Želite postići ugođaj kina u vašem domu i razmišljate trebate li nabaviti projektor ili televizor? Koji je uređaj bolji na 4K rezoluciji i koje su konkretno prednosti pojedinog uređaja?

Moderan način gledanja multimedijskog sadržaja omogućava nam da navedeni audio/video sadržaj pratimo na zahtjev. Konkretno, možemo u svakom trenutku odabrati ono što nam se sviđa i pogledati nešto za što smo prije trebali ići u kino dvorane. Želite li doma stvoriti kino atmosferu današnji članak je upravo za vas jer ćemo vam objasniti kako s tehnološkog aspekta dobiti fantastičan ugođaj za gledanje filmova i video sadržaja.

Planirate li stvoriti vlastito kino u svojoj dnevnoj sobi, onda svakako razmišljate o nabavci televizora ili projektora. Već se dugi niz godina vode polemike sukobljenih tabora, a čini se kako stvari ipak naginju sve više u jednom smjeru.

U nastavku teksta nabrojat ćemo 8 parametara u kojima ćemo na suprotne strane staviti televizor i projektor. Valja naglasiti kako je važna odrednica “sukoba” prikaz 4K rezolucije i stvaranje atmosfere kućnog kina. Usporedit ćemo dvije navedene tehnologije te ćemo po parametrima zaključiti koji se uređaj bolje uklapa u ideju kućnog kina i koji se više isplati kupiti. Želite li izraditi vlastito kućno kino, svakako pročitajte nastavak članka.

QLED 8K TV

 

Veličina prikaza

Televizori posljednjih godina sve više rastu i danas je sasvim uobičajeno vidjeti televizore koji zauzimaju pola zida u dnevnoj sobi. Daleko smo odmakli od vremena kada su standardne dimenzije televizora sezale ispod 100 centimetara dijagonale zaslona te danas u svoje domove uvodimo gromade od televizora. Dakako, iako su svojom dimenzijom prikaza iznimno veliki, današnji televizori napravljeni su tako da pristaju elegantno u gotovo svaki kutak vašeg doma.

Usporedimo li veličinu prikaza fotografije ili video zapisa, lako se može zaključiti kako veliki broj projektora može lagano nadmašiti televizore. Doslovce, projektori su u mogućnosti prikazivati zapise u veličinama nekoliko metara dijagonale, s čime se televizori još uvijek teško mogu nositi. Ipak, današnji televizori omogućuju sve veći prikaz zapisa pa dijagonale pojedinih televizora također mogu sezati preko više od 2 metra. No, možemo reći kako u ovom segmentu pobjedu ipak odnose projektori jer je veći prikaz puno lakše postići.

4k projektori

4K rezolucija

Posljednjih se godina uz televizore uglavnom veže pojam 4K rezolucija, što je samo dokaz kako proizvođači masovno rade na razvoju novih modela koji podržavaju upravo 4K rezoluciju. Iako takva rezolucija još nije u potpunosti zaživjela, činjenica je da ćemo narednih godina u svojim domovima gledati upravo tu visoku rezoluciju pa se valja na vrijeme pripremiti.

usporedba rezolucija

Usporedimo li televizore i projektore na području rezolucije, rezultati su nešto drugačiji nego u prvom parametru. Naime, čini se kako televizori za puno manje novca po pikselu donose 4K rezoluciju u vaše domove. Činjenica je da se radi uglavnom o televizorima nešto manjih dimenzija koji su opremljeni 4K rezolucijom prikaza, no cijena takvih uređaja je ipak niža u odnosu na projektore. Cijena projektora koji mogu postizati 4K rezoluciju je uglavnom paprena, a naglasit ćemo kako se kod projektora koristi postupak upotpunjavanja piksela prilikom prikaza. Dakle, neki projektori ne postižu istinsku 4K rezoluciju, a oni koji postižu cjenovno su vrlo skupi. Pobjedu u ovom parametru odnose televizori.

Točnost boja

Po pitanju točnosti boja, vlada poprilična zbrka na tržištu. Činjenica je da televizori kvalitetnim procesnim obradama mogu pružiti iznimno kvalitetan prikaz boje, no ni projektori ne zaostaju puno za time. Razlika se posebice očituje u nižem cjenovnom razredu, gdje televizori za manju cijenu donose vjerniji prikaz boje. Ipak, kako cijena uređaja raste tako su televizori i projektori po pitanju točnosti boja – sve bliže jedni drugima.

Iako će neki dati prednost televizorima po pitanju točnosti boja, mi ćemo zaključiti kako je rezultat poprilično izjednačen i ovisi o raznovrsnosti ponude na tržištu. Svakako prije kupnje provjerite koliko kvalitetan prikaz boja vam može pružiti vaš novi uređaj, kako biste bili sigurni da ste izabrali pravi uređaj za sebe.

SONY TV 2019

Svjetlost i kontrast

Ako ste ikada gledali neki film putem projektora lako ste mogli zaključiti kako kvaliteta prikaza uvelike ovisi o količini svjetlosti (tame) u prostoriji. Kino dvorane prije projekcije utonu u totalni mrak kako bi prikaz filma na platnu došao do maksimalnog izražaja. Dakle, možemo zaključiti kako projektori rade lošije kada su uvjeti osvjetljenja bolji. Konkretno, to znači kako je svjetlost koju emitira projektor ograničena u određenom dijelu segmenta pa televizori odnose pobjedu po pitanju svjetlosti. Naime, televizori stvaraju vlastitu svjetlost raznim tehnologijama i takvu emitiraju prema korisnicima – što je razlog zašto rade bolje u gotovo svim uvjetima osvijetljenosti prostorije.

Kod kontrasta je priča nešto drugačija i tu su projektori u boljem položaju. Dio televizora ne može postići puni kontrast kakav korisnik želi pa stoga projektori ovdje dobivaju pobjedu. Dakako, uvijek postoje iznimke, a to su u ovom slučaju OLED televizori. OLED tehnologija može se nositi s kontrastom koji se može postići putem projektora pa i na to pripazite prilikom kupnje.

Audio performanse

Televizori dolaze s vlastitim zvučnicima koji su u potpunosti prilagođeni sadržaju koji će se prikazivati na televizoru. To konkretno znači kako televizori emitiraju točno onaj zvuk koji se u datom trenutku očekuje pa postižu savršenu usklađenost prikaza i zvuka. S druge strane, svaki audio sustav koji spojimo na projektor može naići na neke poteškoće pa zvuk može ponekad kasniti za prikazom slike ili obrnuto. Zvučnici na televizoru pomno su pozicionirani i prilagođeni da odašilju zvuk kako bi se postigao maksimalno dobar ugođaj.

Pojedini projektori imaju vlastite zvučnike, no većina projektora to ipak nema. Zbog toga, trebat ćete se pobrinuti o nekim dodatnim zvučnicima koji će udovoljiti vašim zahtjevima za kvalitetom zvuka (što može biti dodatan trošak i briga). Projektori koji dolaze s ugrađenim zvučnicima imaju jedan drugi problem – loša kvaliteta zvuka. Zanimljivo, ta loša kvaliteta uopće ne mora biti vezana uz kvalitetu zvučnika već uz to gdje trebate postaviti projektor kako biste dobili optimalan prikaz slike. Uglavnom projektor postavljate iza vas (ili blizu vas), ali i dosta nisko pa nikako ne možete postići zadovoljavajuću kvalitetu zvuka. Dakle, pobjeda po pitanju zvuka odlazi na stranu televizora.

Iskustvo gledanja

Mnogi smatraju da će im projektor i platno dočarati pravu atmosferu iz kina, no pri tome ne razmišljaju da projektor može stvoriti i određene probleme. Naime, odlučite li se za nabavku projektora prilično je izvjesno da će vam trebati neka dodatna oprema kako biste mogli u potpunosti uživati u gledanju sadržaja na platnu. Prvenstveno se to odnosi na audio performanse i idealne uvijete osvjetljenja kako biste mogli u potpunosti uživati u video sadržaju. No, činjenica je da ćete zahvaljujući projektoru zaista imati osjećaj kao da film gledate u kinu.

S druge strane, današnji veliki televizori također vas mogu uvesti u jedno stanje atmosfere kina – te ćete gotovo pa isto uživati u gledanju filmova. Ono što kupnjom televizora dobivate jest jednostavnost korištenja, odnosno nećete morati brinuti oko dodatne opreme. Bit će vam dovoljan jedan daljinski upravljač i kontrolirat ćete sav prikaz sadržaja. Ipak, zahvaljujući vjerodostojnijoj atmosferi, pobjedu u ovom segmentu odnosi projektor.

projektori

Jednostavnost instalacije

Iako projektor zauzima puno manje mjesta nego televizor, za instalaciju projektora potrebno je puno više planiranja i rada. Kod televizora su stvari prilično jednostavne. Važno je da imate priključak struje u blizini mjesta na koje želite postaviti televizor te je potrebno odabrati način montiranja. Televizor možete jednostavno staviti na neki ormarić koji imate u dnevnoj sobi ili ga možete montirati na zid. Nakon toga samo ga priključite na struju i zabava može početi.

S druge strane imamo projektore kod kojih je potrebno puno više planiranja. Naime, potrebno je najprije odabrati mjesto na kojem će se nalaziti projektor, a koje će odgovarati prikazu slike na nekoj pozadini. Nakon toga potrebno je odabrati da li će se projekcija prikazivati na nekom platnu koje je fiksno ili koje ćete moći prenositi. Dakako, možete se odlučiti i za soluciju prikaza na zidu, a u tom slučaju trebat ćete okrečiti zid u bijelo (ako već nije takve boje).

Nakon toga, trebate korigirati prikaz slike na platnu kako biste uživali u kvaliteti projekcije. No, prije same projekcije još se morate pobrinuti da audio performanse budu na zadovoljavajućoj razini – postavljanjem zvučnika na pomno odabrana mjesta. Dakle, instalacija projektora i dodatne oprema je znatno zahtjevniji proces pa pobjeda ovdje odlazi na stranu televizora.

LG SIGNATURE OLED 8K TV

Cijena

Cijena televizora pada iz godine u godinu, no paralelno tome razvijaju se novi, veći i bolji televizori koji zamjenjuju stariju tehnologiju. Možemo reći kako za relativno malen novac možete dobiti televizor sasvim pristojne veličine s kvalitetnom rezolucijom prikaza. Odlučite li se za 4K rezoluciju morat ćete izdvojiti nešto veći novac jer su takvi televizori još uvijek dosta skupi na tržištu (pričamo li o velikim zaslonima).

S druge strane imamo projektore koji su u 4K segmentu enormno skupi i mnogi će reći kako se takav projektor ne isplati kupiti. Ipak, i tu su cijene uređaja posljednjih godina u padu pa možete nabaviti pristojan 1080p projektor po prihvatljivoj cijeni. Kao što smo rekli većina projektora radi na način da manje rezolucije pretvara u 4K – što nije prava 4K rezolucija. Istinski 4K projektori na tržištu se mogu pronaći za cifre od nekoliko desetaka tisuća kuna – što je iznos koji će si tek rijetki priuštiti.

Za kraj ćemo reći kako relativnog pobjednika u ovome članku zapravo i nema. Televizori su dugo vremena bili značajno dominantni nad projektorima, ali su se stvari posljednjih godina počele okretati na stranu projektora. Ipak, činjenica je da su televizori znatno popularniji i nalaze se u gotovo svim domovima, dok su projektori tek u rijetkim kućama i stanovima. Dakle, većina korisnika ipak se odlučuje za kupnju televizora. Za koju ćete se opciju vi odlučiti?

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here