Sigurnost na internetu je nešto što treba zanimati svakog korisnika. Iako se sve veći broj korisnika obrazuje i informira u ovome smjeru (što je svakako pohvalno), zamke koje nam ”zločesti” dečki i cure mogu postaviti postaju sve sofisticiranije i kompliciranije (što naravno nije pohvalno).

S razvojem tehnologije razvijaju se načini kako se zaštititi od raznoraznih internetskih prijetnji, ali se isto tako razvijaju i načini kako korisnika dovesti na ”tanak led” i kako mu, dok boravi na internetu, nanijeti što je moguće veću štetu.

Elektronička pošta je jedan od i dalje najpopularnijih načina kako hakeri i ostale skupine internetskih prijestupnika mogu i znaju napasti korisnika. Evo koje tri vrste elektroničke pošte vi kao korisnik nikada ne biste trebali otvarati, ako ne želite dovesti svoju sigurnost na internetu u pitanje.

phishing

Elektroničke poruke kojima se traži potvrda osobnih podataka je najklasičniji način ”e-napada” na korisnike

Možda ste i sami bili izvrgnuti ovakvim napadima ili pokušajima napada. Dobili ste elektroničku poruku u kojoj vas je neka xy tvrtka ili čak ”vaša” banka tražila da im pošaljete osobne podatke i da na taj način ”potvrdite” postojanje svog korisničkog računa.

No istina je da vam nikada niti jedna tvrtka ili banka neće poslati elektroničku poruku u kojoj bi vas pitali da potvrdite svoje osobne podatne i to na način da im odgovorite kroz obrazac koji su vam poslali, kroz odogovor na e-mail ili kroz klik na poveznicu koju ste dobili. U slučaju da bilo koja tvrtka ili banka želi da vi kao korisnik potvrdite svoj korisnički račun, taj će postupak biti odrađen ili osobno ili preko službene internetske stranice tvrtke.

 

Dobili ste nagradu! Ili niste? Vjerojatno niste.

Jeste li ikada dobili elektroničku poruku u kojoj piše kako ste od svih igrača i/ili natjecatelja baš vi izvučeni i da ste dobili nagradu? Stvar je u stvari vrlo jasna: osim ako zaista niste sudjelovali u nekakvoj nagradnoj igri, jednostavno nije moguće da ste osvojili nagradu, a kamoli da ste obavijest o tome dobili na elektroničku poštu.

Sve poruke ovakvog tipa su vrlo sumnjive i ako ih dobijete ne trebate ih ni otvarati. Najbolje što s njima možete napraviti jest da ih odmah obrišete. Porukama o tome da ste osvojili nagrade (pogotovo ako se radi o novčanim) nikada ne vjerujte.

 

Vaše računalo je zaraženo najnovijim virusom!! Ne, nije.

Stvaranje straha kod korisnika je jako učinkovita strategija koju koriste hakeri kako bi dobili od korisnika ono što žele. Kada govorimo o internetu i tehnologiji, što je strašnije od toga da dobijete virus (pogotovo ako se radi o ”novom, nikad viđenom”)?

Nije u cijelosti nemoguće da vaše računalo u sebi zaista nema virus. No, ako ga i ima, njegove posljedice će se pokazati na drugačije načine (kroz probleme u radu računala i sustava),  zasigurno ne kroz obavijesti preko elektroničke poruke.

 

Što učiniti kada (i ako) dobijem bilo kakvu od ovakvih elektroničkih poruka?

Najbolje što možete učiniti ako u vaš e-sandučić dođe bilo koja od ovakvih poruka jest da ih odmah obrišete. Najbolje bi bilo da ih ni ne otvarate. Ako vas baš muči sumnja (na primjer, ako ste zaista sudjelovali u nekoj nagradnoj igri), možete otvoriti poruku, ali nemojte klikniti ni na kakve poveznice koje se nalaze unutar poruke.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here