Kako dolaze novi Windowsi, tako se lista mogućnosti i opcija proširuje, no ponekad stare funkcionalnosti izostanu, odnosno odbace se ili se zamijene novima, često boljima. No, postoji određeni broj opcija koje bismo voljeli vidjeti u Windowsima 10, ali ih nažalost nema. No, ne brinite. Možete ih ili osposobiti ili simulirati na druge načine. Koji su to i kako ih vratiti, vidjet ćete u ovom tekstu. Ako imate još koju opciju za koju mislite da bi trebala biti u desetki, a više je nema, slobodno ostavite komentar.

 

1) Windows Media Center

Vjerojatno znate da je Windows Media Player Microsoftova osnovna aplikacija za reprodukciju glazbe i videa. Iako se nije ažurirala od sedmice, još uvijek je uključena u Windowse 10. Nažalost, Windows Media Centar – jača varijanta spomenutog alata – je izbačena iz Windowsa 8, pa tako i iz desetke.

 


 

Windows Media Center je bio odličan za pokretanje multimedije s mrežnih resursa, kao i za live streamanje sadržaja. Da biste ispravili tu nepravdu, možete instalirati neslužbenu verziju istoga, a sve detalje možete naći ovdje. Ako ne želite koristiti neslužbeni softver ili softver koji se više ne održava, možete instalirati neke od alternativa (Plex, Kodi, MediaPortal …)

 

2) Gadgeti

Sjećate li se starih gadgeta koje ste mogli staviti na desktop u Windowsima 7? Oni su vam najčešće na desktopu davali korisne informacije i ažurirali su se svakih par minuta. Iako su u njima mnogi uživali, Microsoft ih je odlučio maknuti jer su imali sigurnosnih problema. Uz to, s dolaskom Windowsa 8 – popularni “tilesi” – su zamijenili gadgete.

Iako ih možete vratiti, to radite na svoju odgovornost. Mi vam preporučujemo da isprobate alternative, kao što je popularni Rainmeter. Ovaj alat vam pruža mnogo načina da prilagodite desktop svojim potrebama, da izmijenite ikonice, dodate live wallpaper i gadgete.Ako imate vremena i volje, poigrajte se s njime. Možete mnogo toga napraviti, a na Internetu ima jako puno korisnih tutorijala i primjera kako nešto napraviti.

 

 

3) File Explorer Libraries

Libraries – koji su predstavljeni u Windowsima 7, omogućavali su novi način upravljanja vašim datotekama. Iako su bili prilično korisni ako ste ih znali koristiti i ispravno podesiti, zbunjivali su većinu korisnika. Zato ih je Microsoft sakrio u Windowsima 8.1 i Windowsima 10. I dalje su dostupni ali ih morate sami osposobiti. Kako?

Otvorite Windows explorer i kliknite desni klik na prazno mjesto u lijevom “shortcut paneu”. Kliknite na opciju “Show libraries” i vidjet ćete s lijeve strane u meniju opciju “Libraries”. Odabirom istoga vidjet ćete Documents, Pictures i slične libraryje.

 

4) Klasična Windows 95/98 tema i start menu

Iako su po današnjim standardima Windowsi 95 i 98 prastari, postoji mnogo ljudi koji bi voljeli vidjeti Windows 95. U prijašnjim Windowsima ste mogli aktivirati klasičnu temu koja je izgledala kao Windows 9x. To ste mogli osposobiti kako biste malo smanjili potrošnju resursa ili zbog nostalgije, to više ne možete napraviti u Windowsima 10. Makar ste isključili sve vizualne efekte i slično.

 

 

Ipak postoji način da to napravite, a to je instalacijom theme packa. Nažalost, ne izgleda 100 posto kao Windowsi 9x, ali je prilično blizu. Ovaj pack oslanja se na visoki kontrast boja. Prvo biste trebali posjetiti web stranicu kizo2703’s DeviantArt i s desne strane stisnuti Download. Nakon downloada, ekstraktajte sadržaj zip datoteke na računalo, točnije u:

C:\Windows\Resources\Ease of Access Themes.

Nadalje, otvorite Settings aplikaciju – Ease of Access – High contrast. U padajućem meniju biste trebali vidjeti redak “Classic” koji ste upravo ekstraktali. Odaberite Apply i gledajte kako će vam Windowsi postati ružni. Pardon, “stari”.

Tome možete još dodati i Classic shell kako biste dobili “stari” start menu. Instalirajte gas i odaberite Classic style, te Classic start button.

 

5) Igre bez reklama

Sjećate li se vremena kada ste sate mogli potrošiti na igre ugrađene u Windowsima? Mogli ste igrati Solitaire, pinball i ostale klasične igre. Nažalost, te igre nisu ugrađene u Windows 10. Microsoft je uključio Solitaire i nudi vam da skinete Minesweeper s Windows Storea, no prepuni su reklama i morate platiti suludu cifru od 10, odnosno 15 dolara godišnje kako biste se riješili tih reklama. Ako vam to nije opcija, Solitaire možete igrati ovdje, a Minesweeper ovdje.

 

6) Aero Glass tema

Nakon prilično čvrstih i solidnih boja u XP-u, Microsoft je predstavio proziran izgled u Windowsima Visti i sedmici. Ta tema se zvala Aero i bila je popularna zahvaljujući čistoj estetici i djelovala je čisto. Nakon sedmice, Microsoft je odlučio maknuti tu temu te se vratiti “pravim” bojama i novom izgledu. Sva sreća postoji video tutorijal za to:

 

 

7) Group Policy Editor u Windows Home ediciji

Ovo je vjerojatno opcija koja neće nedostajati mnogim korisnicima jer ju nisu ni koristili, a mnogi nisu ni znali da postoji. Group Policy, ako niste znali, je feature koji je dolazio s Professional i boljim edicijama Windowsa koji je dopuštao sistemskom administratoru da onemogući/omogući određene izmjene korisnicima na istom računalu.

To je jedan od razloga zašto Group Policy nije uključen u Home ediciju Windowsa – većina korisnika nije imala potrebe za njime niti ga je koristila. Ipak, GP ima mnoge benefite za korisnike. Možete zaključati djetetu određene stvari dok koristi računalo, na primjer. Vodič za to možete naći ovdje.

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here