Kupnja novog pametnog telefona u isto je vrijem vrlo uzbuđujuće ali i preplavljujuće iskustvo. Želite kupiti novi uređaj, želite svoj novac pametno uložiti, ali što odabrati? Kako znati koji bi od svih trenutno dostupnih ”pametnjakovića” neki bio baš idealan za vas kao kupca? Naravno, proces kupnje se može dodatno pojednostaviti dodatnim informiranjem. Ovisno o tome što je kome važno kod pametnog telefona, kupac će gravitirati prema tome.

No, bez obzira na sve potencijalne pripreme koje napravimo, isto tako možemo i napraviti neke greške. O kakvim se greškama radi te koje su greške koje svatko od nas može učiniti prilikom kupnje novog, pametnog telefona (te kako ih izbjeći) pročitajte u nastavku članka.

SAMSUNG GALAXY S10

Je li potrebno za jedan pametni telefon izdvojiti baš 6-7.000 kuna?

Da, zvuči i izgleda impresivno kada na stol u kafiću stavite svoj novi Samsung Galaxy S10+, Huawei P20 Pro ili iPhone XS Max. Svi vas gledaju, dive vam se i vi osjetite kako vam prestiž u lokalnom kafiću (ali i među prijateljima, poznanicima i poslovnim suradnicima) raste. Jer, koja je ”fora” ako na stol izvadite novi Vivax, Cubot ili Xiaomi? Većina vaših prijatelja ionako nije niti čula za te uređaje, a i teško je izgovoriti ”šaomi”.

Ipak, koliko god to oku i za prestiž bilo ugodno, najnoviji pametni telefoni koštaju jako puno novca. Činjenica jest da svaki od najnovijih, top, ”high-end”, visokorazrednih pametnih telefona na sebi ima čitav spektar najnovijih mogućnosti, od trostrukih kamera sa OIS-om, Gorilla Glass verzije 6 i čitača otisaka ”unutar ekrana”. Isto tako, činjenica je da mnogima od nas velika većina tih ”high-end” stvari kojima se takvi uređaji mogu pohvaliti neće trebati.

Koliko poznajete korisnika koji koriste baš sve razvikane mogućnosti koje neki Samsung Galaxy S10, LG G8 ili Sony Xperia XZ posjeduje u sebi? Iako ti uređaji izgledaju ”cool”, istina je da se danas na tržištu mogu pronaći i puno cjenovno pristupačniji, a opet solidni pametni telefoni. Jer, nije sve u prestižu.

Huawei Cares

Previše pažnje obraćate na brandove

Da, neki će reći da su poznati i renomirani brandovi renomirani s razlogom i da je svaki Samsung bolji od bilo kojeg Cubota ili Ulefonea. To je točno, ali djelomično. Većina renomiranih proizvođača pametnih telefona svoje uređaje danas na tržište stavlja po puno višoj cijeni od one koliko uređaj zaista vrijedi. Razlog tomu jest naziv branda.

Znači li to da se trebate odlučiti na neke kineske ”’jeftinjake”, za koje ni ne znate odakle su i tko ih proizvodi? Ne. Ali isto tako, ako želite spoj pristupačnosti cijene i solidne performanse, za to ne morate izdvojiti nekoliko tisuća kuna. Proizvođači kao što su Huawei (i njegov pod-brand Honor) svjedoče tomu da na tržištu možete pronaći vrlo kvalitetan pametni telefon, koji će na sebi i u sebi imati solidan zbir najnovijih tehnoloških postignuća, ali za povoljnu cijenu. Opet, stvar je u ukusu, onome što volite i onome što vam je važnije.

Huawei Mate 30 Pro

Moram kupiti najnoviji model

Opet se vraćamo na isto: prestiž i imidž. Uskoro na tržište izlazi nova serija iPhone pametnih telefona. Naravno, oni koji prate stanje na tržištu znaju kako već godinama Apple svoje pametne telefone prodaje po višoj cijeni u odnosu na sve ostale brandove i uređaje. Apple kaže kako su razlozi za to ”najnovija tehnologija”, ”najbolja fluidnost”, ”najbolje kamere”, najbolje ovo ili ono.

Ovo je… u najmanju ruku vrlo diskutabilno. Jer iskreno danas na tržištu možete pronaći i Xiaomi koji je fluidan, a koji košta puno manje od iPhonea. No pravilo da se mora imati najnoviji model ne vrijedi samo kod iPhonea. Određen broj korisnika, bez obzira na to kakav uređaj željeli kupiti, smatraju da je najbolje da imaju najnovije ”pošto, poto”.

Osim što tako izdvajaju puno veće svote novca, najnoviji uređaji vrlo često u sebi i na sebi nemaju neka značajna poboljšanja u odnosu na recimo prošlogodišnje modele. Vratimo se na naš dobri stari Apple usporedimo iPhone XR i iPhone 11. Razlike su ne toliko ogromne, ali je zato razlika u cijeni ogromna. Ili Samsung Galaxy S9 i S10. Primjera ima puno. No ako želite imalo uštedjeti, ne biste se trebali odlučivati za najnovije modele.

find my iphone

”Kakav pametni telefon tražite? – Bijeli”.

OK, ne moramo biti vrsni poznavatelji tehnologije i znati sve što se može znati o performansama pametnih telefona prije nego što odemo u kupnju i kupimo nove uređaje. No ono što je potrebno i što će vam biti od ogromne pomoći jest da znate barem nešto, odnosno barem osnove onoga što vi kao kupac od jednog pametnog telefona tražite.

Ovo je slično kao da idete u kupnju novog automobila, dođete u auto-salon, prodavač vas upita: „Kakav automobil tražite“? a vi mu odgovorite: „Pa, može onaj ondje plave boje“. To je recept za bacanje novca i u 99% slučajeva nećete dobiti ono što vam zaista treba. Iz tog razloga, prije nego što odete u trgovinu (ili se odlučite na internetsku kupovinu), informirajte se. Razmislite što je ono što vam najviše ”treba” kod vašeg novog uređaja. Je li to brzina, izdržljivost, dugotrajnost baterije, lijep dizajn, odličan ekran ili nešto šesto?

 

Odlazak u kupnju bez prethodnog uspoređivanja cijena

Još jedna stvar koju sam osobno primijetio da neki potencijalni kupci rade, jest odlazak u kupnju bez prethodnog uspoređivanja cijena. Neki pomisle kako se cijena pojedinih uređaja neće previše razlikovati i kako nema potrebe uspoređivati njihove cijene. Ipak, to vrlo često nije istina. Jedan uređaj može na jednom mjestu koštati više ili manje u odnosu na drugo prodavno mjesto.

Stvar je još bolja ako uređaj kupujete putem neke od dostupnih pretplatničkih tarifa pružatelja usluga ili ako ga odlučite kupiti ”preko interneta”. Nekima 500-injak kuna manje neće ništa značiti, no onima koji žele uštedjeti značit će jako puno.

rom i ram na mobitelu

Koliko je RAM i ROM dovoljno?

Osim pogrešaka koje sam naveo bilo bi dobro obratiti pozornost i na jedan vrlo važan segment pametnog telefona: memorija. Sa gigabajtom radne memorije i 8 gigabajta unutarnje memorije nećete daleko stići. Aplikacije zahtijevaju neprestane nadogradnje, svaka nova nadogradnja zauzima dodatan prostor u vašem uređaju. Dodajmo tu i pokoju fotografijicu, videozapisić, igru, aplikacije sa Google Play Trgovine i tih osam (točnije oko 6.5) GB se potroši dok ste rekli keks.

Umjesto da nakon šest mjeseci morate kupiti novi uređaj, bolje je rješenje da odmah uložite malo više novca u neki koji ima adekvatnu količinu radne memorije (RAM) i unutarnje memorije za pohranu (ROM), sukladno današnjim potrebama. Dobra stvar je što za relativno nisku cijenu možete pronaći solidne uređaje koji imaju 3 GB RAM i oko 32 GB ROM. Sve ostalo, kao što su kamere, dizajn, materijal izrade uređaja, ekrani, dimenzije, je u potpunosti na vama.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Ja sam se prevarija kad sam glumio da mogu dobiti povoljniji smartphone iz kine odnosno Huawei Mate 20 pro, posto mi on jedini odgovara da igram poker turnire na Casino Guru sajtu, medjutim, dobia sam kršinu tešku od telefona, ne mogu ga napopravljati, bolje da sam otisa u dućan kupit si sebi pa makar bilo i skuplje…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here