Kako odabrati dobre tečajeve na Udemyju, jednoj od ponajboljih platformi za učenje? Zapravo izuzetno lako. Dovoljno je da upišete ključnu riječ u search bar pri vrhu ekrana, rezultate pretrage sortirate prema onom koji ima najbolje ocjene i platite onaj koji vam se čini najbolji. Ili prije kupnje pročitate komentare (bivših) polaznika. No, od 80.000+ tečajeva koji se nude na Udemyju, ima i hrpa onih koji su potpuno besplatni. Kako doći do njih? Lako …

  • Odlučite se što želite učiti
  • Koristite Udemy meni kako biste suzili videe na određenu kategoriju
  • U search bar upišite ključnu riječ (npr. Java, Scala, iOS Programming, Kotlin, web development …)
  • Kliknite na “All filters” gumb (na stranici s rezultatima)
  • Dodajte “Free” filter i profiltrirajte

Opet ponavljamo – nađite si onaj koji ima dobru ocjenu, najviše polaznika itd. Čak možete pogledati i preview tečaja, vidjeti što će se učiti na tom tečaju … I na kraju, kada se odlučite na jedan od njih, samo ga “enrollajte”, odnosno prijavite se za njega. I to je to. Imate pristup videima, materijalima, “zadaćama”.

Mi smo ipak za vas našli desetak tečajeva koji se, više-manje, tiču tehničkih stvari i koje mi smatramo dobrim tečajevima. Nadamo se da ćete nešto dobro naći i za sebe. Ako ne, pretražite Udemy sami i nađite ono što vam više odgovara. Pa krenimo redom …

1) Programming 101

Pretpostavit ćemo da ste početnik u programiranju ili još nemate zapravo nikakvo znanje, ali želite probati programirati. I odlučili ste testirati logičku stranu mozga i vidjeti da li bi vam to uopće bilo zanimljivo. U tom slučaju možete početi s ovim tečajem. On vas ne uči niti jedan konkretni programski jezik nego vas polako uvodi u ono što ćete morati naučiti, kako će programiranje izgledati i kako biste “trebali” razmišljati. Ako vam se to ne sviđa, uvijek možete odustati. Ako vam se svidi, nakon ovog tečaja možete krenuti s uvodnim tečajem za programiranje za tehnologiju koju ste si odabrali.

2) Introduction to Python programming

Machine learning je nešto vrlo traženo danas. Ali ne možete se baviti strojnim učenjem (engl. machine learning) ako ne znate programirati. Ovaj tečaj će vam dati osnove programiranja i to uz pomoć popularnog programskog jezika Pythona. Python je odličan odabir općenito za programiranje kada počinjete jer s njim možete raditi i desktop, te web aplikacije. Možda vam se ML ne svidi, ali Python kao jezik ima jednostavnu sintaksu i dosta je tražen na tržištu.

Ovaj tečaj je, kao što smo rekli, osnovni tečaj i ne traži nikakvo prijašnje znanje programiranja.

3) Welcome to Artificial Intelligence (Introductory Course)

Machine learning (ML) i Artificial Intelligence (AI) idu “ruku pod ruku”. Danas umjetna inteligencija polako oblikuje naše živote. U svim pametnim uređajima i nekim aplikacijama, naći ćete AI rješenja. Zato je ovaj tečaj napravljen. Da vas nauči što je AI, gdje se koristi, da vam okvirno znanje kako ga možete koristiti i zašto ga možete koristiti u praktički svim segmentima života. Nadalje, tečaj cilja na ljude bez ikakvog praktičnog ili teoretskog znanja.

Isto ovo možete naučiti zapravo i preko mnogih YouTube videa, ali ovaj tečaj ima strukturu i odličan je uvod za one koje zanima ova tema. Čak i ako se time neće baviti u budućnosti.

4) Introduction to Data Science using Python

Data Science ili “znanost o podacima” bi mogli opisati kao korištenje statističkih alata s kojima se prepoznaju uzroci u velikim količinama podataka, te se izvode različiti zaključci. Ukratko – osobe koje rade kao “data scientisti” rade analize podataka, pri čemu koriste programske jezike. Ovaj tečaj nadopunjava ML i AI, te isto koristi Python programski jezik. Možete izvući zaključak da je Python odličan za spomenuta područja.

Ako se kasnije odlučite ozbiljnije pozabaviti ovom tematikom, morat ćete dobro znati Python, R, Handoop i SQL. Počnite o ovim tečajem, pa ćete vidjeti hoćete li izgubiti interes ili ćete htjeti učiti dalje. Nama je bio zanimljiv.

5) AWS Concepts

Ne moramo ponavljati da su cloud servisi sadašnjost i budućnost. I zato ih je dobro znati koristiti. Bilo za privatne ili poslovne svrhe. Ali ako ćete se time baviti profesionalno, onda definitivno morate poznavati Amazonov AWS. Amazon ima sve moguće i nemoguće cloud servise, ali pošto su ti servisi ogromni, i često kompleksni, oni nude razne certifikate koji potvrđuju da imate znanje o određenoj tehnologiji.

Ti certifikati mogu biti od pomoći DevOpsima i onima koji grade karijeru u tom smjeru, a jako je korisno i znati kako postaviti cloud arhitekturu za određene stvari, kako koristiti docker tehnologiju, napraviti automatske backupove u cloud … U biti što god da znate raditi s AWS-om, moglo bi vam se jednom isplatiti. Ako vas ova tematika zanima, ovo je odličan tečaj za početnike.

6) Introduction to Databases and SQL Querying

Nekada davno pročitali smo jednu zanimljivu rečenicu koja kaže: “Data analyst who doesn’t know SQL won’t get far”. Slična stvar je i s programerima. Baze podataka su “kralježnica” svakog programa, te je jako dobro znati barem osnove istoga.

SQL ili “Structured Query Language” je način kako “pričate” s bazama podataka. Svaka baza podataka ima u sebi podatke. SQL je taj koji slaže izraze i radi upite nad bazom podataka.

Ako vas zanima analiza podataka, obrada podataka ili programiranje, morat ćete znati osnove baza podataka, pa je ovo dobar tečaj za početnike. Pogledajte kako se podaci zapisuju, kako se kreiraju baze podataka, kako se rade tablice, kako se “izvlače” podaci … Vjerujemo da ćete početi drugačije gledati neke stvari u životu nakon što prođete ovaj tečaj.

7) JavaScript Essentials

Želite li zaprljati ruke s nečim što je vrlo traženo na tržištu? Onda je možda vrijeme da naučite jednu od nativnih tehnologija, odnosno jezik. JavaScript je uz HTML i CSS, kralježnica svake web stranice. Ako vas zanima web development, onda biste morali znati “vanilla” JavaScript. Mnogi ju ne vole i govore da je loša, da je zastarjela ili slično, ali ne obazirite se na te komentare.

Da, danas na tržištu postoje React, Angular, Vue … ali to su frameworci u koje je teško uskočiti bez znanja osnova. A osnove su, kao što smo rekli – JavaScript, HTML i CSS.

Ovaj tečaj vas neće samo naučiti osnove nego će vam dati za raditi i mini-projekt. Ovo je odličan uvod, a nakon njega možete prijeći na neke tečajeve koji se plaćaju i koji imaju malo više sadržaja.

8) The World of design thinking

Ovaj tečaj nije konkretno vezan uz programiranje, ali je odličan za sve one koji žele naučiti kako razmišljati o produktu. Uzmite bilo koju industriju i ovaj tečaj će vam pomoći u tome. Kroz 17 modula ćete proći korak po korak – od traženja produkata, do razvoja ideje, prototipa i testiranja.

U biti, ovaj tečaj vas uči kako razmišljati o budućem produktu i kako razviti inicijalni MVP. Nadalje, ovaj tečaj je “prošlo” 100.000 studenata, što dovoljno govori o njemu. I da – možda nećtee odmah biti zaduženi za razvoj nekog velikog projekta, ali počnite s malim projektima koje imate na umu.

9) Hyperthinking: Improve your day to day learning & creativity

U svijetu postoje tzv. “hard skillovi” i “soft skillovi”. To dvoje se ne može odvojiti, odnosno ide “ruku pod ruku”. Ako nemate razvijene soft vještine poput kritičkog razmišljanja i razmišljanja o rješenjima za probleme, vaša karijera bi mogla stagnirati. Posebice u IT svijetu gdje se stvari mijenjaju na dnevnoj bazi.

Ovaj tečaj vaš želi naučiti kako razmišljati, kako sagledati stvari iz druge perspektive i kako naći rješenja za probleme koje možda imate. Vjerujemo da ćete imati više samopouzdanja za rješavanje kompleksnih rješenja nakon ovog tečaja.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here