagramom, pokušajte očistiti podatke i predmemoriju aplikacije. Iako na Androidu možete očistiti predmemoriju i podatke za svaku pojedinačnu aplikaciju, na iPhoneu ćete ovo riješiti tako što ćete deinstalirati i ponovo instalirati aplikaciju.

Srećom, postoji funkcija “Isključi”, što znači da se vaši Instagram podaci čuvaju na telefonu čak i nakon što izbrišete aplikaciju. Svi se ti podaci onda vraćaju nakon što ponovo instalirate Instagram na svoj uređaj. To je u stvari zaobilazni način čišćenja pred-memorije.

Kako biste obrisali Instagram s vašeg iPhonea, idite na Postavke -> Općenito -> Pohrana iPhonea. Ondje listajte prema dolje sve dok ne pronađete aplikaciju Instagram; kliknite na nju, a zatim kliknite “Isključi aplikaciju”. Idite u App Store, pronađite Instagram i ponovo ga odande instalirajte.

 

Kako očistiti cache memoriju na Android uređajima?

Otvorite “Postavke i idite pod ”Aplikacije.” Kliknite na Instagram. Ovisno o verziji vašeg Android uređaja, možda ćete trebati kliknuti i na opcije Pohrane kako biste pristupili postavkama “Obriši podatke” i “Očisti pred-memoriju.” Sada kliknite na ”Izbriši pred-memoriju.” Da biste izbrisali podatke, ponovite iste te korake, ali ovaj put umjesto ”Izbriši pred-memoriju” kliknite na ”Izbriši podatke.” Za detaljne upupte pogledajte ovdje.

 

Omogućite dopuštenja na Instagramu

Instagram zahtijeva jako puno dopuštenja za ispravan rad, bez obzira radi li se o verziji za iOS ili za Android. ”Kamera, Kontakti, Mikrofon, Fotografije i Pohrana,” samo su neka od dopuštenja koja Instagram zahtijeva, od kojih neka korisnici moraju, a neka, ako to žele, mogu dopustiti. U slučaju da su samo neka od potrebnih dopuštenja onemogućena, Instagram možda neće raditi ispravno.

Omogućite dopuštenja na Instagramu

Na Androidu provjerite jesu li dopuštenja za aplikacije omogućena. To možete učiniti ako odete na „Postavke -> Aplikacije i obavijesti -> Instagram -> Dopuštenja.“ Ovisno o verziji Androida, na ovom ćete zaslonu morati kliknuti na prekidače pored svake opcije tako da postanu zelene ili dodirnuti unose na popisu “Onemogućeno,” kako biste ih omogućili.

Na iOS-u idite na “Postavke -> Instagram” i provjerite jesu li ondje uključena sva dopuštenja koja trebaju biti dopuštena.

 

Možda je problem s Instagramovim poslužiteljima

Ako postoje problemi s Instagramom općenito, kod svih korisnika, tu ne možete ništa drugo učiniti, osim pričekati dok tim ne otkloni probleme koji postoje. Znakovi koje ćete dobiti, a koji ukazuju na problem s Instagramovim poslužiteljima bit će označeni sa “5xx”.

Kako biste provjerili je li problem u Instagramu, možete koristiti neovisan način provjere statusa, kao što je ”Detector Down, Is It Down?“ ili ”Outage Report.” U tražilicu svog internetskog preglednika unesite URL adresu i pričekate malo. U slučaju da postoji problem s Instagramom, dobit ćete poruke tipa: “Mogući problemi na Instagramu” ili “Problemi na Instagramu.”

Leži li problem s Instagramom možete provjeriti i putem Twittera.

noviteti-na-instagramu

Pokušajte s nekim drugim uređajem

Ako problem ne leži u vašoj internetskoj vezi, možete pokušati koristiti Instagram na drugom uređaju. Provjerite radi li Instagram, odnosno možete li se ulogirati u svoj Instagram račun s nekog drugog uređaja ili pametnog telefona.

Ono što isto tako možete provjeriti su mogućnosti i njihova funkcionalnost na drugom uređaju, kao što su vijesti, pregledavanje videozapisa, Reelsa, objavljivanje fotografija. U slučaju da sve te mogućnosti normalno funkcioniraju na jednom pametnom telefonu no ne i na drugom, problem je gotovo sigurno s pametnim telefonom.

ažuriranje instagrama

Nadogradite svoj Instagram

Ako do sada niti jedno od potencijalnih rješenja nije uspjelo, jedan od mogućih uzročnika problema jest neažuriranost aplikacije.. Novije verzije obično sadrže sigurnosne zakrpe i ispravke programskih pogrešaka, osim novih značajki koje programeri ubace, što znači da bi bilo itekako dobro redovito ažurirati aplikacije koje redovito koristite, a samim time i Instagram.

Evo kako možete ažurirati Instagram:

  1. Otvorite trgovinu Google Play i dodirnite izbornik (koji je označen ikonom hamburgera, odnosno s tri vodoravne crte) i koji se nalazi u gornjem, lijevom dijelu zaslona.
  2. Dodirnite opciju pod nazivom „Moje aplikacije i igre,“ a zatim provjerite postoji li dostupno ažuriranje pored aplikacije Instagrama. U slučaju da je pored Instagrama opcija na koju možete kliknuti pod nazivom ”Ažuriraj” ili ”Update” to znači da je možete ažurirati. Učinite to tako što ćete kliknuti na nju.
  3. Nakon što ste završili s ažuriranjem aplikacije, ponovno je pokušajte pokrenuti. U jako puno slučajeva zna se dogoditi da baš ažuriranje aplikacije rješava mnoge probleme, budući da se u novim ažuriranjima kriju popravci velikoj broja problema koji su postojali u protekloj verziji. Osim toga, neke aplikacije, kao što je Instagram, jednostavno neće funkcionirati normalno, osim ako ih ne ažurirate.

 

instagram

Deinstalirajte i ponovno instalirajte Instagram

Instagram može imati problema i zbog različitih grešaka. Ako je problem uzrokovan programskom pogreškom, problem ćete moći popraviti deinstaliranjem i ponovnom instalacijom aplikacije. Kako biste deinstalirali i ponovno instalirali Instagram, učinite ovo:

 

  1. Kliknite na ”Postavke” pa zatim na ”Aplikacije i obavijesti.”
  2. Nakon toga kliknite na Instagram. Sada kliknite na ”Deinstaliraj” odnosno na ”Uninstall” i idite ponovno u Google Play Trgovinu. Ondje pronađite Instagram i kliknite na instaliranje. Nakon toga na vašem će se uređaju nalaziti svježe instalirana verzija Instagrama.

Provjerite obavijesti u vezi uobičajenih problema i grešaka

Kao i većina drugih aplikacija, Instagram također sadrži niz poruka i obavijesti o pogreškama i poznatim problemima. Taj se popis redovito ažurira, kako bi korisnici mogli pronaći moguća rješenja za svoje svakodnevne probleme, s kojima se susreću tijekom korištenja aplikacije.

Instagram notifikacije

Probleme najčešće pogađaju mobilnu verziju aplikacije. Ako Instagram imate instaliran na svom računalu i pametnom telefonu, ako ne radi na telefonu, provjerite radi li računalna verzija. Grešku s kojom ste se susreli možete unijeti u Google kako biste saznali je li takav problem već prijavljen i je li riješen. U velikoj većini situacija većina problema s Instagramom već je prijavljena, jer je neki korisnik vrlo vjerojatno imao isti ili sličan problem kao onaj s kojim se vi susrećete.

Ako i dalje niste uspjeli riješiti problem, možete prijaviti problem izravno Instagramu. Tijekom prijave problema, svakako navedite što više detalja o problemu s kojim se suočavate u izvješću, kao i informacije o uređaju kojeg upotrebljavate i onome što ste radili prije nego što se problem pojavio.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here