Tim istraživača na čelu s Dartmouth College institutom, napokon je uspio riješiti problem kako jeftino poboljšati snagu bežičnog signala za velike unutarnje prostore s više soba. Bilo da se radi o stanu, kući ili uredu na ovaj način možete osjetno poboljšati bežični signal u prostoru gdje ga fali.

Istraživanje, je predstavljeno u srijedu, 8. studenog, na ACM-ovom BuildSys 2017 u Delftu, Nizozemska, a cijela prića se oslanja na trodimenzionalni tisak kako bi se proizveo jeftin, prilagođeni reflektor koji usmjerava bežične signale tamo gdje ih korisnici najviše trebaju.

Prilagođavanje pokrivenosti bežičnih mreža unutar zgrada ključno je za korisnike da poboljšaju prijem signala u željenim područjima, a oslabe signale u drugima gdje ga netrebaju. Oblikovanjem signala korisnici mogu povećati učinkovitost bežične mreže smanjivanjem utjecaja građevinskih materijala i rasporeda interijera.

 


pojačavanje wi fi signala sa aluminijom

 

Nakon testiranja pristupa u dva različita interijera za jačinu signala i brzinu, istraživači su izvijestili da optimizirani 3-D reflektori pružaju brojne prednosti, uključujući: nisku cijenu i jednostavnost korištenja za ne-stručne korisnike. Istraživači su testirali reflektor s različitim Wi-Fi pristupnim točkama, uključujući i one s najnovijim Wi-Fi protokolom 802.11ac.

“S jednostavnim ulaganjem od oko 35 dolara i određivanjem zahtjeva za pokrivenost, bežični reflektor može biti izrađen po narudžbi da bi nadmašio antene koje koštaju tisuće dolara”, rekao je Zhou.

Kako bi stvorili tehnologiju, istraživanje je dizajniralo algoritam koji optimizira oblik 3-D reflektora za ciljanje bežične pokrivenosti. Tim je također razvio pristup simuliranju kako se radio signali šire i komuniciraju sa objektima u njihovom okruženju.

S informacijama o određenom unutarnjem prostoru, mjestima bežičnih pristupnih točaka i željenom ciljnom području, sustav izračunava optimizirani oblik reflektora u samo 23 minuta. Istraživači su otkrili da reflektori mogu smanjiti snagu do 10 dB gdje signal nije potreban i povećati snagu od 6 dB gdje je to potrebno. Također je relativno lako postaviti reflektor.

Kako to izgleda u stvarnsoti pogledajte u ovom kratkom videu:

Iako tim radi uz pomoć 3D printera, možda bi bila dovoljna aluminijska folija naljepljenja na kartonu ili tuba od popularnog čipsa Pringles, koja je iznutra obljepljena aluminijskom folijom, da se postignu slični rezultati. Trebalo bi isprobati..

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here