Napajanje ili PSU (engl .power Supply Unit) nije glamurozna komponenta kao što su procesori ili grafičke kartice. No, s druge strane, ovo je kritična komponenta na koju biste trebali potrošiti malo vremena prije nego se odlučite na kupovinu.

Kada netko kupuje napajanje, često ćete čuti savjet – uzmi malo jače nego što ti treba i to je to. Znači ako je vaša potreba oko 600W, uzmite napajanje od 750W i mirni ste. To je dobar savjet, ali nije jedini. Dapače, PSU je kritična komponenta koja napaja sve vaše komponente. Ako je ona nekvalitetna, onda bi mogla oštetiti i ostale komponente, a to ne želite. Želite stabilno i kvalitetno napajanje koje će vam držati računalo sigurnim.

1) Kontinuirana snaga je bolja od “maksimalne”

Watti su bazni broj koji vam pomaže da odaberete napajanje koje će biti dovoljno jako da napaja sve vaše komponente. Pojednostavljeno, to je ukupna snaga koju vaše napajanje može dati kako bi napajalo sve komponente spojene na njega. Tako ćete naći modele koji daju 300W, ali i one ekstreme s druge strane koji idu do 1200W.

Iako je taj broj uvijek veliko otisnut na kutiji, on vam ne govori cijelu priču. Recimo da na polici trgovine vidite kutiju s napajanjem na kojoj piše “500W”. Je li vam to dovoljno? Ne znate, jer niste sigurni je li 500W tzv. “continuous wattage” (kontinuirana snaga) ili “peak wattage” (maksimalna snaga). Ako je peak wattage, onda ne želite takvo napajanje. Prije kupovine napajanja, provjerite te podatke na stranici proizvođača.

Oba podatka – continuous i peak wattage – su podaci koje daje proizvođač i rezultat su njihovih testiranja. Ono što vama uvijek treba je “continuous” wattage. To znači da napajanje konstantno može davati takvu snagu, bez nekih fluktuacija. Ako se radi o peak snazi, onda to znači da napajanje tu snagu može davati jedno 30-60 sekundi prije nego što padne.

Ako ne možete naći o kakvoj snazi se radi, izbjegavajte takva napajanja. Oni koji imaju dobra napajanja, ne skrivaju podatke.

2) Koliko watta stvarno trebate?

Nisu sva računala ista, pa samim time i ne trebaju ista napajanja. Točnije, ne trebaju istu snagu. High-end gaming računala će trebati mnogo jače napajanje, od recimo, home-office PC-ja. To je zato što jaki procesor i jaka grafička kartica trebaju više snage da bi radili kako trebaju.

Nadalje, ako kupite preslabo napajanje, računalo će gubiti snagu tijekom intenzivnog rada što može dovesti do određenih problema. Stoga se postavlja pitanje, kako izračunati snagu napajanja koje vama treba? Sva sreća, nije teško jer postoji hrpa web stranica koje će vam u tome pomoći.

Recimo, imate web stranice kao što su: Outervision’s Extreme Power Supply Calculator i Cooler Master’s Power Supply Calculator. Ako znate što radite, Cooler Masterova stranica je bolja. Ako vam se ove ne sviđaju, zaguglajte neke druge. Ima ih jako puno dostupnih.

Takve stranice će vam dati okvirnu sliku kakvo napajanje trebate. Najbolje je zaokružiti prema gore. Ako vam kalkulator kaže da vam treba 370W, OK je uzeti 400W, a još bolje 500W za svaki slučaj. Pogotovo ako u budućnosti planirate upgrejdati komponente.

3) Uštedite energiju s pouzdanim napajanjima

Kako naše društvo treba konstantnu energiju, kupovina eco-friendly elektronike pomaže planetu. Čak i ako vas nije briga za prirodu ili koristite u kući napajanje iz obnovljivih izvora energije, dobar rated-PSU vam može uštedjeti hrpu novaca na mjesečnom računu.

Što je “true rated PSU”? Kada napajanje radi, ono crpi energiju iz strujne mreže, pretvara ju u izmjeničnu struju u šalje ju u vaše ostale komponente. Logično, zar ne? No, tu dolazimo do problema. Mnoga napajanja imaju hrpu “otpada”, odnosno neiskorištene energije. Efektivno napajanje ima malo “otpada”.

Na primjer, ako imate 80-postotno napajanje, to često govori da se oko 80 posto energije iz mreže pretvori u izmjeničnu koja se onda efektivno iskoristi. Ako napajanje ima 50 posto efektivnost, to znači da baca 50 posto energije “u vjetar”. Vama je cilj naravno imati napajanje koje je efektivno.

Najefikasnija napajanja su ona koja imaju “80 Plus rating”. Nezavisne kuće daju te certifikate proizvođačima napajanja koje oni onda prikazuju na svojim proizvodima. Čak i ako imate 80 Plus PSU, oni dolaze u različitim varijantama: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum i 80 Plus Titanium (op.a. Posloženi su od lošijih prema boljima).

Dodatna prednost takvih napajanja je što generiraju i manje topline prilikom rada što je važno ako imate manje kućište ili manji broj ventilatora koji izbacuju toplinu iz kućišta.

4) Obratite pozornost na “manje” važne detalje

Sve dosad rečeno su bile osnove o napajanjima. Ako se imalo potrudite, uz par klikova po Internetu, možete saznati još detalja o pojedinom napajanju i proizvođaču istih. Sada kada smo to ustanovili, postoje još neki detalji koje biste trebali znati prije kupovine napajanja. Neke stvari i nisu toliko bitne, ali neke i jesu. Ali ponovimo ih sve:

  • AT vs. ATX vs. mATX: Nekada ćete vidjeti da su pojedina napajanja napravljena, odnosno dizajnirana za “AT” ili “ATX” ili “mATX” računala. Ti pojmovi se odnose na matične ploče koje dolaze u raznim veličinama i imaju različitu potrebu za napajanjem. Dva puta provjerite kakvu matičnu ploču vi imate u računalu. Samo potražite termin “form factor” i kupite odgovarajuće napajanje.
  • Rails: Na tržištu možete naći “multi-rail” ili “single-rail” napajanje. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali ne moramo ulaziti u detalje trenutačno. Ako živite u području gdje je napajanje strujne mreže nestabilno i struja ima velike fluktuacije, razmislite o “multi-rail” napajanju. Za sve druge slučajeve, “single-rail” napajanje je i više nego dovoljno.
  • Voltage Stability: Ako vam je struja u stanu/kući u redu, ovo vam neće biti problem. Ovaj termin se referencira na sposobnost napajanja da održava 12V bez padanja.
  • Cabling or Connectors: Ako ne kupujete high-end specijalizirano napajanje, vjerojatno ćete biti zadovoljni s kablovima koji dolaze s napajanjem u kutiji. High-end napajanja često nude nešto što se zove “modular cabling”. Ona vam dozvoljavaju da koristite custom kablove i pin konektore kako biste ih pospajali. To nije bitno za prosječnog korisnika.
  • Repair Units and Accessories: Vjerojatno doma nemate tester za snagu ili upute kako popraviti napajanje, niti to trebate znati. Bitno je da se napajanje može popraviti i da imate određenu garanciju ako se pokvari. Većina napajanja se da popraviti ili zamijeniti po potrebi.

5) Nemojte štedjeti na napajanju

Mnogi u cijenu custom računala kojeg slažu ne odvoje dovoljno novaca za napajanje, pa uzmu ono prvo koje im paše u kućištu. Najčešće od nekog nepoznatog branda s godinom dana garancije. Već smo par puta rekli da je dobro napajanje ključno u opskrbi struje za sve vaše ostale komponente, pa nemojte štedjeti svaku kunu na napajanju. Evo zašto:

  • Dobro napajanje traje godinama. Stvarno. Ako kupite napajanje 100 ili 200W jače nego što imate potrebu i kupite napajanje od pouzdanog proizvođača, lako je moguće da ćete to napajanje samo izvaditi iz računala i staviti ga u iduće koje ćete slagati. Kupite jednom, koristite više godina u više računala.
  • Dobro napajanje se može prodati. Želite kupiti novo napajanje, ali ne znate što ćete sa starim? Nema problema. Stavite ga u lokalni oglasnik i prodajte ga. Onaj tko treba napajanje će ga kupiti, a vama će pomoći da lakše kupite novo i bolje napajanje.
  • Standardizirane veličine vam pomažu da budete kreativni sa starijim napajanjem. Pošto je većina napajanja slične veličine, možete naći jednostavno kućište i složiti si media centar s tim napajanjem. Možete ga iskoristiti i za neke druge projekte koje imate na umu.

6) Nađite pouzdane reviewove napajanja

Proizvođači napajanja puštaju svako malo nove modele na tržište. To je zasebna niša tržišta koje je relativno popularna i na nju se troši dosta novaca pa ne čudi ovakav razvoj događaja. Neki od popularnih proizvođača su: Corsair, Cooler Master, Antec, Be Quiet, Seasonic i XFX.

Nakon što ste prošli gore nabrojane korake, vjerojatno ste odredili budžet koji planirate potrošiti na napajanje, koji modeli su certificirani 80 Plus, kolika snaga vam treba i slično. No, sad je vrijeme za još malo istraživanja. JonnyGuru Forum ima hrpu informacija o napajanjima gdje možete dobiti informacije kako napajanje stvarno radi. Također, možete pitati pitanje na Redditu, a dobar subreddit za to je “/r/buildpc”. Ako vam to nije dovoljno, uvijek možete guglati pojedinačni model i naći što ljudi pišu o njemu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here