Kamera je danas dio standardne opreme svakog pametnog uređaja. Nekim korisnicima kamera nije toliko važna i ne posvećuju previše pažnje kvaliteti ovog gadgeta. Drugom dijelu korisnika kamera je opet jedan od najvažnijih dijelova uređaja. Neki korisnici, ovisno o tome kakvu kameru neki uređaj ima, odlučuju o tome koji će uređaj kupiti.

Tehnologija kamera na pametnim telefonima iz godine u godinu doživljava napredak i pomak, što je svakako dobra stvar, bez obzira na to jeste li ljubitelj fotografiranja i snimanja video-isječaka u Full HD-u ili niste. Stvar je u tome da će gotovo svaki korisnik doći u situaciju da će barem ponekad htjeti nešto fotografirati.

 

kamera na mobitelu


 

Zahvaljujući našim mobilnim uređajima i kamerama koje se nalaze na njima mi danas imamo mogućnost fotografiranja, snimanja videa kao i dijeljenja fotografija/videa preko interneta.

Kamere i mogućnosti koje s njima dolaze su u posljednjih nekoliko godina dosta utjecale na naše živote (sjetimo se samo Memes-a i ”selfie” kulture koja se širi, pogotovo među mlađom populacijom). Neki korisnici doslovno svaku svoju aktivnost fotografiraju i stavljaju na različite internet stranice (hrana nije hrana ako nije bila na Instagramu).

Da, kamere imaju svojih prednosti i nedostataka. No, ovdje nećemo govoriti o nedostacima. Ovdje ćemo nešto reći o nekim stvarno cool mogućnostima koje većina kamera na pametnim uređajima imaju, no za koje dobar dio korisnika ne zna. Vrijeme je da to promijenimo. Cool mogućnosti kamera pametnih uređaja za koje možda niste znali – slijede u nastavku.

 

Samsung Galaxy S5 kamera

 

(Većina) mobitela može ”vidjeti” infracrveno

Ako odlučite ”usmjeriti” infracrvenu zraku izravno u kameru vašeg mobitela,ono što je inače bilo ”nevidljivo” će biti vidljivo u obliku ljubičaste zrake koja će se vidjeti na zaslonu uređaja. Moram priznati da zasad nije otkrivena neka prevelika korist od ove mogućnosti, osim možda otkrivanja stanja baterije daljinskog upravljača za vaš TV.

Zbog čega je uopće moguće da većina mobitela mogu očitati infracrveno? To je prvenstveno moguće iz razloga što velika većina senzora digitalnih kamera može očitati i ”prikupiti” frekvencije koje su inače nevidljive za ljudsko oko.

No, ponekad će se dogoditi da će kamere te frekvencije (neprecizno) ”prevesti” u sliku na zaslonu. Ova greška ili glitch je moguće postići na velikom djelu modernih Android uređaja. Neki od njih su Samsung Galaxy S5, S6, S7, Moto X, HTC One M9, Nexus 7.

 

slikanje mobitelom sa teleskopom

 

Vaš mobilni uređaj može poslužiti jako dobro u kombinaciji sa teleskopom

Ovo je u biti vrlo jednostavan, ali isto tako i vrlo koristan trik za koji velik broj korisnika ne zna. Sve što trebate učiniti jest prisloniti leću mobitela na teleskop i to je to: moći ćete bez ikakvih problema fotografirati bilo što što se nalazi sa druge strane teleskopa – ali uvećano. Ova fora funkcionira i sa dalekozorom.

 

selfie sa tipkom za pojacavanje zvuka

 

Tipka za volumen može biti korištena za fotografiranje

Svi oni koji vole gledati sami sebe i koji više od svega uživaju u fotografiranju samih sebe znaju da je slikanje ”selfie” fotografija- ozbiljna stvar. Jedan krivi potez, slika je zamućena, što u prijevodu odmah znači manje ”lajkova” na Facebooku. No, stiže jedna dobra vijest za ljubitelje svojih fotografija, odnosno selfija.

Slikanje selfija uopće ne treba biti komplicirano. Ono što pomalo čudi jest to da dosta velik broj korisnika uopće ne zna da je fotografiranje moguće klikom na bilo koju tipku za volumen (obično tipke sa strane koje služe za pojačavanje i stišavanje zvuka na uređaju).

Korisnik ne treba kliknuti na virtualnu tipku koja se nalazi na zaslonu uređaja da bi ”okinuo” selfie. Slikanje uz pomoć tipke za volumen vrijedi i kada  se radi o ”običnom” fotografiranju, ali je posebno korisno kod slikanja selfija.

 

HELMUT Film Scanner

 

Skenirajte i digitalno snimite stare negative

Neki, vrlo iskusni korisnici preporučuju Lomography ili Plustek OpticFilm čitač ako želite digitalno snimiti svoje stare negative na pravi način. Ali, ako svoje stare negative želite snimiti (ili pregledati) bez ikakvih čitača i pomagala, odnosno služeći se samo svojim pametnim uređajem, to je moguće učiniti i to na način da se koristi negativ efekt kamere uređaja plus neka od specijaliziranih aplikacija koje je moguće skinuti sa Google Trgovine (kao što je na primjer HELMUT Film Scanner ovdje).

 

Kamera s vašeg mobitela vam može pokazati puno više nego što ste mislili da može

Kamera na vašem uređaju ne samo da može vidjeti više od onoga što korisnik može vidjeti golim okom, već osim toga kamera može i ”znati” više od onoga što zna mozak korisnika (uz pomoć nekih dodatnih aplikacija i spajanja na podatke).

 

Amazonov Flow
Amazonov Flow

 

Aplikacije kao što su Amazonov Flow mogu prepoznavati objekte, mjesta i čak i tekst. Google Prevoditelj čak može prepoznati i prevesti pisani jezik, tako da korisnik može pročitati gotovo svaki jezik i svako pismo koje postoji na svijetu.

 

Google Lens
Google Lens

 

Na nedavnoj konferenciji, Google je najavio nešto novo što će se zvati Google Lens i koja će biti dio Google Assistanta. Google Lens će donijeti poboljšane mogućnosti vizualnog prepoznavanja. Google Lens bismo trebali moći koristiti za nekoliko mjeseci, za koliko bi Google svoju novu mogućnost trebao izbaciti na tržište.

 

Google Lens

 

Budite ”retro” i budite glavni

Ne treba vam Instagram ako želite napraviti efekt polaroida. To sve možete učiniti i uz pomoć komada bijelog kartona. Sve što trebate učiniti jest odrezati oblik kartona za okvir (neka jedan dio bude deblji od drugog, za onaj pravi ”old school” efekt). Za dodane efekte pokušajte napraviti da objekti mogu ”izaći” i ići ”kroz” okvir.

 

Jeftini senzori kamera mogu isto tako biti cool

Ako ste ikada pokušali kamerom uhvatiti objekt koji se brzo miče, ono što ste vrlo vjerojatno primijetili jest da to i ne izgleda tako dobro. Glavni razlog u tome jest što većina jeftinijih mobilnih uređaja u svojim kamerama imaju CMOS senzore. Ti senzori funkcioniraju na način da hvataju sliju u sekvencama ”linija po linija.” Skuplji senzori koji se mogu pronaći na skupljim pametnim uređajima koriste CCD senzore koji se ono što se događa u ”očima kamere” mogu odjednom uhvatiti, a ne pojedinačno.

Ova razlika se ne vidi toliko dok korisnik fotografira nepomične objekte. U tim slučajevima nema neke velike razlike između CCD i CMOS senzora. No, ”problem” nastaje kada korisnik pokuša fotografirati objekt koji je u pokretu, pogotovo ako se taj objekt kreće brzo. Fotografiranje CMOS senzorom će u tom slučaju dovesti do fotografija koje će davati dojam kao da je fotografirani objekt u fazi ”teleportacije” (nešto što se naziva još i ”jello cam).”

 

jellocam efekt

 

No bez obzira što je ovo nekim korisnicima iritantno, u biti može biti cool, pogotovo ako fotografirate, recimo automobil u pokretu, gumu u pokretu, propeler zrakoplova, žice gitare, i sl. Nešto za što se smatralo da je samo pokazatelj loše tehnologije sada može biti iskorišteno na cool način (pogotovo ako ste fotograf i želite dodati neke dodatne mogućnosti na svaku fotografiju).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here