Internet je prepun korisnih informacija, koje možemo pročitati na različitim stranicama. Osim toga, na internetu se nalazi velik broj vrlo korisnih alata i usluga, koje nama korisnicima olakšavaju život i pružaju čitav spektar novih mogućnosti. Ipak, kao i kod svega drugoga, tako i internet ima svoju mračnu stranu.

Osim legitimnih stranica postoje i različiti internetski prevaranti, koji samo čekaju na neoprezne ”surfere”. Često može biti vrlo teško razlikovati legitimne internetske stranice (pogotovo ako se radi o stranicama koje nude mrežno prebacivanje i podizanje novca) od lažnih. Evo sedam upozoravajućih znakova na to da vam prijeti prijevara preko interneta!

 

Čudna i sumnjiva adresa elektroničke pošte ili internetska stranica

Prva stvar koju biste trebali provjeriti u vezi elektroničkih poruka, koje vam dolaze od nepoznatih pošiljatelja jest njihova stranica. Naziv domene, koji se nalazi na završetku adrese elektroničke poruke je ono što će vas ovdje zanimati. U slučaju da se domena ne podudara s nazivom njihove internetske stranice, to znači da vrlo vjerojatno imate posla s prevarantima. Ako stranica recimo ima dodatne simbole, koji ne odgovaraju nazivu stranice, pazite se jer je gotovo 100% sigurno da se radi o internetskoj prijevari.

Isto tako ne bi bilo loše provjeriti stranicu pošiljatelja. Je li domena elektroničke pošte na tu stranicu registrirana nedavno, prije nekoliko mjeseci? Je li domena registrirana na ”offshore” način, s privatnom stranicom kao stranicom-domaćinom? Sve ovo mogu biti znakovi upozorenja, koji govore da ste dobili elektroničku poruku od nekoga tko se skriva iza lažnog identiteta i da se zapravo radi o internetskoj prijevari.

Wi-Phishing

Pazite na lažne brojeve za kontaktiranje!

U nekim slučajevima prevarant(i) će unutar elektroničke poruke staviti telefonski broj. Na ovaj način oni vam daju ”mogućnost” da izravno razgovarate s njihovim organizacijama. Velika većina primatelja ovakvih mailova se nikada niti ne zabrinjavaju oko ovakvih telefonskih brojeva.

No, ono što bi bilo dobro i što većina stručnjaka za internetsku suradnju savjetuju jest da nazovete ove brojeve. Iako se ovo isto tako može činiti opasno, na ovaj način možete saznati je li broj legitiman i je li u upotrebi ili se radi  o lažnom broju. Nadalje, ti isti stručnjaci sugeriraju da će u velikoj većini slučajeva ti brojevi biti lažni, odnosno da neće biti u upotrebi.

paypal fake
Tipičan izgled lažnog paypal emaila

Dobili ste novac (ili barem tako izgleda)

Ono što će pažnju gotovo svakog korisnika najviše zaokupiti i privući jest obavijest o nenadanom dobitku velike svote novca. Prevaranti su ovoga itekako svjesni, što je i jedan od razloga zbog kojih i postoje ovakve vrste internetskih prijevara. Tko se ne bi želio obogatiti brzo i lagano? Većina ljudi bi. Ovakve prijevare obično izgledaju kao poruke tipa: „Osvojili ste nagradu! Registrirajte se ovdje i primite svoj novac“!

No, to su samo neke od vrsta prijevara. Uglavnom, ako vam netko preko interneta ponudi bilo kakav novac (a da vam to nije netko od pouzdanja i netko za koga znate da bi vam mogao ponuditi novac), imajte na umu da se vrlo vjerojatno radi o prijevari.

 

phishing

Upiti o osobnim informacijama

Sve ono što smo dosad spomenuli za svoj glavni cilj ima samo jednu stvar: da se od vas kao korisnika izvuku osobni podaci. Bilo da se radi o lozinkama, adrese gdje živite ili broju kartice, velika većina prevaranata će ciljati na to da od vas izvuku barem neku vrstu osobnog, povjerljivog podatka. Nakon što dobiju te podatke, prevaranti ih mogu iskoristiti za prodaju ili kako bi počinili raznorazne nedopuštene stvari u vaše ime. S obzirom na to da su osobni podaci danas jako na cijeni, pazite kome ih dajete.

 

Prevaranti mogu primijeniti različite oblike prijetnji

Obećanje da su dobili novac ponekad nije dovoljan motivator korisnicima da udovolje prevarantima i tako sebe dovedu u opasnost. U slučaju da takve taktike ne uspiju, prevaranti se mogu poslužiti drugim načinima ne bi li kod korisnika izazvali strah. Neke od tih prijetnji su recimo prijetnje da korisnik na svome računalu ima virus, koji će obrisati sve korisnikove informacije ukoliko korisnik ne pristane na uvjete prevaranata (a oni najčešće uključuju isplate određene svote novca ili davanje povjerljivih podataka).

 

Ako je neka ponuda ograničenog vremena, vrlo se vjerojatno radi o prijevari

U velikoj većini slučajeva prevaranti će staviti određenu vrstu vremenskog ograničenja na njihove ponude. Ovo će korisnicima s druge strane dati manje vremena da pokušaju shvatiti o čemu se tu zapravo radi. Na primjer, može se raditi o tome da ponuda važi samo nekoliko sati i da u tom vremenu korisnik treba što prije učiniti nešto, ne bi li osvojio ”nagradu”, koju prevaranti obećavaju. Ako vidite poruke u kojima piše da ste nešto osvojili i da imate nekoliko sati dok ponuda ne istekne, gotovo je sigurno da se radi o internetskoj prijevari.

super ponuda

Ako je ponuda predobra da bi bila istinita

Ako ste dobili neku ponudu i imate onaj osjećaj da je ona predobra da bi bila istinita, vjerojatno je upravo to i točno. Velik broj prevaranata pokušava prevariti vas i nas na način ponude ogromnih svota novca, računajući da će tako zavarati korisnike.

Pohlepa je gadna stvar i to je nešto na što prevaranti itekako računaju, pogotovo kada vam odluče poslati obavijesti o dobitku nekoliko desetaka milijuna eura ili dolara, koji će biti uplaćeni na vaš tekući račun, a jedina stvar koju vi trebate učiniti jest dati im broj vašeg tekućeg računa (i eventualno uplatiti malenu svotu od nekih par tisuća eura, radi ”troškova prebacivanja novca”).

 

Zaključak

Internet je sam po sebi prepun raznoraznih rješenja za raznorazne probleme. Ono što je na nama jest to da otkrijemo što je od tih rješenja zaista rješenje, a što je prijevara, koja najčešće ima za cilj pribavljanje osobnih podataka ili izvlačenje novca od korisnika. Još jedna stvar na koju treba pripaziti kod internetskih stvari jest otvaranje različitih primitaka. Oni najčešće znaju biti sastavni dio elektroničke pošte i gotovo uvijek se u njima kriju neki štetni programi, malwarei ili još gore ransomwarei; posebni programi koji za svoj glavni cilj imaju onesposobljavanje računala korisnika uz pokušaj iznuđivanja novca.

Sve u svemu, najbolji način kako sami sebe možete osigurati jest da se informirate. Prije nego što nešto pročitate, otvorite, na neku poruku odgovorite, saznajte sve što možete o izvoru tih poruka.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here