Već dugi niz godina Samsung je vodeći na području LED/LCD tehnologije televizora. Zbog inovacija u dizajnu i mogućnostima Samsung je postao tvrtka sa najboljom prodajom televizora u svijetu. Ovaj uspjeh se posebice počeo nazirati nakon dolaska HDR ili ”High Dynamic Range” tehnologije slike (tehnologija visoke dinamike prikaza).

Prije tri godine Samsung je bio prvi koji je na tržište lansirao televizor s mogućnostima HDR-a. Kada govorimo o kvaliteti potpune svjetline, kontrasta i mogućnosti boja, tvrtka je po pitanju kvalitete nastavila ondje gdje je stala kada je započela s HDR formatom. Posljednji i najznačajniji korak prema savladavanju HDR tehnologije je novi QLED.

 

qled tehnologija

Što točno ”QLED” označava?


LED dio u QLED nazivu, kao što je poznato, označava diodu koja odašilje svjetlost (”light-emitting diode”), odnosno radi se o sustavu osvjetljenja koji se danas koristi u većini LED/LCD televizora. Novosti koje nam donosi QLED tehnologija označava slovo ”Q” koje je skraćenica za kvantnu točku (ili ”Quantum Dot”).

Kvantne točke na drugačiji način kreiraju boju, koja se razlikuje od uobičajene, ”nedovoljne” i ograničene kombinacije, kakvu daju današnji klasični LED paneli. Veličina točaka varira između dva i deset nanometara u promjeru, a ovisno o njihovoj veličini daju drugačiju boju. Na primjer, najmanje točkice se usredotočuju na plavu, dok se veće usredotočuju na crvenu.

Najvažnija stvar kod kvantnih točkica jest ta, što one mogu proizvesti ”gušće” i ”zasićenije” boje, koje su preciznije određene, za razliku od uobičajenih LED televizora koji nam daju dosta ”širok” i neprecizan spektar svjetlosti (kao što je to slučaj kod bijelih LED-ova).

Sposobnost kreiranja svjetline i intenziteta boja, koje onda djeluju manje ”isprano” glavni je razlog zbog kojeg se kvantne točkice sve više implementiraju kod onih LED/LCD televizora kod kojih se želi prikazati najveća kvaliteta HDR slike.

Zbog potencijala koje ima tehnologija kvantnih točkica, vrlo je važno za kupce da znaju kada kupuju televizor s ovakvom tehnologijom mora imati oznaku ”QLED”. QLED tehnologija koju koristi Samsung na svojim televizorima, značajno se razlikuje od bilo čega drugoga što se trenutno nalazi na tržištu, pročitajte o tome više u nastavku.

 

samsung q9f

Drugačije percepcije QLED za drugačiju klijentelu

Tehologija kvantnih točkica se na zaslone može primijeniti na mnoštvo načina. Svaki način će se razlikovati po performansama, prednostima i cijeni.

Na primjer, QD-ovi mogu biti postavljeni u cijevi ili ono što je još uobičajenije, mogu biti postavljeni u film koji se onda pričvrsti za  stražnje svjetlo površine koja prikazuje, dok će plavi LED-ovi (bez obzira na to jesu li postavljeni na rubove ili izravno) osvjetljavati film.

Jedna od najvažnijih stvari koje će nam pomoći kod razlikovanja kvantnih točkica jest razumijevanje razlike između foto-luminescentnih (osvjetljavanja ”izvana”) i elektroluminiscentnih (osvjetljavanje putem izvora električne struje) QD-ova. Kod foto-luminiscentnih načina (koji se koristi kod svih QLED-ova koji su trenutno dostupni na tržištu, uključujući i Samsungove nove QLED televizore) stvar je u tome da oni koriste vanjsku svjetlost kako bi stimulirali QD-ove.

Pristup elektroluminiscencije jest takav da se električna struja primjenjuje pojedinačno za svaki QD kako bi se na taj način kreirala slika koja se prikazuje, unutar koje gotovo svaka točkica (pixel) stvara vlastito svjetlo. Jasno je da je sposobnost ovog pristupa (kod kojeg se kombinira svjetlina LCD-a, prednosti boja i savršene razine crne boje) ono što ga čini tako uzbudljivim sada i u budućnosti. Bez obzira na to, veliki broj stručnjaka iz industrije smatra kako je elektroluminiscentna tehnologija QD-a još daleko od spremnosti za komercijalno korištenje.

 

Samsungov pristup QLED-u

Iako je Samsung kod svojih televizora i prije koristio kvantne točkice, tvrtka je razvila za svoje QD modele iz 2018. godine novu tehnologiju kako bi potencijalne preformanse slike odvela na nove razine. Ovo je Samsung pokazao preuzevši naziv ”QLED” jer ga želi koristiti za najbolje televizore koji su proizvedeni ove godine i koji su sada tu umjesto dosadašnjih SUHD-ova.

Najvažnija inovacija je ”oblačenje” QD-ova u novu metalnu šasiju. Ovo je važno iz više razloga.

Prvo, to čini QD-ove više otpornim na oksidaciju. To znači da će ono erodirati sporije i da će im performanse trajati dulje od normalnih QD-ova. Drugo, metalna struktura znači da QD-ovi mogu biti postavljeni na drugačiji način unutar same strukture televizora što im onda omogućuje da boje i svjetlost prikažu na puno učinkovitiji način.

Na kraju, metalna struktura znači da QD-ovi mogu biti pod dodatnim opterećenjem bez straha od oštećenja ili ubrzanog smanjenja performansi.

 

samsung qled Q9F
Samsung Q9F

Što Samsungov pristup QLED-u znači za gledatelje?

Samsungovo ”metalno odijelo” za QD-ove donosi tri glavne prednosti u pogledu iskustva gledanja. Prvo, to omogućuje Samsungu da prikaže svjetlost do krajnjih granica. Perjanica Q9F modeli mogu prikazati i do 2000 nita svjetlosti, što je nevjerojatno visoko za jedan kućni televizor. Čak i niža razina od 1500 nita koje možemo vidjeti kod modela Q8C i Q7F, stavlja ove televizore daleko iznad konkurencije.

Ovo je važno iz razloga što je svjetlost vrlo važna kod HDR iskustva. HDR je osmišljen na način da oku promatrača da više razine svjetlosti nego što oko može vidjeti u stvarnome svijetu. Istraživanja jednog od glavnih inovatora u polju HDR-a Dolbyja je pokazalo da su gledatelji najzadovoljniji video sustavima koji se kreću između 0 i 10.000 nita.

Unatoč tomu što je 10.000 nita u primjeni na običnim televizorima još kilometrima daleko, neki su već uspjeli kod HDR filmova dati 4000 nita i više, ali ne bez posljedica. Naime, što je svjetlina veća to se više gube detalji kod slike (pogotovo kod onih detalja u kojima je svjetlina najviša).

Druga prednost HDR-a koju je Samsung implementirao svojim QLED-ovima ogleda se u bojama. Ovo je potpuno nova ideja, koja je nedavno implementirana kod televizora, a nalazi se u ovogodičnjim Samsungovim modelima Q9F, Q8C, Q7F i Q6F. Ona označava koncept koji pokazuje kako različite količine svjetlosti mogu na drugačiji način utjecati na tonove boja, koje televizor može prikazati.

Mogućnost prikazivanja preko milijardu tonova boja na učinkovitiji način, prilikom upotrebe različitih varijacija svjetlina boja, dodatno pokazuje kako televizor može prikazati sliku nevjerojatno realističnom. Glavni cilj kod QLED tehnologije jest povećati volumen boja (funkciju svjetline) koji televizor može prikazati.

qled vs oled

Treća prednost Samsungovih QLED-ova, kao TV tehnologije, jest ta, da unatoč intenzivnoj svjetlini i zasićenosti boja, televizori su ipak otporni na tkzv. ”izgaranje zaslona” (”screen burn”). Za razliku od konkurentskih QLED-ova, Samsungova QLED tehnologija omogućuje  da možete na zaslonu imati intenzivne grafičke elemente, te HUD-ovi u igrama bez bojazni da će ti elementi ostaviti obrise na zaslonu.

samsung qled tv za igranje

Treba dodati i to da način na koji Samsungovi QLED-ovi rade pokazuje to da se oni, bez obzira na intenzitet boja i snagu svjetlosti, vrlo dobro optimizirani i u pogledu potrošnje električne energije.

Još jedna uzbudljiva potencijalna prednost Samsungovog novog dizajna QD-ova je podrška za povećani kut gledanja televizora. Iako je OLED tehnologija kod kutova gledanja imala bolje rezultate od QLED-a, Samsungova najnovija serija televizora ovu razliku briše, i najnoviji QLED modeli nude kutove gledanja koji su podjednako široki kao oni koje možemo vidjeti kod konkurentskih OLED panela.

 

samsung Q6F

Druge prednosti Samsungovih QLED televizora

Iako sam se usredotočio na određene prednosti Samsungove tehnologije kvantnih točkica, treba dodati i to da televizori iz Samsungove QLED serije – Q9F, Q8C, Q7F i Q6F nude velik broj drugih prednosti koje nisu izravno povezane s njihovom QD tehnologijom. Jedna koju valja spomenuti ovdje, (iz razloga što je povezana izravno s kvalitetom slike), je nevjerojatna tehnologija filtera koju Samsung primjenjuje na svojim QLED televizorima iz 2018. godine.

Kontrast, svjetlina i intenzitet boja slike su gotovo savršeni, a na njih ne djeluje niti okolina u kojoj se prikazuju, čak i ako je prostorija dosta osvjetljena. Niti jedan drugi televizor koji sam imao prilike vidjeti, ne daju niti približnu kvalitetu u pogledu performansi svjetla kao Samsungovi QLED-ovi.

Samsung je napravio QLED televizore prilično jednostavnim za postavljanje i korištenje. Sve dok imate aplikaciju Samsung SmartThings, novi modeli televizora će automatski povući podatke s vašeg pametnog telefona, omogućujući im da preuzmu sve streaming aplikacije. za Wi-Fi).

To nije sve, Samsungov sustav bez okvirnog panela i nevidljive kutije za spajanje “One Connect Box” i “One Invisible Connection” znači da će montiranje QLED TV-a i skrivanje kabela biti vrlo jednostavno, a sam televizor će izgledati kao još jedna slika na zidu.

samsung q8c

Ambient mode

Došli smo i do još jedne značajke koju bi svakako naglasili a to je ukupan estetski dojam. Tako nove linije Samsung QLED TV prijemnika dolaze sa tkzv. Ambient Modeom koji pruža dodatnu vrijednost čak i kada TV prijemnik nije u uporabi. S mnoštvom, na zaslonu dostupnih informacija kao što su informacije o prometu, vremenu, vijesti, Ambient Mode uporabu TV prijemnika čini opsežnijom jer ga stvara informacijskim središtem doma.

Uz to, upravo zahvaljujući Ambient Modeu korisnik ima mogućnost pretvoriti svoju dnevnu sobu u fotogaleriju ili uživati u glazbi jednostavnom reprodukcijom izdavanjem glasovne naredbe ili korištenjem mobilnog telefona spojenog preko Bluetootha.

Osim toga, Ambient Mode prepoznaje boju ili uzorak zida na kojem je montiran TV prijemnik te ima mogućnost stapanja s unutarnjim dekorom kako bi se stvorio elegantan, naizgled proziran zaslon. Tako da kada je TV prijemnik ugašen, korisnici više neće vidjeti crni zaslon na svom zidu, nego lijepu sliku. Osim unutarnjeg dekora, Ambient Mode prepoznaje i kada je osoba u prostoriji povezujući se mobilnim signalom kako bi pokrenula sadržaj na zaslonu i isključuje se kada osoba napusti prostoriju.

 

Što bi mogli biti iduće u pogledu Samsungovih QLED-ova?

Poprilično je jasno od onoga što smo dosad imali prilike vidjeti od tehnologije i od svega onoga što znamo da AV industrija ima ”u rukavu” da je Samsungova QLED tehnologija, zahvaljujući kvaliteti svjetline i boja, itekako dobro ”opremljena” za budućnost. To će biti tako ako Samsung nastavi unaprijeđivati performanse tehnologije, posebice u pogledu poboljšavanja sustava prikaza i pozadinskih osvijetljenja.

Gotovo je sasvim sigurno da Samsung stavlja naglasak na proizvodnju QLED televizora, koja postaje sve dostupnija, i po sve pristupačnijim cijenama. Sve ovo znači da glavni igrač na sceni pokazuje kako je zapravo QLED tehnologija budućnost tehnologije za televizore.

Piše: I.H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=24913653&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here