Kako možemo znati da netko prisluškuje naše telefone? Bez obzira sviđa li se to nama ili ne, ali velik broj nas je već dobrano ”oguglao” na to da su naši uređaji prisluškivani- ako od nikog drugoga onda od različitih službi državne vlasti.

No osim ”legalnog” načina prisluškivanja, postoje i oni nelegalni i u cijelosti nedopušteni. Ti načini uključuju prisluškivanje od strane hakera, poslodavaca, bivših poslodavaca, bivšeg dečka (ili djevojke) ili čak medija. Svatko od njih možda baš sada prisluškuje vaše pozive, čita i/ili šalje SMS ili elektroničke poruke u vaše ime i na taj način vas kompromitiraju.

Kako možemo znati da je naš pametni uređaj prisluškivan? Evo šest načina!

mobitel prisluškivanje

  1. Česti (i neobični) problemi sa baterijom

Prije dolaska Android i iOS operacijskih sustava jedan od svakako najočitijih pokazatelja da netko možda prati ili prisluškuje vaš uređaj bili su problemi s baterijom uređaja. Danas je isto tako vruća baterija znak da s uređajem postoji problem i da se najvjerojatnije rad o prisluškivanju.

Vrlo vjerojatno ste i sami upoznati s problemom pregrijavanja baterije. Možda ste, ako ste i sami imali takav problem, otišli kod ovlaštenog servisera i raspitali se o problemu. U najvećem broju slučajeva vrlo vjerojatno su vam rekli da je to vrlo čest problem s uređajem i da nema nikakve veze s praćenjem ili prisluškivanjem. Kod Appleovih uređaja svaki puta kada se baterija previše zagrije uređaj se jednostavno isključi.

Zbog čega se uopće uređaji toliko griju? Naravno da će korištenje uređaja bez prestanka i to kroz korištenje velikog broja aplikacija koje ”piju” bateriju dovesti do toga da baterija bude prevruća (s time da ta toplina ne bi trebala dovesti do bilo kakve štete po vaš uređaj). No pretopla baterija može biti isto tako pokazatelj da se radi o prisluškivanju.

čuvanje baterija

Možda se radi o nekom softveru ili aplikaciji koji radi u pozadini i zbog koje netko sluša (ili gleda) sve ono što radite. Još jedan znak da trebate biti sumnjičavi u vezi baterije jest kada se uređaj ne može puniti. Pazite na svoje uređaje. Zapamtite koje ste točno aplikacije instalirali, kako se one ponašaju i odakle ste ih skinuli.

Ako vam se događa da vam je uređaj konstantno prazan i da se jako brzo prazni, bez obzira na to što ga ne koristite toliko često, to je nešto što se ne bi trebalo ignorirati. Sve u svemu visoke temperature uređaja mogu biti pokazatelji različitih anomalija i problema. To ako je vaš uređaj prevruć ne mora odmah značiti da vas netko prisluškuje, ali može biti jedan od pokazatelja.

wifi poziv

  1. Povećana potrošnja podatkovnog prometa

Pripazite na svoje telefonske račune, odnosno na potrošnju podatkovnog prometa jer osim što si na taj način možete uštedjeti masu novca osim toga možete i primijetiti ima li vaš uređaj neki spyware.

Aplikacije potroše ogromnu količinu podatkovnog prometa. Svaki puta kada se spojite na podatkovni promet svoga uređaja, ovisno o tome što tada radite (gledate li video na YouTubeu, skidate li nešto ili čitate članak sa PCChip stranice) to će trošiti promet na vašem uređaju i to je nešto sasvim normalno. Ono što nije normalno jest ako potrošnja podatkovnog prometa naglo skoči jer bi to mogao biti pokazatelj da vaš uređaj ”radi” nešto nedopušteno (ili netko treći radi nešto što ne bi smio s vašim telefonom).

Štetne aplikacije koriste podatke i vaš podatkovni promet kako bi ga nakon toga slale nekom vanjskom izvoru. Ako vidite da je vaša potrošnja podatkovnog prometa odjednom ”skočila” a da ne znate uzrok, moguće je da vaš uređaj netko prati ili prisluškuje.

zeus trojan

  1. Neželjene aplikacije i reklame

Neki će reći da svoje pametne telefone ”poznaju” kao dlan svoje ruke. Neki se s time baš i neće složiti. Iako se možemo upoznati sa operacijskim sustavom koji se nalazi na našem uređaju to ne znači da ćemo jako dobro znati baš svaku aplikaciju koja se nalazi na uređaju.

No bez obzira na to, vrlo je važno da znate sve ono što je instalirano na vašem uređaju, do u detalje. Što više znate svoj uređaj to bolje! Ovo se pogotovo odnosi na aplikacije koje rade u pozadini, a da to često puta ni ne znamo. Ako neke aplikacije rade u pozadini vašeg uređaja, a da ih vi niste instalirali vrlo je vjerojatno da se radi o štetnim aplikacijama.

Jedna od takvih štetnih aplikacija jest aplikacija pod nazivom Hummer. Radi se u biti o trojanskom konju koji je prije otprilike dvije godine zarazio više od 1 milijun Android uređaja širom svijeta (najveći broj uređaja bio je iz Indije, Rusije i Filipina).

Još jedna od upitnih i potencijalno zeznutih stvari su reklame. Reklame se vide i često su generirane od strane štetnih aplikacija. Nadalje, malware je takav da generira jako puno reklamnog prometa, što onda opet podebljava potrošnju podatkovnog prometa.

novi mobitel setup

  1. Općeniti problemi s radom uređaja

Normalno je i prirodno da što više opteretite svoj uređaj da će on raditi sve teže i da će biti sporiji. No što je s aplikacijama koje se vole ”pretvarati” da su prave, dok se u biti radi o lažnim aplikcijama koje jednom nakon što budu instalirane na vaš uređaj mogu napraviti pravi kaos? Imajte na umu da i danas postoje različite vrste lažnih YouTubea ili različitih aplikacija za chat koje to uopće nisu i koje možete pronaći u Google Trgovini.

Svaka aplikacija koju instalirate i koja je pokrenuta troši određenu količinu RAM ili radne memorije. To možete i sami provjeriti ako odete pod Settings – General – iPhone Storage (na iPhone uređajima) ili Settings – Apps – Running Applications (za Android uređaje). Ako vidite da neka aplikacija troši ”previše” RAM ili da zbog nje cijeli uređaj radi dosta sporije, vrlo je vjerojatno da se radi o štetnoj, malware aplikaciji.

  1. Neobični tekstovi i poruke

Recimo da dobijete nekakav SMS koji u sebi sadrži neobičnu kombinaciju slova, brojeva i znakova ili da vas nazove neki ”nepoznati” broj 00xxxx i tako dalje. Takve poruke i pozive ne treba ignorirati. Ako dobijete takvu poruku ili vas nazove takav broj obratite pozornost na to (i nikako se nemojte javljati na sumnjive brojeve!).

  1. Ne možete otvoriti internetske stranice ili one izgledaju drugačije

Posljednji i nikako manje važan pokazatelj da netko vaš uređaj možda prisluškuje ili prati jest nemogućnost otvaranja internetskih stranica ili nakon što odete na njih vidite da su one drugačije nego što su uobičavale biti. To se događa zbog toga što različite ”treće strane” onemogućavaju pristup vašeg uređaja tim stranicama ili pristup ”pravom” izgledu tih stranica.

špijuniranje društvenih mreža

Kako se zaštititi ili spriječiti praćenje/prisluškivanje?

Ne odgovarajte na sumnjive SMS poruke, elektroničku poštu. Ne javljate se na sumnjive brojeve (pogotovo ako počinju sa dvije nule). Instalirajte aplikacije samo sa provjerenih izvora i aplikacije za koje se provjereno zna da su funkcionalne i da se ne radi o malwareima. Koristite Wi-Fi veze koje su zaštićene lozinkom (odnosno izbjegavajte javne Wi-Fi veze koje nemaju nikakvu lozinku ili bilo kakav drugi oblik autentifikacije).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here