Trenutno je na tržištu monitora dostupno nekoliko vrsta tehnologije panela. Najpoznatiji su IPS panel i TN panel. Ove godine počela se primjenjivati OLED tehnologija u svijetu monitora, koja se prije koristila za ekrane mobitela i prije svega u televizorima, ali nažalost takvi monitori još uvijek nisu u masovnoj produkciji zbog visoke cijene proizvodnje.

TN paneli pružaju jako osvjetljenje, dobar kontrast, mali odaziv, dok IPS paneli imaju veći kut gledanja te bolju reprodukciju boja. TN paneli su imali veliku prednost u odnosu na IPS što se tiče odaziva ekrana, međutim noviji IPS paneli imaju puno bolji odaziv negoli što su imali u svojoj povijesti, tako da sada možemo reći da TN u tome području ni nema baš neku prednost, što čini IPS monitore malo skupljom, ali definitivno boljom opcijom.

Najčešći refresh rate monitora je 60Hz, 144Hz te 240Hz, gdje su monitori sposobni prikazati 60, 144, 240 sličica po sekundi.

Veći refresh rate nužno ne daje i bolje iskustvo igranja, bitan faktor je vaša grafička kartica. Ako vam vaša grafička pruža 60 fps-a (sličica po sekundi), gotovo je besmisleno imati 144Hz monitor, jer će se on ponašati kao 60Hz monitor.

Tako da ako imate već 60Hz monitor i grafička kartica vam pruža 60 fps-a i konstantno primjećujete trzanje igrice, bolja opcija vam je kupiti novu grafičku karticu jer će vam iskustvo igranja biti znatno bolje kada vam grafička daje što veći broj sličica u odnosu na broj osvježavanja ekrana. Isto tako 144Hz monitor najbolje će se ponašati ako imate oko 140 fps-a naravno sve više od toga je uvijek poželjno.

Kada već imate dobru grafičku karticu koja vam pruža velik broj fps-a, najveća promjena će vam biti prelazak sa 60Hz na 144Hz monitor. Promjena postoji i kada prijeđete sa 144Hz monitor na 240Hz, ali ta promjena je malo manja. Kompetitivne igrice kao što su cs-go i druge igrice gdje se brzo sve dešava, gdje je svaki djelić sekunde bitan, razlika između tih monitora bit će razlika zbog koje ćete u određenim situacijama vi ubiti protivnika ili ćete biti ubijeni.

Naša preporuka odličnih monitora po sjajnom odnosu uloženog/dobivenog je AOC G2 serija monitora o kojoj možete više pričitati ovdje.

BOLJI refresh rate

refresh rate monitor

refresh rate

Poznati Linus Sebastian sa YouTube kanala Linus Tech Tips, proveo je zanimljiv test gdje je pozvao profesionalne gejmere fps igrica cs-go i Overwatch, koji su se izmjenjivali sa 60Hz monitora na 144Hz monitor. Rezultati su jasni, tko god da je igrao na monitoru većeg refresh rate-a, u velikoj većini slučaja bi pobijedio. Razlika u pobjedama bila je još veća kada su uspoređivali neprofesionalne igrače.

Cijeli video možete pogledati ovdje:

Piše: D.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here