Velika većina nas, da ne kažemo “svi”, imamo u džepu pametni telefon s kojim možemo napraviti odlične fotografije. Mnoge ankete kažu da gotovo 40 posto korisnika pametnih telefona želi dobru kameru i da im je to jedan od najkorištenijih featurea na mobitelu. No, kamera je mnogo više od hardvera i softvera – nju morate znati koristiti, a s malo trikova možete napraviti bolje fotografije. Evo nekoliko savjeta što napraviti da biste lakše slikali, napravili bolje slike i pohranili ih na sigurno.

Očistite leću kamere

Ne, ne šalimo se. Ovo je nešto što gotovo nitko ne radi, a trebali bismo redovito. Telefon nam je stalno u džepu, jakni, ostavljamo ga svuda i svakuda, pa se leća kamere zna zaprljati i postati mutna. Da ne govorimo o otiscima prstiju koju ostaju na njoj.
Najčešće kameru čistimo tek onda kad na slici vidimo određenu “mrlju” ili je fotografija koju smo napravili mutna, no odmah izvadite mobitel iz džepa, uzmite mekanu krpicu i obrišite kameru. I vjerujemo da ćete odmah dobiti “čišću” sliku. Ako je kamera čista, slike će biti jasnije, boje bolje i slika globalno oštrija.

Ovo je još važnije osobama koje često rade selfije, jer leća kamere na prednjoj strani mobitela nema posebno staklo, odnosno fizičku zaštitu nego se nalazi ispod stakla mobitela i često ima po sebi nečistoće i otiske prstiju. Nadalje, prednja kamera ima i nešto manju rezoluciju od kamere na stražnjoj strani mobitela, pa će razlika u kvaliteti slike biti još veća kada ju očistite. Samo pazite da ju ne čistite jakim sredstvima koja mogu oštetiti staklo mobitela ili leću kamere. Dovoljna je čista krpa.

Uključite “grid lines”

Većina aplikacija za kameru ima neku vrstu “grida” koju možete uključiti, ali gotovo nikada nije uključena po defaultu. Ako ju uključite, kompozicija vaših slika će vjerojatno postati bolja, jer ćete vidjeti gdje je sredina slike, što vam je na rubovima slike i općenito ćete moći lakše zumirati ono što želite slikati. Iako je ovo “sitnica”, profesionalni fotografi kažu da je ovo opcija koju morate koristiti ako želite napraviti dobru sliku.

Većina Android mobitela ima opciju da uključite grid koji je standardnih 3×3 polja (pogledajte sliku). Horizontalne crte će vam pomoći da imate ravnije slike, bolje centrirate ono što slikate, posebice ako pokušavate uslikati horizont ili nešto u prirodi. Probajte, a ako vam se ne sviđa, slobodno ugasite ovu opciju.

Koristite flash samo kada trebate

Mnogi kažu da je dobra fotografija samo “dobro korištenje svjetla”. Čak i najbolji mobiteli na tržištu imaju mali senzor na kameri i leću kroz koju teško dolazi svjetlo. Ako miješate mračni prostor s određenim osvjetljenjem, vjerojatno će vam slika ispasti loša. Zato ljudi pokušavaju “umanjiti štetu” s flashom.

Ipak, oduprite se tom nagonu. Flash je često prejak, pa dobijete sliku koja je jako svjetla, imate odbljeske na sve strane (posebice ako je predmet blizu vas), te boje nisu konzistentne.

Umjesto toga probajte pomicati mobitel oko objekta kojeg slikate dok ne nađete dobro osvjetljenje ili kut slikanja iz kojeg će vam slika izgledati prirodna i neće vam trebati flash. Što više to vježbate, to ćete bolji postati u slikanju. Mnogi misle da je dovoljno upaliti kameru i napraviti sliku.

Nije – kao i sve drugo, ovo zahtjeva određeno vježbanje i pokušaje i promašaje, dok ne napravite dobru sliku. Također, tu je tap-to-zoom funkcionalnost koja će vam pomoći da imate bolji fokus na ono što slikate, posebice ako vam nije važna okolina oko objekta kojeg slikate. Ukratko – probajte slikati bez korištenja flasha, a u tamnim prostorima vam ionako neće pomoći da napravite dobru sliku.

Razmislite o malom stalku za slikanje

Možda ste primijetili da nigdje u tekstu – do sada – nismo spomenuli selfie stick. Imajte malo poštovanja prema sebi i radije kupite stalak za mobitel koji možete staviti na ravnu površinu i uslikati sliku. Ovaj stalak na slici košta par dolara, a “obaviti ćete zadatak”. Imate onih malih, do onih malo fleksibilnijih s dužim nogicama i boljom podrškom za mobitel. Ti stalci se često zovu “tripods”.

Oni su korisni za izradu self-portraita bez da morate koristiti selfie stick. Uz to, mogu i jako popraviti kvalitetu slika jer ih možete lijepo namjestiti, pokrenuti brojač i napraviti dobru sliku s prijateljima, kolegama ili obitelji. Mali tripod možete i sklopiti i staviti ga u ruksak, te ga uvijek imati sa sobom.

Čak i ako ne želite nositi tripod sa sobom, uzmite u obzir ovakav način slikanja sljedeći put kad se budete slikali s nekime. Bez obzira koliko mislite da je mobitel stabilan u vašim rukama, one nisu mirne kao kada mobitel stavite na neku tvrdu površinu. Naslonite mobitel na neki objekt na stolu, okrenite ga prema mjestu gdje se želite slikati, stavite timer na 10-15 sekundi, namjestite se i napravite dobru sliku.

Koristite cloud servis za pohranu slika

Ništa od ovih laganih savjeta vam neće pomoći ako slike nisu pohranjene na sigurno i uvijek vam dostupne. Što ako vam netko ukrade mobitel, ili ga izgubite? Ostat ćete bez možda stotina slika koje ste napravili i koje vam nešto znače. Vjerujemo da dio slika možete “nadoknaditi” tako da ih skinete s društvenih mreža gdje ste ih objavili, no to nije rješenje. Rješenje je da kopije slika čuvate u cloud servisima.

Google Photos je fantastičan izbor, jer imate besplatni plan, kao i onaj premium. Zatim tu su i Dropbox, Google Drive, Microsoftov OneDrive, Amazon Photos i bezbroj drugih. Najbolji su oni servisi koji će vam automatski pružiti podršku da se uslikana slika odmah pošalje u cloud. Ako ne odmah, onda barem u nekim normalnim intervalima. Sigurno to ne želite ručno raditi jer ćete backup slika napraviti prvi puta i onda više nikada.

Uz to, kada vam određena slika zatreba, nećete ju morati prebacivati s mobitela na računalo, nego ćete otvoriti cloud servis i skinuti si onu koja vam treba. Bilo za objavu na društvenim mrežama, bilo za uređivanje i slanje prijateljima ili obitelji.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here