Google Assistant nam je trebao biti ”ultimativni” pomoćnik na kojeg bismo se mogli uvijek osloniti i koji bi nam uvijek mogao biti u džepu. Umjesto toga vrlo velik broj korisnika Android pametnih telefona susreli su se (i to nerijetko) s baš suprotnim: umjesto odličnog ”asistenta” dobili su osrednji servis koji je ”samo OK”.

Ipak, mjesta za paniku nema. Uvijek postoji nešto što se može učiniti. Slično je i sa Googleovim ”asistentom”, za čije probleme isto tako postoje rješenja. Ako se i vi susrećete (ili ste se susreli) s nekima od problema, ovaj članak bi mogao biti baš za vas.

 

Provjerite postavke jezika

U slučaju da Google Assistant ne radi kako treba ili da ne odgovara na naredbe, problem bi mogao biti u tome što je vrlo vjerojatno kriv unos teksta na ”pogrešnom” jeziku. Za veliku većinu korisnika predefinirani jezik će biti US English. Ipak, bez obzira na to, u slučaju da se susretnete s problemom ne odgovaranja na naredbe, jezik unosa bi mogao biti prvi problem na koji valja obratiti pozornost.

change-Google-App-settings

Da biste provjerili koji je jezik unosa, idite pod Settings ili Postavke. Kako biste to učinili, idite pod Google App, pa na glavni izbornik i ondje pod Settings – Voice (koji se nalazi unutar Search opcije). Iz glasovnog ili Voice izbornika odaberite odgovarajući jezik unosa. Naravno, ovdje ćete vidjeti cijelo mnoštvo jezika koji će vam biti ponuđeni na izbor, a pored svakog jezika će biti i kvadratić, čijim označavanjem ili odznačavanjem korisnik bira koji jezik unosa želi. Na žalost morat ćete odabrati neki od stranih jezika jer Google assistant ne dolazi na hrvatskom jeziku.

Još jedan uzrok problema može ležati u tome ako niste nadogradili bazu podataka aplikacije. Idite pod Voice izbornik, pa pod Offline speech recognition i nakon toga skinite odgovarajući paket za English jezik.

 

 

Što je s mikrofonom na vašem uređaju? Ne bi bilo loše provjeriti ga

S obzirom na to kako se radi o sustavu koji je u cijelosti zasnovan na davanju glasovnih naredbi, Google Assistant se uvelike oslanja na mikrofon vašeg uređaja. Svaki puta nakon što pokrenete Google App, trebala bi se i pokazati ikona vašeg mikrofona koja bi se trebala nalaziti na desnoj strani pretraživača. Ona bi trebala biti osjenčana vidljivo (ne posivljena). Ako vidite da su crte na mikrofonu isprekidane (a ne spojene kao što bi trebale biti) vrlo je vjerojatno kako je uzrok problema mikrofon.

čiščenje mikrofona na mobitelu

Točniji uzrok problema s mikrofonom može se odnositi na mehanički dio koji može biti zaprljan zbog čega cijeli mikrofon neće raditi kako treba. Mikrofon se na velikoj većini pametnih telefona nalazi tik do microUSB utora (ili USB-C), a prepoznati ćete ga po malenim rešetkastim otvorima koje bi onda bilo dobro očistiti. Jednostavno uzmite nešto što je dovoljno usko i nježno (s naglaskom na nježno) očistite rešetkaste utore. Ovo će u nekim slučajevima otkloniti problem. Ako problem i dalje bude perzistirao, idite unutar aplikacija mikrofona unutar Google App.

Još jedan uzročnik (ili potencijalni uzročnik) problema s mikrofonom može se ogledati u aplikacijama koje rade u pozadini uređaja. Naime, ako aplikacija radi u pozadini i na taj način kreira buku, ta buka će ometati ono što mikrofon treba ”primiti”. Ako primijetite da neka aplikacija stvara buku – isključite je.

 

Onemogućivanje S Voicea ili Bixbyja isto tako može pomoći u otklanjanju problema (u slučaju da imate Samsung uređaj)

Iako ne postoji neko logično objašnjenje zbog čega je to tako, čini se da su i Google Assistant i stariji Google Now jednostavno nekompatibilni sa Bixby i S Voice aplikacijama. Ova nekompatibilnost nije uvijek slučaj, što znači da postoje situacije u kojima će stvari raditi kako treba, ali isto tako postoje i situacije kada aplikacije i servisi jednostavno neće biti kompatibilni. Ovo je slučaj kod Samsung pametnih telefona (opet- ne kod svih i ne uvijek).

bixby disable

U slučaju da i vi imate na vašem Samsung pametnom telefonu instalirane i Bixby i S Voice i ako uz to želite koristiti Google Assistant, vrlo je vjerojatno da će vam se dogoditi problem da vam jedan od tih (ili niti jedan) servisa ne radi kako treba. Rješenje bi u tom slučaju bilo onemogućivanje jednog od navedenih servisa. Da biste ovo učinili, sve što trebate učiniti jest kliknuti na ikonu S Voicea ili Bixbyja i nakon toga dugim klikom odabrati Disable ili Onemogući.

 

Ne zaboravite na ono što je očito

Iako ovo može izgledati preočito da bi bilo označeno kao problem, činjenica jest kako Google Assistant koristi podatkovni promet, odnosno internet vezu. Ako vaš uređaj nije spojen niti na podatkovni promet uređaja niti na odgovarajuću Wi-Fi vezu, Google Assistant neće raditi.

Ponekad se zna dogoditi da, unatoč tomu što postoji internet veza, Google Assistant ipak ne radi ili se ne želi pokrenuti. Ako vam se to dogodi, jednostavno pokušajte restartirati vaše internetske veze (ili vezu) i nakon toga pokušajte ponovno spojiti Google Assistant. Još jedna stvar koja bi trebala biti uključena jest opcija ”OK Google”.

OK Google any time

Kako biste omogućili ovu opciju idite pod Google App, pa na Settings – Search – Voice – OK Google detection. Ovdje označite opciju ”OK Google any time” što bi trebalo omogućiti to da Google Assistant bude automatski omogućen svaki puta kada vaš uređaj bude bio spojen na neku internet konekciju.

 

Restartajte ”OK Google” glasovne naredbe

Još jedna stvar koja se zna dogoditi sa Google Assistant-om jest to da on ”zaboravi” naredbe koje ste unijeli u bazu podataka. Ako ste sve ostale metode popravaka i otklanjanja grešaka pokušali i niti jedna ne radi, pokušajte resetirati glasovne naredbe.

Settings – Search – Voice – ''OK Google'' detection

Kako biste ovo učinili idite pod Google App te nakon toga klasično pod Settings – Search – Voice – ”OK Google” detection. Odavde kliknite na Retrain voice model i kliknite na OK Google tri puta. Ovo bi trebalo vratiti stvari ”na početak” i (nadamo se) otkloniti probleme s nefunkioniranjem Google Assistant servisa.

Iako se Google svim silama trudi ne bi li svojim korisnicima pružio i omogućio ”ultimativni” i najbolji servis za pomoć i ”asistiranje”, kao što možemo vidjeti iz priloženoga – stvari nisu uvijek idealne. Tako je to manje-više kod svih tehnološko-informatičkih pomagala koja nam danas služe i bez kojih nam je život gotovo pa nezamisliv. Ono što je dobro u svemu ovome jest to da za svaki problem postoji i rješenje. Samo je pitanje kada ćemo ga pronaći.

Jeste li se vi dosad susretali s problemima koji su se odnosili na Google Assistant?

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Nikad nije radio dovoljno dobro da bih ga smatrao korisnim.
    Na Samsung Note uređajima npr voice komande rade odlično sa poprilično dobrom detekcijom balkanskih jezika

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here