Postoje različiti načini kako na svojim Android uređajima možemo ”uhvatiti” screenshot. Za one koji ne znaju što je screenshot, kao što sama riječ kaže, radi se o engleskom izrazu koji označava fotografiju zaslona uređaja (”screen” i ”shot”).

Neki od načina su točno specificirani i određeni od strane proizvođača uređaja, dok su drugi načini univerzalni za sve uređaje koji na sebi imaju Android OS. Neki opet treći načini ovise o pojedinim aplikacijama koje se mogu skinuti sa Googleove Trgovine aplikacija. Zbog svega ovoga može djelovati malo zbrkano i nejasno za odrediti koji je način najbolji za koji uređaj.

Kako bismo ovo razjasnili u nastavku članka ću reći nešto više o najčešćim načinima kako možete fotografirati screenshotove na svojim Android uređajima. Uz to spomenuti ćemo i neke aplikacije koje nam u tome mogu pomoći i koje nam to mogu dodatno pojednostavniti. Pa krenimo!

screenshot na mobitelu

Prvi i po mnogima najjednostavniji način za fotografiranje screenshotova jest preko prečaca

Veliki broj Android uređaja (ako ne i svi barem noviji) imaju mogućnost fotografiranja screenshotova preko jednostavnog prečaca. Jednostavno u isto vrijeme pritisnete i držite tipke za uključivanje/isključivanje uređaja i tipku za stišavanje. Ako ste napravili sve dobro na zaslonu ćete vidjeti kratku animaciju (ili će vam se dogoditi da zaslon jednostavno na sekundu-dvije ”zastane”) što će označavati da je screenshot uspješno fotografiran.

Iako je ovo najjednostavniji način koji je poznat velikoj većini korisnika (pogotovo onim mlađeg uzrasta), postoji jedna ”caka”. Stvar je u ”tajmingu” to jest da uspješno u isto vrijeme pritisnete obje tipke. Ako omašite to jest ako malo zakasnite s pritiskanjem i držanjem obje ove tipke, nećete dobiti screenshot.

Predug pritisak na tipku za uključivanje i zakašnjeli pritisak na tipku za stišavanje dovesti će do izbornika na kojemu ćete vidjeti opcije za isključivanje i restart uređaja. Ako se dogodi obrnuto, samo ćete stišati svoj uređaj. Fotografiranje screenshota je Google dodatno pojednostavnio svojim Androidom 9.0 Pie, što je dobra vijest za one kojima se ne da gnjaviti puno s ovime, a opet bi htjeli tu i tamo ”opaliti” screenshot.

screenshot na androidu

Drugi način je korištenje prečaca koji su osmislili proizvođači uređaja

Android uređaji, premda dosta slični po načinu funkcioniranja i operacijskom sustavu, se ipak mogu dosta razlikovati jedan od drugoga, čak i u pogledu načina fotografiranja screenchotova. Recimo, kod Samsungovih uređaja screenshot se fotografira tako što ćete u isto vrijeme pritisnuti tipke za uključivanje/isključivanje i ”Home”. Sve ostalo je isto, ali kao što vidite umjesto pritiska na tipku za stišavanje (što je slučaj recimo kod Nokijinih uređaja), kod Samsunga trebate pritisnuti na tipku Home.

Drugi opet Android uređaji, uz uobičajenu mogućnost hvatanja screenshotova imaju i neke dodatne mogućnosti. Na primjer, neki Sonyjevi uređaji imaju mogućnost koja uključuje samo pritisak na tipku za uključivanje/isključivanje, što će vas dovesti do posebnog izbornika odakle onda možete odabrati opciju fotografiranja screenshotova. Uređaji iz Motorola, LG i HTC obitelji koriste standardne mogućnosti fotografiranja screenshotova.

Treća opcija je da ”rootate” svoj uređaj

Ovo ste možda znali, a možda i niste no ranije verzije Android operacijskih sustava na uređajima na kojima su bili instalirani nisu uopće dopuštali fotografiranje screenshotova. To ste mogli napraviti, to jest tu ste mogućnost mogli otključati tek nakon što biste ”rootali” svoj uređaj. Nemogućnost screenshotova je bila jedna od Googleovih zaštitnih metoda kojom se željelo onemogućiti skidanje sa interneta štetnih aplikacija koje bi vas na mogle uhoditi i fotografiranje screenshotova slati podatke o vama i o vašem identitetu osobama koje to ne trebaju znati.

Danas je situacija drugačija. S obzirom da je Google osmislio nove načine zaštite korisnika i s obzirom na to da svaki Android uređaj (osim ako nemate baš neki koji ima Cupcake) može fotografirati screenshotove, više nema potrebe za rootanjem uređaja. Ipak, ako se odlučite na root, ni to nije loša ideja. Jedino što trebate znati da rootanjem uređaja gubite prava koja inače imate kada je uređaj pod jamstvom. Uz to, ako ne znate što radite, to jest ako nikada niste rootali uređaj i nemate pojma što se time čini, možda je bolja ideja da to ipak ne radite.

Ako ipak odlučite rootati uređaj, kao što sam rekao to ima svojih prednosti od kojih je najbolja ona u pogledu dodatne tipke za screenshotove. Danas u Googleovoj Trgovini možemo pronaći neke aplikacije koje nam same po sebi dopuštaju fotografiranje screenshotova, ali nakon što smo rootali uređaj. Instalacijom ove aplikacije naši uređaji će dobiti dodatnu tipku za fotografiranje screenshotova.

Imajte na umu da je velik broj ovakvih aplikacija osmišljen s ciljem da se na starim Android uređajima omogući fotografiranje screenshotova, tako a vam one ne trebaju ako imate Android uređaj koji na sebi barem ima 4.1 verziju operacijskog sustava.

 

”Third-party” aplikacije koje mogu poslužiti za screenshotove

Uz uobičajene načine, rootanja uređaja i dodatne načine kako na svojim uređajima možemo fotografirati screenshotove, postoje i neke ”third-party” ili aplikacije trećih stranaka (najčešće neovisnih developera) koje nam isto tako mogu poslužiti za ovu svrhu. Iako u osnovi svaka od njih čini isto neke opet nude dodatne mogućnosti koje one druge nemaju.

Screenshot Easy

Screenshot Easy je jedna od takvih aplikacija. Osim uobičajenog načina fotografiranja screenshotova Screenshot Easy omogućuje i da svoje screenshotove hvatate preko tipke koja se nalazi u alatnoj traci obavijesti ili ako jednostavno ”protresete” svoj uređaj. Od dodatnih mogućnosti tu su mogućnosti za rezanje fotografija, pretvaranje u ZIP datoteke, mijenjanje boja, stavljanje datuma te snimanje u JPEG ili PNG formate.

Super Screenshot

Super Screenshot je još jedna od vrlo dobrih ”third-party” aplikacija za fotografiranje screenshotova koja ima još jednu prednost- nema reklame. Možda jedna od najboljih mogućnosti koje ova aplikacija nudi jest mogućnost rezanja screenshotova prije nego što ih uređaj spremi. Osim toga screenshotove možete i smanjivati, možete šarati po njima, dodavati bilješke, postavljati različite filtere. Sve u svemu vrlo dobra aplikacija za fotografiranje screenshotova koju se isplati imati na svome uređaju.

 

Za  sve one koji imaju Android uređaje sa operacijskim sustavima prije Androida 4.0 Ice Cream Sandwich

Prije nego što je Android Ice Cream Sandwich u listopadu 2011. postao dostupan nije postojao (legalan) način kako fotografirati screenshot. Nadam s da danas velika većina koristite uređaje koji na sebi imaju barem Android 4.0. Ipak, ako imate uređaje sa Gingerbread, Honeycomb ili starijim Androidom dobro je za znati da i preko takvih uređaja možete ”opaliti” screenshot.

Ice Cream Sandwich

Najbolji način kako to učiniti kod uređaja koji nisu rootani jest preko Android SDK (Android SDK je dostupan za skidanje sa službene internetske stranice, pa ako želite možete slobodno odande skinuti datoteku). Sve u svemu to je to. Android SDK ili root je jedini način kako omogućiti kod starih Androida screenshot mogućnost.

Screenshot, premda nije najvažija stavka kod Android uređaja, može biti vrlo koristan i potreban. Iz tih razloga dobro je znati kako sve i na koje načine možemo na svojim uređajima iskoristiti ovu mogućnost.

Piše: D.M.

1 komentar

  1. Na Huawei/ Honor je fora kada aktivirate “kucanje” po zaslonu, tada dva puta kucnete u zaslon i opali screen shut. Ili kucnete i odmah s istim člankom napravite krug, tada to mjesto na ekranu (u krugu) se može izrezati, proširiti, fotošopirati, urediti ili samo uslikati taj dio ekran.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here