Zahvaljujući gestama mi svoje Android pametne telefone možemo koristiti na bolji i učinkovitiji način. To je barem istina ako znate te geste, to je nešto o čemu ćemo govoriti u nastavku ovoga članka. Sedam Android gesti za koje možda jeste, a možda i niste znali – slijede u nastavku.

 

Brzo micanje ikona i widgeta sa Home zaslona

Čisti Home zaslon je Home zaslon kakvog bismo svi trebali imati. Ako ste u prijekoj potrebi za čišćenjem svojih zaslona uređaja, dobra stvar je da postoji jedan vrlo koristan savjet koji će vam itekako pomoći. Premda ovo postoji gotovo isto onoliko dugo koliko postoji i Android OS, stvar je u tome da ovo nije baš toliko poznato, a trebali bi biti jer vam može olakšati ovakve stvari.

Umjesto da dugim pritiskom kliknete na ikonu ili widget i da ih nakon toga povlačite preko zaslona (sve dok ne dođete do X-a, odnosno do mjesta gdje ih možete obrisati), napravite ovo: pritisnite dugim klikom na ikonu (ili widget) i samo ih povucite prema gornjem dijelu zaslona uređaja. I to je to. Ikona ili widget će biti obrisani.

 

android o indications

Dođite brže do izbornika brzih postavki

Izbornik brzih postavki koje imaju Androidovi uređaji je odlična stvar jer se na jednom mjestu nalaze jako puno opcija koje inače koristimo svakodnevno. Recimo, ako želite uključiti ili isključiti stvari kao što su Bluetooth, podatkovni promet, Wi-Fi ili bateriju, to možete učiniti preko brzog izbornika. Jedini da tako kažem nedostatak brzog izbornika jest taj što da biste došli do njega trebate povlačiti prstima na zaslonu odozgo prema dolje.

Ili možete probati učiniti ovo: samo ga brzo povucite koristeći dva prsta. Ako probate povući s dva prsta, to će odmah otvoriti cijeli izbornik brzih postavki.

huawei mate 10 lite stražnja kamera

Pokrenite aplikaciju kamere na instant način

Neki kažu da je najbolja kamera ona koju nosite sa sobom, a to znači da će to često puta biti ona koju imate na svojim pametnim telefonima. Ako trebate i ako biste željeli nešto fotografirati odmah, dok se to nešto događa, ono što ćete trebati moći učiniti jest pokrenuti aplikaciju kamere na vašem Android pametnom uređaju što je prije moguće.

I to se može. Kako? Korištenjem jednog prečaca. Koji se sastoji od toga da dva puta kliknete na tipku za uključivanje uređaja. Ovo bi trebalo funkcionirati bez obzira koji model Android uređaja imate i neovisno o tome je li zaslon vašeg uređaja uključen ili ne. Samo dva puta kliknite na tipku za uključivanje uređaja (ili power tipka) i to je to. Kamera će se instant pokrenuti.

 

Dobijte trodimenzionalni pogled kada koristite Google Maps

Ako koristite ili ako ste ikada koristili Google Maps onda znate da ova aplikacija kao svoj predefinirani način rada koristi pogled iz ”preleta”, to jest da vam pokazuje samo nazive ulica i grada kao što biste ih recimo vidjeli na običnoj zemljopisnoj karti. Ovo je sasvim OK, pogotovo ako negdje idete i samo vam treba navigacija od točke A do točke B. Ipak, kada se nalazite u područjima koja su puno gušće naseljena, ovakva perspektiva koju nudi Maps postaje beskorisna.

Ako vam treba drugačija perspektiva, postoji brzi način kako to možete namjestiti: samo povucite prema gore koristeći dva prsta. Ovo će promijeniti perspektivu pogleda sa 2D preleta u trodimenzionalan pogled. Samo pazite da to baš ne radite dok vozite.

 

Tipkajte brže koristeći jednu ruku

Ako koristite Googleove Gboard onda je ovaj savjet svakako za vas.

S obzirom na to da se veličina pametnih telefona svake godine (ili čak svakih šest mjeseci) sve više povećava, a dimenzije dlanova i ruku ostaju manje-više iste, to može predstavljati problem, pogotovo ako želite tipkati jednom rukom ”kao nekada”. Ipak, Gboard vam ovo može olakšati i to jednostavnim dugim pritiskom.

To otprilike ide ovako: dugim pritiskom pritisnite tipku za zarez nakon čega povucite prema ikoni koja podsjeća na ruku koja drži nekakav kvadrat (ili telefon). I to je to. Vaša tipkovnica bi se trebala ”smanjiti” ili prebaciti na jednu stranu zaslona s manjim veličinama slova za unos, što će onda olakšati tipkanje jednom rukom. Ako želite pomaknuti na drugu stranu, sve što trebate učiniti jest kliknuti na strelicu. Da biste ponovno povećali tipkovnicu, kliknite na tipku koja podsjeća na ikonicu cijelog zaslona (ili ”full screen-a”).

 

automatska zamjena riječi na androidu

Brže pomicanje pokazivača preko linija teksta

Ako ste upravo pisali nekome odgovor na elektroničku poštu, baš ste napisali oko 1800 riječi, ali ste vidjeli da postoji greška u trećem retku ono što možete učiniti jest to da možete kliknuti izravno na mjesto gdje želite da vam pokazivač pokazuje, ali to bi mogao biti izazov i malo problematično. Umjesto da to učinite kliknite bilo gdje blizu i nakon toga kliknite na tipku za odvajanje teksta (ili ”Space bar”).

Kliknite na tipku za odvajanje teksta i nakon toga odmah povucite u smjeru u kojem biste željeli da se pokazivač pomakne. Osim toga možete isto tako i povlačiti sve do donjeg reda, čak i preko rubova tipke za odvajanje teksta. Svakako korisna stvar, pogotovo ako volite puno tipkati.

 

Obrišite odjednom više riječi

Opet, recimo da ste baš završili s tipkanjem ogromne poruke. Djevojka vas je uvrijedila i vi joj u poruci želite napisati onako jedan dobar odgovor u kojemu joj želite reći sve što je ide. Ali, prije nego što kliknete na tipku ”pošalji” ipak se predomislite i odlučite obrisati neke riječi. Pitate se biste li nekako mogli obrisati više riječi odjednom? Naravno da da.

Samo kliknite na backspace i nakon toga povucite prema lijevo. Nakon toga aplikacija će ubrzo početi podebljavati i označavati riječi. Kada maknete prst te označene riječi će biti obrisane. Jako korisno, samo pazite da ne obrišete i ono što ne želite obrisati. Ako ipak obrišete ono što niste htjeli obrisati, pogledajte u traku prijedloga riječi. Sve što ste maloprije obrisali će biti ondje sve dok ponovno ne počnete tipkati novi tekst. Samo kliknite na traku prijedloga i ono što ste obrisali će biti vraćeno, kao da nikada niste niti obrisali.

Android OS, zajedno sa Android uređajima korisnicima daju mnoštvo mogućnosti, tako da je nemoguće znati sve. Ovih sedam gesti svakako nisu sve geste koje postoje, ali od njih sedam barem za jednu niste znali – sve dok niste pročitali ovaj članak.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here