Kada kupujete monitor za svoje računalo birate između TN, IPS i VA. Koji će biti najbolji za vas ovisi o tome za što ćete ga pretežno koristiti. Ako igrate računalne igre, različite tehnologije zaslona su idealne za određene vrste igara.

Kao što smo naveli, prilikom kupnje monitora ćete naići na sljedeće tri vrste zaslona:

  • Twisted Nematic (TN) – najstarija vrsta LCD-a.
  • In-plane Switching (IPS) – ovaj pojam je prvi lansirao LG. Samsung ima sličnu tehnologiju koju naziva „Plane-To-Line Switching“ (PLS), dok AU Optronics koristi „Advanced Hyper Viewing Angle“ (AHVA). Svi su međusobno usporedivi.
  • Vertical Alignment (VA) – Samsung je naziva i „Super Vertical Alignment“ (SVA), AU Optronics koristi pojam „Advanced Multi-domain Vertical Alignment“ (AMVA). Svi dijele identične karakteristike.

Nazivi se odnose na usklađivanje molekula unutar LCD-a (zaslon s tekućim kristalima) i na to kako se mijenjaju kada se priključe na određeno napajanje. Svi LCD monitori mijenjaju usklađenost tih molekula kako bi radili, ali način na koji to rade može drastično utjecati na sliku i na vrijeme odziva.

lg monitor
(Izvor slike: LG)

 

Svaka vrsta zaslona ima svoje prednosti i nedostatke. Najlakši način da izaberete neki od njih je da se odlučite koji su vam atributi najvažniji. To uvelike ovisi o tome za što koristite računalo i koliko bi izdvojili za monitor.

Pročitajte i: Usporedba tehnologije prikaza: TN vs. VA vs. IPS monitori.

Svi zasloni s tekućim kristalima dijele identične nedostatke

U usporedbi s CRT monitorima, svi LCD monitori pate od nekog oblika kašnjenja. To je bio ozbiljan problem kada su se TN zasloni prvi puta pojavile, a s time se godinama muče i IPS i VA monitori. Tehnologija se nastavila razvijati i iako su mnogi od tih problema smanjeni, nisu u potpunosti otklonjeni.

Nejednako pozadinsko osvjetljenje je još jedan problem koji ćete naći na svim vrstama zaslona. Često se to svodi na opću kvalitetu izrade, jeftiniji modeli smanjuju kontrolu kvalitete kako bi uštedjeli na troškovima proizvodnje. Dakle, ako tražite jeftin monitor budite spremni na nejednoliko pozadinsko osvjetljenje. Međutim, uglavnom ćete ju primijetiti samo na jednobojnim ili vrlo tamnim pozadinama.

samsung monitor
(Izvor slike: Samsung)

Zasloni s tekućim kristalima su također osjetljivi na mrtve ili zaglavljene piksele. Različiti proizvođači imaju različite politike i potrošačke zakone o mrtvim pikselima. Ako ste perfekcionist, prije kupnje provjerite proizvođačeve zakone vezane uz mrtve piksele. Neki će monitor besplatno zamijeniti ukoliko bude jedan mrtvi piksel, dok drugi zahtijevaju određeni broj mrtvih piksela.

 

Koja je tehnologija zaslona prava za vas?

Ako ste pročitali naš prijašnji članak o razlikama između TN, IPS i VA tehnologija zaslona, pretpostavljamo kako imate dobru predodžbu o tome koji biste tip tehnologije zaslona trebali kupiti. Kao i inače, što više potrošite to ćete više i dobiti. Naši prijedlozi za specifičnu upotrebu su u nastavku.

Za upotrebu u uredu ili učenje: Vaš bi proračun trebao biti najvažnija stavka ovdje. VA tehnologija zaslona je u suštini za svaku upotrebu, s vrhunskim kutovima gledanja u odnosu na TN tehnologiju, ali obje tehnologije bi odlično odradile zadatak. Možete uštedjeti nešto novca jer vam nisu potrebne velike brzine osvježavanja ili ultra niska latencija jer će slika svejedno izgledati lijepo. Vidjet ćete osjetnu razliku u glatkoći pomicanja kursora miša tek kada uspoređujete monitore s brzinom osvježavanja od 144 Hz i 60 Hz.

datacolor monitor
(Izvor slike: Datacolor SpyderX Pro)

Uređivanje fotografija i videozapisa: IPS tehnologija zaslona je i dalje pogodna zbog njene mogućnosti prikazivanja širokog spektra boja. Nije neobično pronaći VA zaslone koji također pokrivaju široku paletu boja (125% sRGB i preko 90% DCI-P3), ali imaju naviku pokazivati veće zamućenje tijekom brže promjene slike od IPS zaslona. Ako ozbiljno shvaćate točnost boje morat ćete pravilno kalibrirati monitor.

Programeri koji montiraju monitore vertikalno: Možda mislite da su TN zasloni izvrsni za programere, ali ne nužno u svakoj situaciji. TN zasloni imaju naročito loše kutove gledanja po vertikali. Ako montirate monitor u portretnom načinu (kao što to čine mnogi programeri), dobit ćete najgore moguće kutove gledanja TN zaslona. Za najbolje moguće kutove gledanja u ovom slučaju uložite u IPS zaslon.

Natjecateljski online gameri: Nema sumnje da su TN zasloni i dalje omiljene u svijetu eSporta. Čak i najjeftiniji modeli imaju brzo vrijeme odziva i podršku za velike brzine osvježavanja. U igrama s 1080p rezolucijom, 24-inčni monitor će raditi sasvim u redu, a možete se odlučiti i za 1440p, 27-inčni model bez ulaganja čitavog bogatstva u monitor. Možda ćete htjeti potražiti IPS zaslon jer na tržište dolaze novi modeli s još manjim vremenom odziva, ali očekujte da ćete tada platiti više.

Offline gameri vrhunskih računala: Za bogatu, imerzivnu sliku koja blista će VA zaslon pružiti veći omjer kontrasta od IPS ili TN zaslona. Za duboku crnu i oštru, kontrastnu sliku je VA pobjednik. Ako niste u redu sa žrtvovanjem kontrasta, možete krenuti putem IPS zaslona. No, preporučujemo vam da potpuno izbjegavate TN zaslone ako ne igrate natjecateljski.

Najbolji „all-round“: VA zaslon je ovdje pobjednik, ali IPS je bolji u svim područjima osim omjera kontrasta. Ako možete žrtvovati kontrast IPS zaslon će vam pružiti prilično malo vrijeme odziva, pristojne crne boje i zadovoljavajuću pokrivenost boja.

 

Isprobajte prije kupovine (ako je moguće)

Kao što vjerojatno znate, monitor obično možete nabaviti jeftinije putem interneta nego u trgovini. Nažalost, kupovina putem interneta obično znači i kupnju na slijepo. Kada tako kupujete televizor ili monitor može doći do razočaranja.

Ako možete, provjerite monitor koji vas zanima prije nego što ga kupite. Možete izvesti neke jednostavne testove zamućivanja i kretanja, zgrabite prozor i brzo ga pomičete po zaslonu. Također možete testirati svjetlinu, pogledati neke videozapise i igrati se sa zaslonskim izbornikom kako biste dobili osjećaj.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here