Ako pazite na svoje uređaje i koristite ih na “normalan” način, velika je šansa da će raditi duži period. Bilo da govorimo o mobitelima, tabletima ili komponentama u računalu.

Ipak, elektronički uređaji su relativno delikatni i u jednom trenu mogu “otkazati poslušnost”. Jedna od komponenti koja nas danas zanima je RAM. Nažalost, RAM je vrlo osjetljiv i postoje određeni znaci da nešto nije u redu s njim. U ovom tekstu ćemo vam pokazati kojih je to 5 najčešćih znakova koji ukazuju na probleme s memorijom, a to znači samo jedno – vrijeme je za kupovinu novih.

Zašto je RAM-memorija bitna?

Neki će se pitati – u čemu je problem ako RAM ne rade dobro, ali još uvijek radi. Pa i mobitel ako vam padne i slomi se ekran, može se koristiti još neko vrijeme. Nažalost, to su “kruške i jabuke”. Probleme s RAM-om ne biste smjeli ignorirati jer su jedna od najvažnijih komponenti u vašem računalu. Također, to je komponenta s najvećom šansom da se pokvari u određenom vremenskom intervalu.

RAM-memorije možemo gledati kao “kratkoročno pamćenje” u računalu. To je memorija u koju se spremaju aplikacije i podaci koje računalo koristi. S druge strane, disk je “dugotrajno pamćenje” i on vam čuva podatke na duži period. No, to već sigurno sve znate. Zato pogledajmo koji su to simptomi na koje trebate obratiti pozornost.

1) Pad performansi

Jedan od glavnih simptoma koji će vam reći da RAM-i ne rade kako treba je pad performansi tijekom vremena. Vjerojatno ćete upaliti računalo i ono će raditi sasvim dobro, no što ga više koristite to će ono sporije raditi. To često dolazi do izražaja kada koristite aplikacije koje trebaju puno memorije kao što su Photoshop ili kompleksne video igre. Naravno, razlog tome može biti i nedostatak računalnih resursa – memorije, slab CPU, spor disk itd. Ali ako imate dosta memorije i vidite da vam računalo radi sve sporije i sporije, možda je to znak za uzbunu. Možda je RAM na “izdisaju”.

Ono što možete napraviti je resetirati računalo i ne pokrenuti niti jednu aplikaciju. Ako vam je računalo sporo i dalje, čak i dok otvarate Start meni ili File Explorer, možda je vrijeme za kupovinu novog RAM modula.

2) Nasumično rušenje računala

Kao što smo rekli i u prvoj točki, nasumično rušenje računala ne znači nužno probleme s memorijom. To je posebno točno kada govorimo o konzistentnom rušenju. Na primjer, možete dobiti BSOD kad upalite određenu aplikaciju. To znači da postoji određeni problem s aplikacijom, ne nužno s hardverom. Ali ako vam se računalo ruši nasumično bez ikakvih upozorenja, onda za to može biti kriv RAM.

Također, ako imate problema s RAM-om, često vam se računalo može resetirati kad vam se prikaže desktop (nakon paljenja) ili kada instalirate neki novi softver. Tada možete početi sumnjati da vam nešto nije u redu s dotičnom komponentom.

3) Video kartica se ne može pokrenuti

Kada upalite računalo, često čujete glasni “beep”. To označava da je računalo prepoznalo video i media komponente, te da su se one uspješno pokrenule.

Ako to ne čujete, moguće je da se nisu ispravno pokrenule ili da se nisu pokrenule uopće. Loš, odnosno pokvareni RAM mogu biti jedan od uzroka. Također, vjerojatno ćete dobiti i poruku upozorenja prilikom bootanja vašeg operativnog sustava.

Naravno, to opet ne znači nužno probleme s RAM-om, nego je moguće da je problem u video kartici.

Na Macu, trostruki “beep” zvuk označava grešku memorije, odnosno da je računalo detektiralo grešku prilikom bootanja OS-a.

4) Koruptirani podaci i datoteke

Još jedan od simptoma koje možete primijetiti je da sve češće ne možete otvoriti određene datoteke. Točnije, dobivat ćete poruke da su datoteke koruptirane i da ih računalo ne može otvoriti. Puno je razloga zbog kojih datoteke mogu postati oštećene, ali ako se to događa sve češće, to je vjerojatno znak da imate problema s memorijom.

Razlog tome je što oštećeni RAM i podaci koje on pokušava zapisati na disk postaju strukturno krivi i samo je pitanje vremena kada više nećete moći ni bootati operativni sustav.

Zato uvijek naglašavamo da morate raditi backup važnijih podataka na računalu, tj. onih koje ne možete tako lako vratiti ako vam računalo prestane raditi.

5) Krivi sistemski podaci

Na Windowsima i Macu je lako provjeriti koliko RAM-a imate instalirano u računalu. Na Windowsima, stisnite desni klik mišem na start meni i navigirajte u System > About. Tu ćete vidjeti statistiku vaše mašine, te bacite oko na količinu instaliranih RAM-a.

Ako koristite Mac, navigirajte na Apple > About This Mac i selektirajte Overview tab. Tu ćete, kao i na Windowsima, vidjeti količinu RAM memorije koju imate u računalu.

Ako je taj podatak krivi, i piše vam recimo 8 GB RAM-a, umjesto 16 GB, onda znate da nešto nije u redu.

Kako provjeriti RAM?

Ako koristite Windowse, onda možete iskoristiti ugrađeni alat koji imate. Samo stisnite kraticu na tipkovnici Win + R, utipkajte “mdsched” (bez navodnika) i stisnite Enter.

Računalo će vas pitati da resetirate računalo. Nakon toga će se odvrtjeti određeni testovi i vratit će vas na desktop. Ako Windowsi nađu kakav problem, vidjet ćete notifikaciju u Taskbaru.

Druga solucija je da probate alat Memtest koji je tu na tržištu oko 20 godina i jedan je od najpouzdanijih alata za provjeru memorije.

Mac također dolazi s ugrađenim memorijskim testerom. Samo resetirajte vaš uređaj i držite stisnutu tipku “D” dok se OS boota. To će vas odvesti na dijagnostički ekran. Noviji modeli će vam odmah početi testirati memoriju.

No, ako vam ovo nije dovoljno, Memtest ima i Mac varijantu koju možete isprobati.

Ako ustanovite da imate probleme s RAM-ima, što hitnije ih promijenite. Sva sreća, ova komponenta i nije tako skupa. Već za 400-500 kuna možete dobiti 12-16 GB RAM memorije. Ili za malo više novaca ako želite kvalitetnije RAM module.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here