Philips 243B9H je izvanredan monitor obzirom na svoju cijenu. To je rijedak primjer razumno pristupačnog monitora, koji odbija napraviti bilo kakvu značajnu žrtvu, objedinivši pritom vrlo dobar panel s dobrim izborom priključaka, ugrađenom web kamerom i svestranim postoljem.

Možda ovaj monitor nema posljednju riječ u pogledu stila ili izvedbe, ali ako nemate prostora i nemate jako veliki budget, praktički gotovo da je teško pronaći nešto što je bolje na tržištu monitora za manje od 2.000 kuna.

Philips 243B9H recenzija

Što ćete točno dobiti za taj novac?

Ovaj model monitora košta oko 1.950 kuna ,a za to dobivate 1080p monitor s IPS panelom koji ima 24 inča po dijagonali. Osvježava se na 75 Hz s vremenom odziva od 4 ms G2G i podržava AMD FreeSync, što znači da je igraći segment donekle zadovoljen.

Na tri strane nalazimo vrlo tanak obrub od oko 2 mm, dok na dnu imamo deblji rub od oko 30 mm na kojem se nalazi LED status i tipke OSD izbornika. Stražnja strana je glatka i zaobljena, u donjem dijelu nalaze se različiti portovi za povezivanje. Stalak je opremljen vodilicama za vođenje kabela. Sve u svemu možemo reći da monitor Philips 243B9H nudi jednostavan, ali elegantan dizajn koji je savršeno prikladan za radno okruženje kao što je ured ili profesionalni studio.

Philips 243B9H test

Pričvršćen je na postolje koje se može okretati za 90 stupnjeva, podizati i spuštati za 150 mm, naginjati se za 30 stupnjeva unatrag i okretati za 180 stupnjeva. Na stražnjoj strani ćete pronaći jedan HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 i VGA ulaz, jedan USB-C 3.2 Gen 1 utor i tri USB-A 3.2 utora (nizvodno) plus izlaz za slušalice i 3,5 mm audio ulazne priključnice. Dva USB-A priključka, od kojih jedan podržava brzo punjenje, smještena su na stražnjoj strani, dok je drugi postavljen na bočnu stranu monitora radi lakšeg pristupa.

Philips 243B9H tipke za podešavanje

Ovaj monitor ima dva zvučnika od 2W i pritiskom na gornji dio monitora otkriva se ugrađena 2MP (1080p) Windows Hello web kamera s ugrađenim mikrofonom, koja može snimati video pri 30 sličica u sekundi. Uz to, u kutiji ćete pronaći kabele HDMI, DisplayPort i USB na USB-A/C.

Philips 243B9H testiranje

Koje su pozitivne strane ovog monitora?

Prije svega treba reći da ovaj monitor sadrži popriličan broj pozitivnih stvari. Mnogi kvalitetniji, a cjenovno pristupačniji monitori odriču se podesivih postolja ili luksuza kao što je USB-C, ali ne i Philips 243B9H.

Usput, ta USB-C povezivost jedna je od najpoželjnijih karakteristika monitora. Ne samo da omogućuje da monitor funkcionira kao USB čvorište, čineći povezivanje uređaja kao što su tipkovnice i miševi praktičnijim, već također podržava prijenos videa putem USB-C i USB Power Delivery.

Philips 243B9H straznja strana

To je sjajna vijest ako radite na modernom prijenosnom računalu s minimalnim priključcima kao što je Apple MacBook Air ili Dell XPS 13, ili jednostavno želite svesti kablove na minimum. Za one koji ne znaju, USB-C port vam omogućuje prijenos podataka, zvuka, videa, pa čak i punjenje vaših prijenosnih računala samo jednim kabelom. Na taj način se smanjuje broj kabela i imat ćete uredniju stanicu kao i više slobode.

Međutim, malo je nesretno pozicioniranje USB priključaka na stražnjoj strani koji su teško dostupni i nisu prikladni za plug and play uređaje kao što su vanjski HDD ili bilo koji drugi pribor koji se koristi samo privremeno. Radije bismo ih imali s jedne strane ili možda ispod donjeg okvira zaslona radi veće ergonomije.

Philips 243B9H pivot

Stalak je još jedna poželjna osobina. 243B9H nudi četiri glavne vrste podešavanja: zakretanje, okretanje, nagib i visinu i pritom svaka od njih postiže onaj efekt kakav treba postići; Posebno mi se sviđa način na koji je cijela baza postolja smještena na drugu, skrivenu bazu koja vam omogućuje glatko okretanje monitora lijevo i desno.

Gornji, lijevi i desni rubovi su tanki, a mat crna završna obrada je vrlo dobro napravljena. S težinom od 5,4 kg dovoljno je lagan da ga možete, bez problema maknuti od kuhinjskog stola do kućnog ureda i natrag.

Philips 243B9H web kamera

Zatim tu je 1080p web kamera. Iako je stvarno dobar samo za Zoom poziv u dobro osvijetljenoj prostoriji, sigurno je bolji od ostalih integriranih web kamera koje sam testirao. Asus BE24EQK je slično opremljen, ali njegova kamera se mnogo više bori s kretanjem i promjenama osvjetljenja. Činjenica da se uvlači kada se ne koristi nesumnjivo je blagodat i za privatnost i za prenosivost, a nakon malo petljanja uspio sam ga natjerati da radi sa sustavom Windows Hello, dajući svom računalu mogućnost da me prijavi putem prepoznavanja lica.

Philips 243B9H web ekran

I na kraju šlag na torti je sama vrsta ugrađene ploče. Budući da je Philips B Line 243B9H uredski monitor, posvećen profesionalcima, posebnu smo pozornost posvetili sposobnosti monitora da reproducira oštar tekst. Korištena IPS tehnologija omogućuje postizanje visokih kutova gledanja, bez žrtvovanja raspona boja. Doista, Philips B Line 243B9H može pokriti prostor sa samo 102% sRGB-a, što je izvrstan rezultat za monitor dizajniran za ured. Svjetlina od 250 cd/m² je stvarno visoka i omogućuje vam korištenje monitora čak i s prozorom iza njega.

Philips 243B9H monitor test

Kutovi gledanja su sjajni, kao što biste i očekivali od IPS panela, a Philips 243B9H također se pokazao izvrstan i u našim drugim testovima. Između ostalog, zahvaljujući mat ekranu, refleksije su minimizirane kako bi se bez smetnji moglo raditi čak i u vrlo svijetlim okruženjima. Također izvrsna brzina osvježavanja od 75 Hz koja svakako pomaže manjem naprezanja očiju.

Možemo sa sigurnošću reći da je zaslon Philips B Line 243B9H izvrsne izrade za uredski monitor, a može se prilagoditi i široj upotrebi kao što je sekundarni monitor fotografa videomakera, ali ne samo to! Mjerenjem ulaznog kašnjenja signala mogli oduševilo nas je postizanje  1 ms u gaming modu monitora, što je izvrstan rezultat koji ga čini prikladnim i za igranje igrica. Dok sa druge strane u tkzv. Office modu načina rada postiže oko 15 ms.

Philips 243B9H modovi rada

U izvornom načinu rada, Philips 243B9H postigao je gotovo savršenu temperaturu boje od 6600K. Omjer kontrasta bio je pristojnih 1230:1, a čak je i osvjetljenje doseglo viši vrh od Philipsovih navedenih 250cd/m², gotovo 320cd/m² u izvornom načinu rada.

Philips 243B9H monitor testovi

Ovaj zapravo znači da je, prema standardima jeftinih monitora, Philips 243B9H vrlo impresivan. Boje se reproduciraju točno, a ploča je više nego dovoljno svijetla za većinu unutarnjih okruženja. A ako odlučite iskoristiti prednost brzine osvježavanja, kašnjenja unosa i podrške za FreeSync, budite sigurni da će i igre izgledati dobro.

Vrijedi još spomenuti da je Philips integrirao niz pametnih značajki u svoje nove monitore kako bi rad učinio lakšim i ugodnijim, s naglaskom na održivost. Zapravo nalazimo funkciju PowerSensor koja koristi infracrvene senzore za otkrivanje vaše prisutnosti za stolom i automatski prilagođava svjetlinu zaslona radi uštede energije.

Zatim imamo poseban način rada s niskim plavim svjetlom kako bismo izbjegli štetne učinke na vid. Imamo ukupno 6 različitih načina rada koji vam omogućuju optimiziranje doživljaja gledanja za posao, igru ​​ili gledanje filma na primjer. A sve to je vrlo dostupno iz OSD izbornika prilagoditi postavke slike u bilo kojem trenutku po vašoj želji. Usput: izbornik je prilično jednostavan i dobro organiziran, čak i ako navigacija s tipkama nije baš intuitivna. Ipak, postoje neki korisni prečaci.

Philips 243B9H monitor

Koje su negativne strane ovog monitora?

Philips 243B9H ima zaista vrlo malo ”negativnih” strana. Na primjer, web kamera nije ništa o čemu bi se moglo pisati, pa ako vam je potreban visokokvalitetni uređaj za snimanje videa, preporučio bih kupnju namjenskog modela za postavljanje na monitor.

Najveću zamjerku možemo pripisati kvaliteti zvučnika, tako da je bolje koristiti slušalice. Zvuk, naime zvuči nevjerojatno ”tanko”, a maksimalna glasnoća je u najboljem slučaju ispodprosječna. Zvukovi su prilično izobličeni u odnosu na stvarnost. Naravno, za poslovni sastanak su sasvim u redu jer još uvijek možete jasno razlikovati riječi. Morat ćete u potpunosti iskoristiti 3,5 mm priključak i priključiti slušalice ili par zvučnika za računalo.

Drugih posebnih zamjerki nemam, stoga kao što sam već spomenuo, ovaj Phillipsov model spada u sam vrh monitora iz ovog cjenovnog ranga, kojemu se nema puno toga za zamjeriti.

Philips 243B9H monitor recenzija

Zaključak

Philips 243B9H je sotavio pozitivan dojam na nas. To nije jednostavan uredski monitor, već alat prikladan za korištenje u različitim situacijama s dobrim, ako ne i izvrsnim rezultatima. Proizvod koji stoga možemo preporučiti vrlo širokoj publici, posebno onim svestranim ljudima koji koriste računalo u različitim područjima.

Elegantan i jednostavan dizajn u kombinaciji s mogućnošću smanjenja broja kabela čini Philips 243B9H vrlo praktičnim uređajem na Vašem stolu. Svakako jedan vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog u Vašu korist.

 

Philips 243B9H specifikacija:

Vrsta LCD zaslona: IPS
Vrsta pozadinskog osvjetljenja: W-LED sustav
Veličina ploče: 23,8 inča/60,5 cm
Efektivno područje pregleda: 527,04 (V) x 296,46 (O)
Omjer širine i visine: 16:9
Maksimalna razlučivost 1920 x 1080 pri 75 Hz
Gustoća piksela 93 PPI
Vrijeme odziva (uobičajeno) 4 ms (od sive do sive)
Svjetlina 250 cd/m2
Omjer kontrasta (uobičajeno) 1000:1
SmartContrast 50.000.000:1
Razmak piksela 0,2745 x 0,2745 mm
Kut gledanja 178o (V)/178o (O) @ C/R > 10
Napredne značajke slike SmartImage
Boje zaslona 16,7 M
Paleta boja (uobičajeno) NTSC 90 %*, sRGB 104 %*
Frekvencija skeniranja 30 – 85 kHz (V) / 48 – 75 Hz (O)
sRGB Da
Signalni ulaz: VGA (analogno), DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 1.4 x 1, USB-C 3.2 Gen 1 x 1 (slanje, napajanje do 65 W) , HDCP 1.4 (DP / HDMI / USB-C), USB-C 3.2 Gen 1 x 1 (slanje), USB 3.2 x 3 (preuzimanje uz 1 brzo punjenje B.C 1.2)
Audio (ulaz/izlaz)
PC audio ulaz Izlaz za slušalice
USB-C Priključak sa simetričnim utikačem
DP Ugrađeni način rada Display Port Alt
Napajanje USB PD verzije 3.0
USB-C s maks. napajanjem Do 65 W (5 V / 3 A; 9 V / 3 A; 10 V / 3 A; 12 V / 3 A; 15 V / 3 A; 20 V / 3,25 A)
Ugrađeni zvučnici 2 W x 2
Ugrađena web-kamera FHD kamera s 2 megapiksela s mikrofonom i LED indikatorom (za Windows 10 Hello)
Regulator visine 150 mm
Zakretanje -/+ 90 stupnjeva
Zakretanje -/+ 175 stupanj
Nagib -5 ~ 30 stupanj
Cijena: 1.950 kn

Ustupio: Philips Hrvatska

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here