Puni li se vaš telefon sporo? Nažalost, to se događa kako telefon stari, odnosno s tjednima i mjesecima korištenja, punjenje je sve sporije i sporije. S druge strane, ako se vaš telefon sporo puni i ako mu je baterija slaba, vjerojatno je da će mu početi opadati i performanse.

Zato ćemo u nastavku teksta pričati o načinima punjenja, te potencijalnim razlozima zašto se telefon sporo puni. Pa krenimo redom.

Kako punjive baterije rade?

Svaki mobitel ima bateriju. I u većini slučajeva, svaka baterija daje snagu na isti način. Ćelija baterije ima dvije elektrode (pozitivnu i negativnu) i elektrolite. Korištenjem baterije se u elektrodama stvaraju ioni koji tjeraju protok elektronike prema negativnom dijelu baterije koji daje snagu prema van i u tom procesu baterija gubi svoj naboj. Drugim riječima – prazni se.

U nepunjivim baterijama ta kemijska reakcija se događa samo jednom. S punjivim baterijama, kao što su litij-ionske baterije koje imate u telefonima, ta kemijska reakcija je reverzibilna. Stoga, bateriju možete koristiti mnogo puta. Možete ju puniti i prazniti dok se ona ne “potroši”, odnosno dok ta kemijska reakcija ne bude toliko slaba da baterija više nema smisla i morate ju zamijeniti novom.

U širem smislu, postoje dva načina kako možete napuniti vašu bateriju – žičanim i bežičnim putem. Postoje prednosti i mane, jednog i drugog načina.

Prednosti i mane žičanog punjenja

Kao i većina potrošačke elektronike, mobiteli su oduvijek dolazili s kabelom za punjenje. Mnogo godina taj kabel se nije mijenjao. Već više od desetljeća, uređaji koji nisu Apple, dolaze s USB kabelom koji podržava USB 3.0 arhitekturu. S druge strane, Apple je 2012. godine “donio” Lightning kabel sa svojim vlastitim konektorom.

To brzo punjenje, odnosno “fast charging” je ubrzalo punjenje mobitela unazad par godina. Danas takva tehnologija zahtjeva noviji USB-C konektor, odnosno konekciju. Brzina punjenja ovisi o mobitelu i proizvođaču, ali novije mobitele možete u 30-ak minuta napuniti na 70 posto što je vrlo impresivno.

Ono što je definitivno prednost punjenja “preko žice” je efikasnost. Plus, ovaj konektor je postao praktički standard, pa čak i da zaboravite svoj punjač, relativno lako možete naći drugi. Posuditi ga od drugih ili napuniti mobitel u kafiću dok pijete svoju omiljenu kavu.

S druge strane, nepraktičnost kabela je ono zašto su bežični punjači došli. Zašto petljati sa žicama, kada mobitel možete samo odložiti na punjač i pustiti ga da se puni.

Prednosti i mane bežičnog punjenja

U novijoj povijesti, sve više korisnika se okreće bežičnim punjačima koje imamo na poslu i doma. Nema više gledanja gdje vam je punjač i traženja kabela. Imate mjesto gdje samo odložite mobitel i on se puni. Kada vam treba, uzmete ga i koristite. Vrlo jednostavno i praktično. Plus, dobra stvar je što bežične punjače mogu koristiti Android i Apple uređaji bez neke veće razlike. Razlika je jedino u brzini punjenja.

Negativna strana ovoga je efikasnost. Mobitel na žici se mnogo brže puni od onog na bežičnom punjaču. Mnogi će reći da to nije bitno. I nije – nama kojima baterija mobitela drži od jutra do mraka pa nam nije bitno da li se mobitel puni sat i pol ili dva. No onima koji su cijeli dan na mobitelu, rade s njega i idu od sastanka do sastanka, to baš i nije praktično. Mnogo im je lakše imati klasični punjač i napuniti mobitel gdje stignu.

RAZLOZI ZAŠTO SE VAŠ MOBITEL SPORO PUNI

1) Loša oprema

Jedan od glavnih razloga zašto se vaš telefon možda sporo puni je – u opremi koju koristite. Nemojte odmah pomisliti da je problem u vašem telefonu. Nekada je problem u lošem kabelu ili adapteru. Ili je izvor struje slab.

USB kablovi koje imamo kod kuće mnogo toga pune. Pogotovo ako je više ukućana. To su mobiteli, tableti, transfer podataka između uređaja … da ne govorimo o tome kako se “ponašamo” prema kablovima koje često presavijamo i bacamo po kući. Često te “sitnice” znaju presuditi kablu koji sve slabije radi i sporo puni mobitel. Nekada je dovoljno investirati par desetaka kuna u novi i sve će biti u redu.

Također, nekada je problem u adapteru koji se stavlja u utičnicu. Najčešće to nisu premium proizvodi nego obični jeftini adapteri kojima vijek trajanja nije duži od godinu ili dvije. Zato je poželjno takve stvari kupovati od renomiranih proizvođača, a ne kineske kopije s eBaya za 2 dolara.

Da ne govorimo o korisnicima koji mobitel pune preko laptopa. Laptopi ne daju veliku izlaznu snagu i punjenje je užasno sporo. Punite mobitel preko utičnice za struju.

2) Problemi s konektorom na mobitelu

Kabel i adapter nisu jedini krivci u sporom punjenju mobitela. Port, odnosno konektor na vašem mobitelu također može uzrokovati probleme. U njega se često zavuče prašina i nečistoća jer mobitel često nosimo u hlačama ili torbama. Pa ga probajte očistiti. Vrlo lagano da ga ne oštetite!

Nadalje, port može i korodirati ili se fizički oštetiti. Zato uzmite ručnu lampu i osvijetlite isti. Pogledajte je li oštećen i ima li nečistoća u njemu.

3) Aplikacije koje rade u pozadini

Mobitel dok je na punjaču ne treba previše koristiti. Nije problem pročitati i odgovoriti na poruku, ali igranje igrica na mobitelu dok se puni, nije preporučljivo. Isto tako, uzrok sporog punjenja mogu biti i aplikacije koje se “vrte” u pozadini bez nekog pametnog razloga.

Obje platforme – Android i iOS – mogu vrlo brzo “ubiti” aplikacije u pozadini i koristite tu mogućnost vrlo često. Nemojte ostavljati aplikacije u pozadini samo da bi se one pokrenule sekundu ili dvije brže nego inače.

Ako koristite Android mobitel, možete provjeriti status baterije i vidjeti koje aplikacije troše istu. Odite u Settings > Battery. Na iPhoneu, odaberite “Battery” unutar Settings aplikacije. Vidjet ćete popis aplikacija koje vam najviše troše bateriju. Upravo te aplikacije trebate gasiti kada ne koristite mobitel.

Neke aplikacije će pokazivati veliku potrošnju baterije jer ih često koristite. Kao na primjer – Facebook i Instagram. Dobro pogledajte i one aplikacije koje malo koristite, a visoko su na listi potrošača baterije. Ako vam dotične aplikacije i ne trebaju, slobodno ih obrišite s uređaja.

4) Stara baterija

Ako je vaš mobitel stariji od dvije ili tri godine, i prilično ste ga puno koristili u tom periodu, moguće je da se baterija “potrošila”. U tom slučaju, vrijeme je da razmislite o zamjeni baterije ili samog uređaja.

Litij-ionske baterije ne traju vječno i mogu se puniti i prazniti određeni broj puta. Što znači da s korištenjem se ona se duže puni, a sve brže prazni. I mi smo se susreli s baterijama koje su se punile satima, a ispraznile upola brže. To je nažalost nešto što ne možemo spriječiti.

Problem je što većina mobitela danas ima zalijepljeno kućište i mobitel nije moguće rastaviti, izvaditi bateriju i zamijeniti ju novom. Nažalost, mobitel morate nositi u ovlašteni servis i to će vas koštati više nego što je to bilo prije 5-6 godina dok su se mobiteli još mogli rastaviti.

5) Korištenje telefona dok se puni

Jeste li vi osoba koja koristi mobitel dok se puni? Vrijeme je da se odviknete od toga. Kao što smo rekli, nije problem poslati poruku ili dvije, ali mobitel dok se puni treba ostaviti “na miru”. Problem je što ljudi, dok im se mobitel puni, koriste društvene mreže i beskonačno scrollaju po feedu tražeći nešto zanimljivo. Problem je što dotične aplikacije troše bateriju prilično puno i mobitel se puni-prazni konstantno. I zato mu trebaju sati da se napuni. Probajte ga ostaviti na punjaču 90 ili 120 minuta i vidjet ćete da se puni normalno.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here