Procesor: Koliko toplo je pretoplo?

“Pregrijava mi se procesor?” Kada se računalo spontano isključi, smrzne ekran, ili počinje da šteka u nekoj zahtjevnijoj igri, ovo je jedno od prvih pitanja koje nam padne na pamet. A jednostavno je provjeriti: sve što trebate učiniti je instalirati neki softver za praćenje temperature proceosra, kao što je HWMonitor i pokrenuti ga dok igrate igricu. (Ako želite još više podataka nego što vam HWMonitor daje, instalirajte HWiNFO 64 on je još opsežniji sa informacijama.) Pogledajte temperature u radu kako bi zaključili je li vaš procesor krivac. Slijedeće pitanje, ako se vaš procesor zaista pregrijava, je: “Hoće li pregrijavanje oštetiti moj procesor?

Kratak odgovor? Neće.

Kada radi na normalnoj brzini, posebice kod stolnih računala, toplina procesora ne bi trebala nikada biti problem – pod pretpostavkom da sve radi kako treba. A ako stvari ne idu dobro i vaš procesor se pregrijava, toplinska zaštita ugrađena unutar svakog procesora, će se pokrenuti da spriječi da bude učinjena ozbiljnija šteta. Prijenosna računala su nešto složenija, jer je hlađenje procesora i grafičke kartice u tankom kućištu jednostavno teže nego u stolnom računalu. Opet, sustav za termalno usporavanje bi se trebao pokrenuti i zaustaviti vas prije nego što se nešto ošteti, ali je mnogo vjerojatnije da ćete osjetiti pad u performansama ako se procesor previše zagrije.

TEMPERATURE PROCESORA
  • Ispod 60°C: Sve je u redu. Normalna temperatura.
  • 60-70°C: Normalno radi, ali možda ipak malo pretoplo (provjerite ventilator i prašinu).
  • 70-80°C: Možda je u redu ako ste overklokirali i pokušavate izvući još 100MHz, inače provjerite rashladne ventilatore, prašinu, a možda i smanjite napon ili overklok (ako je primjenjivo).
  • 80-90°C: Potencijalno se događa termalno usporavanje i ne biste trebali dozvoliti veću temperaturu za CPU
  • Preko 90°C: Skoro sigurno se dešava termalno usporavanje, a kombinirano sa visokim naponom bi se mogao oštetiti procesor u narednim mjesecima ili godinama.

 


TEMPERATURA PROCESORA

Ako niste overklokirali i temperatura procesora dostiže 80°C ili više, to je znak upozorenja da nešto ne radi kako treba. Možda je ventilator prestao sa radom, ili termalna pasta nije primijenjena pravilno, ili je vaš hladnjak jako prašnjav. Većina desktop procesora bi trebala da bude u rasponu na 50-70C° pod opterećenjem i ako stalno prelazi 80 bez overkloka, to je svakako razlog za zabrinutost.

Overklokiranje, sa druge strane, oslikava drugačiju sliku. Oštećenje CPU-a preko overklokiranja bez dizanja napona je vrlo malo vjerojatno, ali neke auto-overklok značajke u BIOS-u matične ploče će primijeniti veći napon. Kada koristite CPU na većem kloku od standardnog, postoji mogućnost da imate nestabilnosti ako stvari postanu previše vruće. Ali ako gurate napone previsoko i koristite overkloking, onda da, možete oštetiti CPU.

Overklokirane temperature mogu teoretski ići visoko iznad 90°C, a da su i dalje ‘sigurne’, jer je maksimalna temperatura za mnoge procesore navedena u rasponu od 105 do 110°C. No, za dugotrajnu uporabu puno je bolje da općenito održavate temperature ispod 80°C i da ne prelazite 85°C. Osim toga, izvlačenje posljednjih 100-200MHz iz procesora obično zahtijeva veći napon i zapravo je nepotreban jer vam daje samo 1-3% bolje performanse, a dovodi u pitanje vijek trajanja procesora. I to pod pretpostavkom da grafička kartica nije usko grlo, u kojem slučaju overklok procesora možda čak i nema nekog posebnog učinka.

Srećom, postoji mnogo dostupnih opcija za pomoć u borbi protiv topline. Hladnjak i ventilator koji se isporučuju sa procesorom su u redu za normalnu uporabu, iako nisu uvijek tako tihi kao što bi netko želio. U tom slučaju je vjerojatno najbolje preskočiti overkloking ili ako baš morate onda u manjoj mjeri.

Zato nije loša ideja uložiti malo novaca i u kvalitetan hladnjak za vaš procesor, a to nije skupo. Dobro zračno hlađenje se može dobiti za oko 250 kuna, a dovoljno je za dobar overclocking (mislimo na 4,6GHz na Skylake procesoru).

Vodeno hlađenje (oko 700 kuna) će se još bolje nositi sa toplinom i smanjiti temperature za nekoliko dodatnih stupnjeva, čak i kada je procesor overklokan, pomažući vam da dobijete konačnih 100-200Mhz (4,7-4,8GHz na Skylake). A ako dobro čišćenje ventilatora sa usisavačem, ne smanji radnu temperaturu procesora, razmislite o kupnji nove termalne paste. Ako vaš procesor nekoliko godina radi sa istom pastom, nova termalna pasta će ga osvježiti i pomoći kod odvođenja topline.

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here